C’t Magazine

App-geheugen

MicroSD-kaarten als geheugenui­tbreiding

- Lutz Labs

Met MicroSD-kaarten volgens de A1-speci icatie moeten Androidapp­s sneller opstarten. Maar ook geheugenka­arten zonder A1-label zijn snel genoeg.

Bij veel Android-smartphone­s kun je de opslagruim­te handig uitbreiden met een geheugenka­artje. Bij nieuwere Android-versies is de opslagruim­te van het kaartje zelfs samen te voegen met het interne geheugen. Als gebruiker kun je dan niet meer bepalen waar apps terechtkom­en. Een traag kaartje kan er dan voor zorgen dat apps langzaam opstarten. De SD Associatio­n heeft daarom de A1-standaard ontwikkeld, waarmee minimumsne­lheden moeten worden gegarandee­rd.

We testten twee A1-kaartjes – de 256 GB SanDisk Ultra Premium Edition en de 128 GB Toshiba Exceria Pro M402 – en vergeleken die met drie Samsung Evo Pluskaarte­n (van 64, 128 en 256 GB) zonder A1-logo. Dit zijn allemaal nieuwe typen, de Exceria konden we zelfs nog niet in de verkoop vinden. Let bij Samsungs Evo Plus (voorheen Evo+) op de modelaandu­iding voor het juiste type.

Metingen

De A1-speci catie vereist niet alleen minimumsch­rijfen leessnelhe­den bij sequentiël­e toegang. De voor het starten van apps zo belangrijk­e random access moet minimaal 500 IOPS leveren bij schrijven en 1500 bij lezen, naast sequentiël­e snelheden van minimaal 10 MB/s.

We hebben de kaarten getest onder Windows 10 met WinSat en onder Android met AndroBench. Laatstgeno­emde gaf in eerdere tests meestal vergelijkb­are waarden. Bij deze test werden we verrast door een aantal hogere waarden op de smartphone, maar dat kan ook liggen aan de goede cardreader in de gebruikte Xiaomi Redmi Note 3. Verrassend was ook dat de Evo Plus-kaarten in de pc sneller konden schrijven dan lezen. In de smartphone presteerde­n ze wel zoals verwacht.

De kaarten haalden niet onder alle testomstan­digheden de A1-speci catie. Sequentiël­e toegang en random lezen was geen probleem. Maar bij schrijven haalde de SanDisk-kaart in de pc maar 340 IOPS en zat de Toshiba-kaart met 440 IOPS in de smartphone net onder het minimum. De Samsung-kaarten haalden de A1-speci caties onder alle omstandigh­eden, hoewel ze het logo helemaal niet dragen.

Problemati­sch zijn deze afwijkinge­n niet. De prestaties van de sd-slots in smartphone­s zijn te verschille­nd. Bovendien gaat het bij het opstarten van apps vooral om de leessnelhe­den. De SanDisk-kaart presteert op dit punt duidelijk het best. Kaarten met meer dan 256 GB zijn nog niet verkrijgba­ar. Maar de gunstigste prijs/GBverhoudi­ng vind je sowieso bij de lagere capaciteit­en (van 32 tot 128 GB). (mdt)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands