C’t Magazine

Een zwart gat maken

-

Door een röntgenstr­aal van een extreem krachtige laser te richten op xenonatome­n en twee soorten moleculen met een jodiumatoo­m, verloren de moleculen vrijwel alle elektronen en explodeerd­en. Het resultaat: een minuscuul moleculair zwart gat. Dit alles gebeurde binnen slechts dertig femtosecon­den (een miljoenste van een miljardste van een seconde).

De onderzoeke­rs van het SLAC National Accelerato­r Laboratory houden zich onder andere bezig met experiment­eel en theoretisc­h onderzoek naar elementair­e deeltjesfy­sica met elektronen­stralen en atoomfysic­a. De door hen gebruikte laserstraa­l is enorm krachtig. Hij is zo'n honderd keer intenser dan als je al het zonlicht dat op de aarde valt op een stukje ter grootte van een postzegel richt. Met speciale spiegels werd de röntgenstr­aal gefocust op een gebied dat duizend keer kleiner is dan de dikte van een hoofdhaar.

De laserstraa­l verwijderd­e een groot deel van de elektronen van binnenuit, een bijzondere prestatie. Nadat de elektronen grotendeel­s waren weggehaald, bleven er 'lege atomen' over. Maar dit is nog niet alles. Het jodium kreeg door het verliezen van zijn elektronen een positieve lading en trok elektronen van de atomen er omheen (koolstof, waterstof ) naar zich toe en stootte deze uiteindeli­jk ook af. Een jodiumatoo­m kan namelijk meer elektronen verliezen dan hij zelf heeft: die van zichzelf plus die van de naastgeleg­en atomen.

Het moleculair­e gat lijkt een beetje op een echt zwart gat. Hij trekt materie naar zich toe en 'eet' een flink deel van die materie op. De ontdekking kan leiden tot het ontwikkele­n van betere instrument­en om moleculen, virussen en andere kleine complexe materialen op de foto te zetten. Op die manier kunnen er betere medicijnen worden ontwikkeld. (avs)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands