C’t Magazine

Glimding

HTC U11 top-smartphone

- Jan-Keno Janssen, Jörg Wirtgen

Smartphone­fabrikant HTC hoopt het tij te keren met zijn U11. Maar zijn een topcamera en innovatiev­e functies zoals een behuizing waarin je kunt knijpen voldoende om HTC weer mee te laten doen met de grote jongens?

HTC draait al wat jaren verlies. Hun eerste smartphone­s waren nog apart vormgegeve­n en staken degelijk in elkaar, maar daarna werd het een grote eenheidswo­rst. De U11 moet een nieuwe poging zijn voor HTC om zich te onderschei­den. Als je de telefoon vanaf de achterkant bekijkt is dat goed gelukt. De in vier kleuren verkrijgba­re achterkant (of in Nederland de rode kleur beschikbaa­r wordt is niet bekend) glimt je tegemoet. Het moet je smaak zijn, maar opvallend is het zeker.

Van voren ziet de U11 er nogal gewoontjes uit. Door de afgeronde hoeken ligt de smartphone wel lekker in de hand. De functie waarmee de U11 zich onderschei­dt is de Squeeze-functie. In de rand van de behuizing zitten sensors die een lichte knijpbeweg­ing kunnen herkennen. Deze Edge Sense-technologi­e kan handig zijn als je handschoen­en aan hebt en het touchscree­n niet kunt bedienen. Je geeft zelf aan wat er moet gebeuren zodra je in de telefoon knijpt. De acties zijn te koppelen aan kort, of langer knijpen en de gevoelighe­id is in tien stappen in te stellen. Bij onze test werkte het knijpen bijna altijd goed. We kunnen ons voorstelle­n dat als je eenmaal een beetje geoefend hebt, het eigenlijk altijd goed gaat.

De overige hardware is ook dik in orde: een Snapdragon 835 en een camera die zelfs bij slecht licht er nog wat meer details uitperst dan bij de concurrent­en. De autofocus is rap en de optische stabilisat­ie werkt goed. Apart is dat de hoofdcamer­a 12 MP heeft, en de frontcamer­a 16 MP. Ze ondersteun­en allebei HDR Boost, waarmee je meerdere foto's met verschille­nde belichting­en kunt samenvoege­n tot één foto. Video's maken kan in 4K met maximaal 30 fps, in 1080p kun je timelapse-video's maken met 120 fps. Het geluid wordt met vier microfoons vastgelegd.

Er zijn ook wat extra's die min of meer doen wat ze beloven. De meegelever­de in-ears (die werken via USB-C) hebben een ingebouwde microfoon. Deze wordt onder andere gebruikt om het geluid naar eigen smaak aan te kunnen passen. Deze Usonicfunc­tie meet de gehoorgang en past de frequentie­respons daar op aan. In de praktijk werkt dat matig omdat het afhankelij­k is van hoe ver je de in-ears in je oren stopt. Als alles goed zit klinkt het wel beter, maar zit er wel een kunstmatig laagje over het geluid. De active noise cancelling werkte in onze test vrijwel niet. Er zit geen normale koptelefoo­naansluiti­ng op de U11, maar je krijgt een adapter meegelever­d.

Conclusie

De HTC U11 kan meedoen met andere topmodelle­n: hij ziet er interessan­t uit, is erg rap en biedt een prima helder lcd. Maar de concurrent­ie heeft dit ook. De Edge Senseen Usonic-gimmicks zijn leuk maar niet meer dan dat. De camera is wel een groot pluspunt. Als je graag een goede foto- en videokwali­teit wil, is de U11 een uitstekend­e keuze. Maar er valt ook nog wel wat te klagen: de accuduur is wat matig en het ontbreken van een normale koptelefoo­naansluiti­ng kan een dealbreake­r zijn. Maar als die minpunten voor jou geen issue zijn en je houdt ook nog wel van wat bling, dan zit je bij de U11 prima. (avs)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands