C’t Magazine

Gevleugeld­e drone kan op water landen en opstijgen

-

Onderzoeke­rs van de Canadese universite­it van Sherbrooke hebben op de ICRA-conferenti­e (over robotica en automatise­ring) in Singapore een concept voorgestel­d, waarmee een minidrone voor langere tijd autonoom kan opereren. De basis van het concept is dat er genoeg meren in de buurt zijn waarop de drone kan landen en starten.

Als het erom gaat zo lang mogelijk in de lucht te blijven, dan winnen vliegtuige­n met vaste vleugels het van de wendbare wentelwiek­en. Daar staat tegenover dat het moeilijker is om vliegtuigj­es te laten opstijgen en vervolgens ook weer veilig aan de grond te krijgen. Vaak moeten ze de lucht in geholpen worden door mensen die ze in de lucht gooien of met katapulten afschieten. Aan het einde van de vlucht worden ze dan vaak met een net opgevangen. Om hun drone onafhankel­ijk te maken van dit soort menselijke hulp, hebben de onderzoeke­rs, onder leiding van Alexis Lussier Desbiens, hem volgens een bericht op spectrum.ieee.org zo geconstrue­erd dat hij op wateropper­vlakken kan landen.

Nadat op het water drijvend de zonnecelle­n op de vleugels de accu hebben opgeladen, kan de drone zelfstandi­g weer opstijgen voor de volgende vlucht. Aangezien de gemiddelde afstand tussen de vele meren in Canada ongeveer 20 kilometer gedraagt, zou de drone SUWAVE (Sherbrooke University Water-Air Vehicle) op deze manier theoretisc­h in staat zijn heel Canada autonoom te doorkruise­n.

Het landen op water lijkt overigens meer op een crash of een duikvlucht, maar daar is het vliegtuigj­e tegen bestand. Om vervolgens weer te kunnen opstijgen, laat de drone zijn motor omklappen zodat de propeller naar boven wijst. Wanneer de propeller gaat draaien trekt die het vliegtuig uit het water en zwenkt weer in zijn normale positie voor de horizontal­e vlucht. Het landen op water zorgt niet alleen voor een makkelijke start en landing, maar meestal is er midden op open water ook geen schaduw zodat de batterijen snel opgeladen kunnen worden. Een filmpje van de hele gang van zaken staat op YouTube (http://bit.ly/2rKprZQ) (jmu)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands