C’t Magazine

iMac Pro voor VR

-

Apple wil in december een bijzonder krachtige versie van de iMac uitbrengen. De behuizing van de iMac Pro komt overeen met die van de huidige 27-inch iMac met 5K-scherm. Daarin zitten Xeon-processors met tot 18 kernen (AVX512) die tot 128 GB ECC-RAM kunnen adresseren. Toch moet de iMac Pro dankzij een nieuw koelsystee­m niet luidruchti­ger worden dan de huidige iMacs. Als grafische processor wordt de nieuwe AMD Radeon Pro Vega gebruikt. Het instapmode­l met acht Xeonproces­sors, 1 TB ssd en 32 GB RAM moet 5000 dollar kosten.

De nieuwe gewone iMacs worden iets goedkoper. Die krijgen Kaby Lake-processors van Intel – net als een aantal nieuwe MacBook-modellen. De kloksnelhe­id stijgt slechts beperkt naar 4,5 GHz in de turbomodus. In combinatie met AMD's Radeongpu's (555 tot 580 met 8 GB VRAM) moeten ze eindelijk snel genoeg zijn voor VR-programma's. Die laatste worden ondersteun­d door macOS 10.13 (High Sierra), dat deze herfst moet verschijne­n. Bovendien kunnen de gpu's HEVC-video's decoderen.

Het gratis nieuwe besturings­systeem komt daarvoor met de verbeterde grafische interface Metal 2. Die werkt samen met de game-engines Unity en Unreal. Daarnaast moet de HTC Vive met SteamVR de nieuwe iMacs onder High Sierra ondersteun­en. High Sierra versnelt bestandsop­eraties met het nieuwe bestandssy­steem

AFPS. Daarmee worden bijvoorbee­ld in een fractie van een seconde grote bestanden gekopieerd. Browser Safari gaat websitetra­ckers blokkeren en voorkomt dat ingebedde video's automatisc­h starten. (hhe)

 ??  ?? De nieuwe iMac Pro lijkt als twee druppels water op de normale 27"-iMac.
De nieuwe iMac Pro lijkt als twee druppels water op de normale 27"-iMac.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands