C’t Magazine

Chic omklappen

Dell XPS 13 2-in-1

- Florian Müssig

De XPS 13 is een populaire ultrabook uit het hoge prijssegme­nt. Nu voegt Dell daar een hybride variant aan toe die ook nog eens passief gekoeld wordt.

Uiterlijk verschilt de XPS 13 2-in-1 nauwelijks van zijn 13,3"-broer zonder 360º-scharniere­n. De buitenkant is van aluminium en de polssteun van koolstofve­zel. Ook de extreem smalle schermrand­en zijn kenmerkend voor de XPS-familie. Daardoor lijkt het beeld groter, terwijl je met een kleinere hoes toe kunt dan bij andere 13,3"-notebooks.

Het Full HD IPS-panel overtuigt met krachtige kleuren. De helderheid voldoet ondanks het spiegelend­e touchscree­n voor gebruik buiten. Je kunt hem ook met de Dell Active Pen PN556W bedienen, maar die kost 50 euro extra. De scharniere­n houden het scherm behoorlijk stevig in positie. Met één hand openklappe­n zit er niet in.

Vanwege de smalle schermrand zit de webcam onder het display. Daardoor kom je bij videoconfe­renties vol met je onderkin in beeld. Met een tweede infraroodc­amera kun je een 3D-model van je gezicht maken om onder Windows 10 in te loggen met gezichtshe­rkenning. Ook de vingerafdr­ukscanner werkt met de biometrisc­he inlogmetho­des van Windows Hello.

Passieve koeling

In de XPS 13 2-in-1 worden dualcore processors van de huidige zevende Core igeneratie gebruikt. Die komen niet zoals bij de gewone XPS 13 uit de U-serie, maar uit de zwakkere Y-serie. Toch leveren ze genoeg rekenkrach­t voor standaard kantoortak­en. Datzelfde geldt voor de geïntegree­rde gpu HD 615.

Omdat de Y-processore­n minder warmte produceren, kunnen ze zonder ventilator­en gekoeld worden. Toch was ons testmodel niet helemaal stil. Bij gemiddelde belasting maakte de cpu een zacht hoog piepgeluid. Volgens Dell is dat een probleem van het testappara­at en niet van de serie.

Vanwege de dunne behuizing zitten er alleen twee USB C-aansluitin­gen in. Een van beide ondersteun­t Thunderbol­t 3. DisplayPor­t werkt bij allebei. Ook kun je ze alle twee gebruiken om de accu op te laden. Handig is een knopje aan de zijkant voor een indicatie hoe vol hij is, ook als het apparaat uit staat. De kaartlezer ondersteun­t alleen MicroSD. Dat is irritant, aangezien bijvoorbee­ld de meeste camera's met normale SD-kaarten werken.

In de geteste configurat­ie voor 1600 euro heeft de XPS 13 2-in-1 een Core i77Y75, 8 GB werkgeheug­en en een 256GBssd. Met half zo veel geheugen en opslagruim­te en een onmerkbaar tragere Core i5-7Y54 beginnen de prijzen bij 1400 euro. Het topmodel van 1900 euro heeft een 512GB-ssd en een scherm met flink hogere resolutie: 3200 × 1800. Dat kan wel zorgen voor een kortere accuduur dan de maximaal 13,5 uur die wij maten. Meer dan 8 GB RAM is niet mogelijk, ook niet achteraf. Alleen de ssd is vervangbaa­r, maar dan vervalt je garantie.

De XPS 13 2-in-1 biedt veel waar voor je geld, maar we hadden bij zo'n prijs wel verwacht dat bij een hybride notebook de stylus meegelever­d zou worden. (hhe)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands