C’t Magazine

Goedkope 3D-printer uit China

-

Kan een 3D-printer voor 200 euro wel iets zijn? We bestelden voor nog geen 200 euro bij Aliexpress de Tarantula van de Chinese fabrikant Tevo. Je moet wel rekening houden met allerlei extra kosten voor het invoeren. De Tarantula is een bouwpakket en de handleidin­g die erbij zit beslaat maar acht pagina's met tekeningen zonder verklarend­e tekst. Dat is zelfs voor ervaren bouwers een probleem. Gelukkig zijn er bouwtips op internet te vinden (zie link hieronder). De constructi­e werkt vreemd genoeg met rollen in plaats van lineaire kogellager­s. De bouwtijd is zes tot acht uur. We hebben met de Tevo Tarantula voorwerpen van ABS en PLA geprint. Die van PLA hadden last van vervorming, omdat de lagen zonder actieve koeling niet hard genoeg werden. Aangezien er wel een ventilator­aansluitin­g aanwezig is, zijn er op Thingivers­e diverse ontwerpen te vinden om de actieve koeling zelf toe te voegen. Met ABS lukte het printen wel goed en kregen we ook zonder actieve koeling goede resultaten. Door interne spanningen bij het afkoelen kunnen prints van ABS gauw vervormen. Maar dat wordt verholpen door het verwarmde printbed van de Tarantule, dat maximaal 112 graden heet wordt. Tevo levert bij het bouwpakket geen slicingsof­tware mee. Maar omdat de Tarantula qua ontwerp erg op de Prusa i3 lijkt en met G-Code overweg kan, konden we voor het slicen Cura gebruiken. Dat is een gratis programma van de 3D-printerfab­rikant Ultimaker. Cura heeft een profiel voor de Prusa i3. Met de voorgestel­de printsnelh­eid van een goede 60 mm/s kon de Tarantula goed uit de voeten. Het printen gaat behoorlijk goed, maar bij bruggetjes en uitstekend­e delen vertoonde de Tarantula wat problemen. Fijne structuren printte hij goed en hij trok nauwelijks draden. Na zo'n 50 uur printen vertoonden de rollen op de x- en y-sledes duidelijk slijtage sporen. De lage prijs van de printer heeft allang een community aangetrokk­en, die hem modificeer­t en verbetert. Het ontwerp is gebaseerd op een constructi­e uit de RepRapomge­ving en op het moederbord kun je de populaire Marlin-firmware flashen. Daarom is de Tarantula een goed uitgangspu­nt voor eigen aanvulling­en en verbeterin­gen. (jmu)

 ??  ?? De Tarantula 3D-printer wordt geleverd als bouwpakket. Voor montage en ondersteun­ing bestaat gelukkig een goede community.
De Tarantula 3D-printer wordt geleverd als bouwpakket. Voor montage en ondersteun­ing bestaat gelukkig een goede community.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands