C’t Magazine

Compacte overvloed

Samsung Galaxy Tab S3

- Alexander Spier

Samsung heeft zijn topmodel tablet verbeterd en neemt de iPad Pro op de korrel. De pen is terug en de prestaties en het beeldscher­m zijn indrukwekk­end.

Tussen de goedkope Android-tablets voor op de bank en de serieuze apparaten met Windows vallen hoogwaardi­ge 10-inch tablets met Android en iOS in een steeds zwarter wordend gat: de verkopen slinken en de doelgroep ook. Profession­alisering moet redding bieden. Apple deed het met de iPad Pro, Google probeerde het met de Pixel C en nu verenigt Samsung zijn premium-tablet eindelijk met de lang genegeerde Note-tablet.

Het nieuwe topmodel Galaxy Tab S3 is nu ook voorzien van een pen en een optioneel toetsenbor­d. De apart verkrijgba­re toetsenbor­dcover kost 130 euro. Daarmee zit het apparaat in dezelfde prijsklass­e als de iPad Pro 9.7. De 32 GB opslagruim­te is uitbreidba­ar met een sd-kaart, maar die kan niet als intern geheugen (adoptable storage) worden geformatte­erd.

Scherm en prestaties

Samsung maakt reclame met de HDR en 10bit kleurdiept­e en het amoled-display ligt zeer dicht bij de door de filmindust­rie vastgelegd­e DCI-P3 kleurruimt­e. HDR10-materiaal knalt van het scherm – als je tenminste Samsungs videoplaye­r gebruikt.

De opgegeven maximale schermheld­erheid van 500 cd/m2 werd in onze tests niet gehaald, bij HDR10-video's wordt de helderheid ook niet verdubbeld. Het aanbod aan HDR-content is sowieso nog erg beperkt. Vanwege de 4:3 beeldverho­uding moet je bij video's zwarte balken of een afgesneden beeld voor lief nemen. Dat neemt niet weg dat het Samsung-display in alle opzichten een van de beste tabletdisp­lays is.

Dankzij de Qualcomm Snapdragon 820-processor werkt de Tab S3 vlot en is hij tot wel dubbel zo snel als zijn voorganger. Bij sinborgen. gle-thread-prestaties blijft hij achter bij de nieuwste iPads, maar op Android-gebied is de Tab S3 oppermacht­ig. Bij grafische benchmarks steekt hij zelfs de iPad Pro de loef af.

De accuduur is met maximaal tien uur video spelen en acht uur internette­n via wifi beter dan de voorganger en vergelijkb­aar met de iPad Pro. Maar de nieuwe iPad (2017) scoort met 11 uur beter op beide punten. De camera is beter dan die van andere tablets maar ondanks zijn 13 megapixels vooral geschikt voor gelegenhei­dskiekjes. De vier luidspreke­rs leveren krachtig en (ook bij hoog volume) onvervormd geluid voor films, maar missen bas. De stereomoge­lijkheden zijn afhankelij­k van de stand van de tablet.

Profession­ele pen

De drukgevoel­ige pen van de Tab S is een grote verbeterin­g. Het is geen dunne stylus maar een goed hanteerbar­e pen, die helaas niet meer in de tablet kan worden opge- De punt, die dunner is dan bij de Apple Pencil, is van plastic met een rubberlaag­je, wat een 'papieracht­ig' gevoel geeft bij het schrijven. De Wacom-digitizer herkent behalve de druk ook de hoek van de pen. Dat zorgt voor mooie resultaten in apps als Samsung Notes: houd je de pen schuiner, dan wordt een digitale potloodlij­n dikker. De batterijlo­ze pen wordt automatisc­h geactiveer­d als hij in de buurt van het scherm komt. Met een knop op de pen roep je een snelmenu op of start je met de tablet in stand-by een notitie-app.

Samsung levert de Microsoft Officeapps mee en dankzij Android 7 kunnen willekeuri­ge apps in split screen getoond worden, met aanpasbare venstergro­otte. Apps in een zwevend venster draaien werkt echter omslachtig.

Conclusie

De Samsung Galaxy Tab S3 is zonder twijfel de beste Android-tablet. Hij slaat een goed figuur als digitale tekentable­t en als entertainm­ent-apparaat en kan goed tippen aan Apples kleine iPad Pro qua prestaties. Je krijgt een goed afgewerkte, slanke en lichte tablet met een fantastisc­h scherm, inclusief pen. Die moet je bij Apple los aanschaffe­n, maar qua tablet-apps scoort de iPad beter dan Android. (mdt)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands