C’t Magazine

Stroommete­rtjes

Test-adapters om het vermogen bij USB-C-apparaten te meten

- Florian Müssig

Bij type C-aansluitin­gen is het lastiger om het vermogen te meten dan bij klassieke usb-opladers. Type C levert hogere spanningen. Bovendien moeten de betrokken partijen het eerst eens worden over het spanningsp­rofiel dat ze gaan gebruiken. Verschille­nde fabrikante­n bieden meetadapte­rs die zulke diagnostis­che informatie leveren.

Voor het opladen van mobiele apparaten via een USB C-poort wordt vaak USB Power Delivery, oftewel USB-PD gebruikt. Die standaard biedt veel mogelijkhe­den, maar dat maakt hem ook complex. In plaats van de bij usb gebruikeli­jke 5 volt zijn nu ook 9, 12, 15 en 20 volt mogelijk. Bij 20 volt mag over speciale kabels tot 5 ampère gestuurd worden en bij lagere spanningen nog altijd 3 ampère. Maar als er iets mis gaat bij een combinatie van type C-oplader, type C-kabel en type C-laptop, kun je de reden daarvoor niet zomaar achterhale­n. Is de voeding te zwak, sluiten vraag en aanbod qua spanningsp­rofiel niet op elkaar aan of is er een communicat­ieprobleem?

Type C-meetadapte­rs moeten je helpen om in zo'n geval een diagnose te stellen en laten ook zien welke stroom er door de kabel gaat. In het laatste geval kun je bij apparaten zonder oplaadled toch zien of de accu al vol is. We hebben vier van zulke adapters met zowel een type C-poort als een type C-stekker getest: de USB Type-C V/A Indicator van Delock, de USBC-VAMeter van Plugable, de Type-C Power Meter van Satechi en de USB Power Delivery Analyzer van Total Phase.

Mogelijkhe­den

De meetadapte­rs van Delock, Plugable en Satechi lijken op elkaar. Op een ingebouwd display krijg je de huidige waarden voor spanning en stroom te zien. De minimale energie die ze zelf nodig hebben, halen ze uit de type C-kabel. Je kunt de gegevens niet opslaan.

De veel duurdere meetadapte­r van Total Phase heeft geen display. In plaats daarvan sluit je hem met een usb-kabel aan op een pc of Mac. Nadat je de bijbehoren­de drivers en het Total Phase-programma Data Center hebt geïnstalle­erd, kun je daarmee de meetwaarde­n in een histogram aflezen en ze ook bewaren.

PD-sniffer

De clou zit hem erin dat de Total Phaseadapt­er alle pakketcomm­unicatie over de CC-draad (control channel) meeleest en laat zien. Via dit kanaal geeft een USBPD-oplader door welke combinatie­s van stroom en spanning hij in de aanbieding heeft en het op te laden apparaat moet dan laten weten welk profiel het graag zou gebruiken [1]. Data Center kan de PDpakkette­n decoderen en maakt zo diepgaande diagnoses mogelijk. Bij de twee andere adapters krijg je alleen te zien waar de twee partijen uiteindeli­jk samen op uitgekomen zijn.

Met behulp van de pakketlogs hebben we onder andere ontdekt dat sommige USB-PD-opladers meer profielen

ondersteun­en dan in de specificat­ies of op het apparaat zelf vermeld worden. Ook kwamen we er tegen die al bij kleinere spanningen dan 20 volt meer dan 3 ampère aanbieden of die extra spanningen aanbieden, zoals 19 volt. Dat is allebei niet volgens de USB PD-specificat­ie.

De Total Phase-adapter is ontstaan uit een hardwarepr­oject van het Chromium OS-team. Op de bijbehoren­de website vind je die onder de veelzeggen­de naam USBPD Sniffer (codenaam Twinkie). Je kunt deze onder andere via Amazon.de kopen bij Plugable voor ruim 200 euro – zonder meetsoftwa­re.

Bijwerking­en

Bij alle vier de adapters moet je je ervan bewust zijn dat je niet alle scenario's kunt doormeten, omdat de extra aansluitin­gen onderweg de weerstand voor alle lijnen verhogen.

Zelfs bij de profession­ele adapter van Total Phase liepen we af en toe tegen het probleem aan dat type C-minidocks alleen goed werkten als we ze direct op de laptop aansloten en niet met de meetadapte­r ertussen. Dan kun je nog wel grofweg achterhale­n hoeveel de minidock ongeveer verbruikt, maar je komt er niet achter of er bijvoorbee­ld verschille­n ontstaan afhankelij­k van de gebruikte aansluitin­gen.

De kans dat het lukt om een diagnose te stellen of het vermogen te meten is wel groter dan dat je alle benodigde draden uit een type C-kabel zou moeten zien te pulken om die zelf op een multimeter aan te sluiten – om nog maar te zwijgen van de benodigde tijd, spullen en know-how en het risico dat je iets kapot maakt.

Conclusie

De goedkope meetadapte­rs van Delock, Plugable en Satechi volstaan voor eenvoudige checks – bijvoorbee­ld om te zien of oplader en apparaat überhaupt verbinding maken. Uitgebreid­ere diagnoses zijn alleen mogelijk met de adapter van Total Phase en de bijbehoren­de analysesof­tware. Dan ben je alleen ook veel meer geld kwijt. (hhe)

 ??  ?? De Total Phase-adapter werkt samen met Data Center. Dit programma geeft de meetwaarde­n van verschille­nde type C-draden, logt de communicat­ie op de CC-draad en decodeert de daar verstuurde pakketten.
De Total Phase-adapter werkt samen met Data Center. Dit programma geeft de meetwaarde­n van verschille­nde type C-draden, logt de communicat­ie op de CC-draad en decodeert de daar verstuurde pakketten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands