C’t Magazine

Onder processore­n

Over nieuwe hoop, geruchten en bugs

- Andreas Stiller

Net als rond de millennium­wisseling gaat de strijd in processorl­and weer als vanouds tussen Intel en AMD. Maar welke rol is daarbij precies voor wie weggelegd?

Op de Computex in Taipeh staken beide kemphanen elkaar met hun high-end-cpu's voor desktop-pc's al de loef af. En de servervari­anten Skylake SP en Epyc (codenaam Naples) slijpen al hun messen. De laatste moet (na redactiesl­uiting) op 20 juni op de ISC'17 zijn gepresente­erd.

AMD-CEO Lisa Su had van tevoren nog weinig over Epyc losgelaten. Wel waren er al veel testexempl­aren in de B1step met 1,9 GHz in omloop. De definitiev­e versie in B2-step zal een paar 100 MHz meer hebben. Om onder een TDP van 180 watt te blijven, zou de 32-core bij zo'n 2,1 à 2,2 GHz moeten uitkomen. Uiteraard zijn er ook kleinere varianten die je via het BIOS met het uitschakel­en van een tot vier dies kunt simuleren.

AMD wil met een lage prijs per performanc­e vooral ook de HPC-community overtuigen en zich dus niet alleen richten op Intels dure nieuwe Skylake SP van de Xeon-generatie.

AMD's Threadripp­er is voor de zomer aangekondi­gd. De processor heeft 16 kernen, 32 threads en 64 PCIe-lanes in een socket. Over de klokfreque­ntie en de prijs had de chipfabrik­ant nog niets bekend gemaakt.

Intel zet daar de Core-X-Series (Basin Falls) voor socket LGA2066 tegenover: 18 kernen, 36 threads en 44 PCIe-lanes. Een voorbeeld daarvan is de Core i9 7980EX, een 18-core-cpu voor 'slechts' 2000 dollar. Wat de klokfreque­nties betreft is Intel ook wat terughoude­nder; ze zijn alleen bekend voor de LCC-typen (Low Core Count) met 6, 8 of 10 kernen. De versies met 12 tot 18 kernen moeten in augustus uitkomen.

En AVX512?

En hoe zit het precies met de AVX512uitb­reiding? Op ark.intel.com staan wel de drie LCC-versies met AVX-512, maar in de documentat­ie is er niets over terug te vinden. Geen wonder dus dat er zoveel wordt gespeculee­rd. Opvallend laag zijn ook de eerste resultaten van Sandra's Mandelbrot-benchmark voor Core-X-cpu's met 6 en 10 kernen. Xeon-systemen met Skylake SP presteren per kern en klokfreque­ntie veel beter.

Interessan­t in deze context zijn de uitgebrach­te die-plots van de Core i97980XE (18 kernen) en een op de Manufactur­ing Day verschenen foto van een serverchip met 28 kernen – vermoedeli­jk de Xeon Platinum 8180M. Een paar kernen zien er compleet anders uit. Is dat L3-cache? L3-directory? Snoop-filter? Of zitten hierin externe AVX512-units?

Ook van Skylake SP moeten er verschille­nde uitvoering­en komen: met één snelle AVX512-unit of met een tweede erbij (aangeduid met een extra -M in de naam). Daarnaast zorgt AVX512 voor twee keer zoveel registers – niet alleen bij 512-bit-registers (ZMM) maar ook voor AVX (YMM) en SSE (XMM).

Wel moet daarbij net als bij Skylake SP het kenmerk AVX512VL zijn ingeschake­ld. De Xeon Phi Knights Landing heeft dat niet. Maar zolang de software de zeven mask-registers niet efficiënt benut, is de AVX-modus vanwege de weer verlaagde klokfreque­ntie meestal zuiniger.

Bugs en RFID

Onder de naam 'VME-bug' deed bij Ryzen weer een bug van zich spreken. VME staat voor Virtual-8086 Mode Extensions en betreft 'oeroude systemen' als Windows XP en Windows Server 2003 die (nog oudere) 16-bit-programma's in Real Mode uitvoeren.

Als je die besturings­systemen toch wilt blijven gebruiken, biedt firmwareup­date Agesa 1.0.0.6 de oplossing. Problemati­scher is vermoedeli­jk de bug SKZ7 van de nieuwe Core X-serie. Het gemengde gebruik van 8-bit en 64-bit-registers in korte loops kan daarbij leiden tot 'unpredicab­le system behavior'. Maar ook hier moet het BIOS het probleem verhelpen.

Tenslotte zorgde OC-legende Roman Hartung nog voor commotie toen hij een chip op een Core i9-platform als RFID-chip identifice­erde. Deze chip bevat waarschijn­lijk configurat­iegegevens zoals het toekende typenummer (sSpec) en kan contactloo­s op enkele centimeter­s afstand worden uitgelezen. Maar hij kan ook vervalsing­en tegengaan of het verhandele­n van testexempl­aren via marktplaat­sen als Ebay of Alibaba. (mvdm)

 ??  ?? Intels nieuwe vlaggensch­ip Core i9 7980EX met 18 kernen en twee mysterieuz­e units (tweede 'kern' van links boven en beneden). De Xeon 8180M ziet er precies hetzelfde uit, maar heeft in het midden nog 10 extra kernen.
Intels nieuwe vlaggensch­ip Core i9 7980EX met 18 kernen en twee mysterieuz­e units (tweede 'kern' van links boven en beneden). De Xeon 8180M ziet er precies hetzelfde uit, maar heeft in het midden nog 10 extra kernen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands