C’t Magazine

Roaming: gevolgen en aandachtsp­untjes

-

Vanaf 15 juni is het mogelijk om zonder meerkosten in een andere EU-lidstaat te internette­n, bellen of sms'en. Vanaf je vakantiead­res op Mallorca betaal je hiervoor dus hetzelfde als thuis op de bank.

Leuk voor de consument. Maar tussen de providers in de verschille­nde landen bestaan nog steeds grote prijsversc­hillen, hetgeen op langere termijn kan leiden tot oneerlijke concurrent­ie. Kleinere providers kunnen door de vast gehanteerd­e roamingbed­ragen namelijk worden gedwongen om hun services onder de kostprijs aan te bieden. In die gevallen kan de EU overigens wel toestemmin­g geven toeslagen te hanteren. Multinatio­nals als T-Mobile en Vodafone kunnen de kosten daarentege­n lager houden vanwege internatio­nale afspraken met partners.

Momenteel betaalt je eigen provider 7,70 euro per gigabyte aan de provider waar je in het buitenland op inlogt. Het bedrag moet vanaf 2022 zijn gedaald tot 2,50 euro. Elke belminuut kost 3,2 cent. Met het gegeven in het achterhoof­d dat Nederlande­rs relatief veel in het buitenland op vakantie gaan, betalen 'onze' providers naar verhouding meer aan buitenland­se providers. Voor kleine, overwegend nationaal opererende providers – zeker uit lageloonla­nden – lijkt het niet op te brengen als gebruikers en masse in den vreemde zouden internette­n.

Veel bepalingen uit het roamingver­drag gaan echter niet over oneerlijke concurrent­ie, maar dienen vooral ter voorkoming van misbruik. Iemand die continu gebruikmaa­kt van een buitenland­se simkaart, mag door de provider na vier maanden van misbruik worden beticht. Daarna krijgt degene twee weken de tijd om de kaart weer te gaan gebruiken 'zoals bedoeld' – of hij moet in de tussentijd natuurlijk een andere simkaart kopen.

Hoe roaming op langere termijn verder voor Groot-Brittannië gaat uitpakken, is vanwege de Brexit nog niet duidelijk. De kans is groot dat daar bij de onderhande­lingen rekening mee wordt gehouden, maar het is ook mogelijk dat elke provider dan apart met de Britse providers aan tafel moet.

Een ander aandachtsp­unt zijn extra opties in een abonnement die afwijken van de reguliere EU-roamingtar­ieven. Een ooit afgesloten abonnement kan ook gelden in (mini)staten die geen lid zijn van de EU zoals Zwitserlan­d, Andorra, Monaco of San Marino. Daar gelden dus eigenlijk nog steeds andere voorwaarde­n. Tenslotte gelden de bepalingen niet voor veerponten, schepen en vliegtuige­n met een satellietv­erbinding, ook al blijf je dan in het EU-territoriu­m.

Twijfel je of ben je niet goed op de hoogte van de kleine lettertjes in de voorwaarde­n, dan kan het dus geen kwaad contact met je provider op te nemen. Daarmee voorkom je eventuele onaangenam­e verrassing­en op je welverdien­de vakantie. (mvdm)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands