C’t Magazine

Gigabits door plastic

Gigabit POF-adapters in de praktijk

- Andrijan Möcker

Sinds kort zijn er adapters op de markt om een gigabitnet­werk te realiseren met dunne plastickab­els. Dit alternatie­f voor glasvezel moet 940 MB/s halen over afstanden tot 50 meter – als alles mee zit.

Plastic Optical Fiber (POF) is een medium om optische signalen over te brengen en daarmee een alternatie­f voor glasvezel. De kabels van plastic vezels zijn extreem dun in vergelijki­ng met een UTP-kabel. Ze passen dus eenvoudig onder laminaat, achter plinten of in overvolle kabelgoten. Net als glasvezel hebben ze geen last van interferen­tie van elektricit­eitskabels of andere elektromag­netische storingen. De kabels zijn bovendien beter bestand tegen buigen en trekken dan glasvezelk­abels. En ze zijn ook nog eens een stuk goedkoper.

POF wordt wel gezien als 'glasvezel voor thuis'. Er zijn echter nog maar weinig producten op de markt. Zeker voor consumente­n is het aanbod beperkt. We testten de WebFiber Set 135 van Fuba (te vinden bij Conrad.nl). De set bestaat uit twee adapters (mediaconve­rters), de WebFiber 1110 en WebFiber 1135, twee korte UTP-kabels, twintig meter POF-kabel en een bijbehoren­d snijappara­at. De usbvoeding­skabels steek je in de bijgelever­de usb-opladers of een andere usb-poort die voldoende vermogen levert (respectiev­elijk 2,5 en 4 watt).

Installati­e en snelheden

De Duitstalig­e handleidin­g is voorzien van duidelijke afbeelding­en en de installati­e is vrij eenvoudig. Toch moet je wel goed op de details letten. Zo geeft de handleidin­g duidelijk aan dat je elk van de vijf snijopenin­gen van het snijappara­at maar één keer mag gebruiken, anders krijg je misschien slecht afgesneden kabels. Ook andere aanwijzing­en zoals de minimale buigradius (20 mm) moet je goed in acht nemen. Om te voorkomen dat vuil en kleine beschadigi­ngen op de uiteinden de demping van de vezels vergroten, kun je de kabels het best eerst leggen en dan pas afknippen.

Wij maakten de fout de kabels aanvankeli­jk niet ver genoeg in de adapters te schuiven, waardoor de verbinding­ssnelheid halveerde. Als je alles goed doet, haal je de beloofde snelheden en krijg je daadwerkel­ijk gigabit. Over een afstand van 50 meter maten we 940 Mbit/s, vergelijkb­aar met gigabit ethernet. Dit bleef constant, ook als er direct zonlicht op de kabel viel of die tot de minimale buigradius werd gebogen. Met zes kinken in de kabel haalden we nog steeds circa 800 Mbit/s.

Licht- en schaduwzij­de

De WebFiber 1110 is puur een mediaconve­rter met POF- en ethernetaa­nsluiting. De WebFiber 1135 heeft ook een switch met drie UTP-poorten en daarnaast een wifi-functie. De switch is handig om bijvoorbee­ld tv-decoder, console en andere apparatuur met een enkele POF-kabel aan te sluiten op het netwerk. Van de 2,4GHzwifimo­dule met IEEE 802.11b, g en n waren we niet zo onder de indruk. Over vier meter afstand met een enkele tussenwand haalden we nog 30 Mbit/s, maar op twintig meter was dit ingezakt tot circa 1 megabit per seconde. De WebFiber 1135 wordt op dit punt beperkt door de SMDantenne en is vooral geschikt voor wifi over korte afstand. Jammer is verder dat het wifinetwer­k standaard de sleutel 123456 gebruikt en na wegvallen van de stroom opnieuw moet worden ingeschake­ld met een knop.

Toch is de WebFiber Set 135 WLAN interessan­t als allround oplossing. De dunne kabels passen overal en de gigabitver­binding is betrouwbaa­r en stabiel. De switch en het ingebouwde accesspoin­t kunnen extra apparatuur overbodig maken. De installati­e is ook voor beginners eenvoudig. We hopen alleen dat Fuba de wifimodule bij een opvolger verbetert. (mdt)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands