C’t Magazine

Peppermint 8: Linux voor webapp-fans

-

De Linux-distributi­e Peppermint is ook in versie 8 helemaal gericht op webapps. Standaard staan er maar een paar programma's geïnstalle­erd. Maar daar staat tegenover dat je met Ice een makkelijke manier hebt om webapps als Facebook, Instagram en de online beeldbewer­ker Pixlr in de Linux-desktop te integreren. Ice heeft een grafische interface om zulke 'site specific browsers' (SSB) aan te maken. Die duiken dan vervolgens ook op in het menu.

Peppermint 8 gebruikt de repository's van Ubuntu 16.04 LTS, aangevuld met eigen pakketbron­nen. De basis wordt gevormd door kernel 4.8, Mesa 17.02 en Systemd 229. De bestandssy­stemen NFS en exFAT worden standaard ondersteun­d. De desktop is op dezelfde manier bij elkaar gesprokkel­d als de basis. De slanke Lxde-desktop wordt gecombinee­rd met de windowmana­ger Xfwm4 en een Xfce-panel. Dankzij een uniform thema en set iconen komt de desktop toch als een geheel over. Het grafische software- en updatebehe­er komt van Linux Mint. MintInstal­l biedt programma's aan in categorieë­n met reviews en screenshot­s en heeft ook een zoekfuncti­e. Daarnaast is Synaptic standaard geïnstalle­erd.

Peppermint 8 is er als iso-image voor 32- en 64-bit x86-systemen. Die laatste biedt volledige ondersteun­ing voor UEFI Secure Boot. (hhe)

 ??  ?? Peppermint 8: met Ice kun je makkelijk webapps als Googles Inbox in de desktop en het menu integreren.
Peppermint 8: met Ice kun je makkelijk webapps als Googles Inbox in de desktop en het menu integreren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands