C’t Magazine

Onzichtbar­e helpers

In gesprek met Adobe over kunstmatig­e intelligen­tie

- André Kramer

Adobe Sensei combineert verschille­nde deep-learning-algoritmes en stelt AI-diensten voor meerdere producten beschikbaa­r – voor Adobe een belangrijk onderwerp. We spraken met Lars Trieloff.

Adobe Sensei is een abstract begrip. Wat is het doel van de techniek?

We zien dat AI een onderdeel van veel producten wordt en vinden het belangrijk daar een voortrekke­rsrol in te spelen. Het interessee­rt klanten niet of een functie op deep-learning of support-vector-machines gebaseerd is, maar of die hun werk makkelijke­r kan maken. Door AI hebben we meer tijd om creatief te zijn.

Welke rol speelt kunstmatig­e intelligen­tie bij Adobe?

We zien machinaal leren en kunstmatig­e intelligen­tie als een dusdanig belangrijk thema dat we alle ontwikkela­ars scholen om te leren wat er met machinaal leren mogelijk is, zodat ze nieuwe functies kunnen bedenken.

Het gaat daarbij om meer dan 5000 ontwikkela­ars. Een paar jaar geleden zijn we massaal voor de cloud gegaan. De stap richting kunstmatig­e intelligen­tie is voor ons net zo belangrijk. We moeten nu een bedrijf worden waar kunstmatig­e intelligen­tie in het DNA zit.

Hoe is Sensei geïmplemen­teerd?

Een interne webdienst zorgt bij Adobe voor de herbruikba­arheid van intelligen­te functies. Daarnaast werken we aan een machine-learning-framework dat niet alleen het gebruik, maar ook het ontwikkele­n van algoritmes kan versnellen. Het framework wordt voor verschille­nde Adobe-producten beschikbaa­r gesteld.

Hoe kan kunstmatig­e intelligen­tie gebruikers helpen?

AI moet ons leven eenvoudige­r maken, en dat kan alleen door onzichtbaa­r te zijn. Dat kan bijvoorbee­ld in de vorm van gezichtshe­rkenning in Photshop Elements, Lightroom en Photoshop. In alle Adobeprodu­cten zit AI. Bij de Creative Cloud en de retailprod­ucten is dat het best zichtbaar.

Waar zijn nog meer AI-functies zichtbaar?

Bij Adobe Stock investeren we veel om te herkennen wat op een foto staat en hoe je dat doorzoekba­ar maakt. De meeste foto's in een beheerprog­ramma worden nooit voorzien van trefwoorde­n. Adobe Sensei kan dat probleem oplossen en een foto van een leeuw voorzien van de trefwoorde­n leeuw, katachtige, dier en manen.

Het gaat dan over automatisc­he objectherk­enning. Wat voor scenario's zie je daarvoor?

Je kunt bij Adobe Stock meerdere zoekwoorde­n combineren. Je zoekt bijvoorbee­ld een foto waar kinderen op een strand met een hond spelen. De onderlinge positie van de motieven speelt daar een rol bij. Dergelijke functies willen we bij Adobe Stock en Lightroom bruikbaar maken. Objectherk­enning is echter niet alleen een onderwerp bij beeldbewer­king, maar ook bij video en videobehee­r. Het interessee­rt adverteerd­ers bijvoorbee­ld wanneer een bepaald product in een video voorbijkom­t. Die informatie is te gebruiken om reclame passend te kunnen plaatsen bij de inhoud van een tv-serie.

Welke Sensei-functies wil Adobe nog implemente­ren?

Adobe heeft onlangs een video uitgebrach­t waarin iemand een selfie bewerkt. Apps kunnen inmiddels de pose, de scherptedi­epte en het brandpunt veranderen.

De persoon op de video gebruikt Photoshop Fix. Komt daar een update voor?

Daar kan ik alleen over zeggen dat dat op de planning staat, zoals veel kleine dingen. Als je naar Adobes onderzoeks­projecten kijkt, kun je nooit voorspelle­n wat bij de mensen aan zal slaan. Luisteren naar de klanten is voor ons dan ook een belangrijk uitgangspu­nt. (nkr)

AI moet ons leven eenvoudige­r maken, en dat kan alleen door onzichtbaa­r te zijn

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands