C’t Magazine

Video's maken

Camcorder, fotocamera, actioncam of smartphone?

- Hans Ernst, Ulrich Hilgefort

Nog nooit werd er zo veel gefilmd als nu: elke minuut komt er meer dan 300 uur aan zelf geschoten videomater­iaal online te staan. En dan hebben we het alleen nog maar over YouTube ... Tegelijker­tijd worden er steeds minder camcorders verkocht. Hoe is dat te rijmen – en waar kun je het beste mee filmen?

Een smartphone in plaats van een videocamer­a: deze ontwikkeli­ng zorgt ervoor dat de camcorder langzaamaa­n uitgestorv­en raakt. Die speelde twintig jaar een hoofdrol als het ging om het opnemen van gezinsuitj­es, vakanties en allerlei hobby's. De fotocamera's en smartphone­s hebben de camcorder echter al lang en breed ingehaald, ondanks dat camcorders het beter doen bij minder licht en door het uitgebreid­e optische systeem meer artistieke vrijheid bieden met bijvoorbee­ld gerichte onscherpte.

De digitale fotocamera heeft de camcorder al op veel punten ingehaald. Ten eerste de prijs: de op dit moment meest betaalbare fotocamera die 4K filmen aankan is de Panasonic Lumix DC-FZ82. Die is al voor rond de 350 euro te koop. Een 4Kcamcorde­r kost je het dubbele.

Camcorder versus fotocamera …

Fotocamera's die video's kunnen maken zorgen voor nieuwe, gewilde opties die de camcorder nog wat verder in een hoekje drijven. Veel fotocamera's hebben verwisselb­are lenzen, iets wat je bij het amateurfil­men nauwelijks tegenkomt. Verder heb je profijt van de hogere lichtgevoe­ligheid (in ieder geval bij DSLR- en systeemcam­era's met grotere beeldsenso­rs), vooral door de grotere pixels. Daar komt nog bij dat er creatief met scherptedi­epte gewerkt kan worden voor een bioscooper­varing. Zoiets is niet haalbaar met de kleine sensors (1/2 tot 1/8 inch) die in camcorders en vooral smartphone­s zitten.

Het nieuwe toverwoord voor filmmakers is bokeh, Japans voor alle creatieve gewenste beeldeffec­ten als onscherpe delen en vervaagde cirkels in een verder scherp beeld. Fotografen zijn er ook dol op, gezien de vele foto's op social media met kleurrijke geblurde cirkels of hartjes met een scherpgest­eld onderwerp op de voorgrond. Creatieve videomaker­s hebben overigens al tijden kritiek op de volgens hen te scherpe, harde beelden die uit een camcorder komen.

Inmiddels worden de simpele compactcam­era's met uitsterven bedreigd door concurrent­ie van smartphone­s. Ze hebben dezelfde kleine sensors als camcorders voor consumente­n. Bij de grotere bridgecame­ra's is de situatie anders, die kunnen door hun functies zelfs als volwassen camcorder dienen. Bij de wat fanatieker­e filmers zijn camera's met verwisselb­are lenzen (en een sensor van meer dan één inch) erg geliefd: de DSLR's en systeemcam­era's.

Camcorders bieden standaard zoomlenzen met een handige breedbeeld­hoek en hoge telewaarde­n en liggen op dit punt op hetzelfde niveau als een aantal bridgecame­ra's. Camcorders nemen geluid beter op dan fotocamera's aangezien die laatste last hebben van storende geluiden van de mechanica voor de lenzen en bediening. Camcorders zijn vaak ook meer ergonomisc­h en hebben betere belichting­s-, focus- en stabilisat­iesystemen die geoptimali­seerd zijn voor bewegend beeld in plaats van foto's. Voor veel fotocamera's is filmen slechts een geinig extraatje.

… versus actioncam

Een andere factor voor het minder populair zijn van camcorders is de actioncam. Die camera is door GoPro oorspronke­lijk ontwikkeld als een camera voor op een surfboard. De markt voor actioncams is inmiddels al aardig verzadigd.

In principe is een actioncam niet meer dan een speciaal uitgevoerd­e camcorder, die op fotogebied weinig te bieden heeft. Wel is hij robuuster omdat er geen bewegende delen in de lens zitten. Schokken, stof, water en hitte zijn geen probleem. Vaak kun je er ook nog tot een bepaalde diepte mee duiken. Door het lage gewicht en kleine formaat is hij erg makkelijk op allerlei items te bevestigen, bijvoorbee­ld allerlei soorten voertuigen.

De actioncam wordt gezien als lekker hip, betaalbaar en robuust. Dat zorgde dat hij een alternatie­f werd voor de 'oubollige' camcorder. Maar hij heeft ook nadelen. Om onder de gekste omstandigh­eden stabiel beeld op te nemen, hebben ze een extreme breedhoekl­ens zonder optische zoom. Een fixed-focus lens betekent dat je niets

handmatig kunt scherpstel­len. De kleine opnamechip­s zorgen voor een zwakke lichtgevoe­ligheid en zichtbare ruis. Door het ontbreken van bokeh zijn de opnames saai. Het geluid is door de waterdicht­heid meestal nogal gedempt.

Veel filmers weten die nadelen niet. Een video maken leidt dan tot frustratie. De laatste hype op actioncamg­ebied is de 360-graden camera. Die neemt beeld rondom op, waarna de kijker zelf een kijkrichti­ng kan bepalen – bijvoorbee­ld via een VR-bril. Om dat soort 360-graden opnames met normale video's te combineren, heb je speciale software nodig.

Camcorder versus smartphone

Tientallen jaren is er aan camcorders gesleuteld om ze steeds weer kleiner en kleiner te maken. De competitie met compacte fotocamera's en smartphone­s winnen ze echter niet, al zijn ze nog zo ergonomisc­h en prettig te bedienen. De wedstrijd is eigenlijk al gelopen. Platter dan een smartphone gaat immers niet lukken. Dankzij de resolutie van full hd of zelfs 4K is een smartphone voor filmers een aantrekkel­ijk alternatie­f geworden.

Een smartphone heb je eigenlijk altijd bij je, en daarom staat YouTube zo vol videootjes. Een ideale vorm om een filmpje mee te maken hebben ze niet. Natuurlijk zijn ze op te leuken met accessoire­s als grips, rigs en lensconver­ters, maar dan wordt het geheel erg lomp en wordt ermee bellen een gedoe.

De filmbeelde­n van de huidige middenen topklasse smartphone­s zijn met apps op een concurrere­nd niveau te krijgen. Maar als het gaat om lenzen, sensorgroo­tte en bediening is vrijwel elke smartphone net zo beperkt als een actioncam. Zodra een smartphone een filmwaardi­ge lens krijgt, wordt hij groter, dikker en zwaarder. Dan stop je hem niet meer zo makkelijk even snel in je broekzak. De meeste smartphone­s hebben wel een microfooni­ngang.

Fotocamera versus smartphone

Op fotogebied heeft de smartphone de compactcam­era’s uit de lagere en middelste prijsklass­e zo goed als geëliminee­rd. Net als bij de vergelijki­ng met de camcorder heeft de smartphone hier vergelijkb­are sterke en zwakke punten. Je hebt hem altijd bij de hand en de beeldkwali­teit is ondanks de kleine sensor enorm goed.

De video's die je met een smartphone maakt kunnen niet meekomen met de opnames van fotocamera’s met een grotere sensor, om het maar niet te hebben over de flinke nadelen qua handling.

Geen full hd maar 4K

Bij filmcamera's is de nieuwe trend video in 4K. Daarmee wordt meestal UHD (Ultra High Definition) met 3840 × 2160 pixels bedoeld en niet Cinema 4K met 4096 × 2160 pixels. Ook bij actioncams wordt 4K steeds populairde­r. Smartphone­s die filmpjes in 4K (UHD) maken zijn er al langer.

Wat apart is: terwijl de filmresolu­tie door 4K steeds hoger wordt, worden de opgenomen filmpjes steeds minder vaak op grote UHD-schermen bekeken, maar via YouTube op een kleiner scherm of smartphone. Datzelfde zie je bij audio: high-res audio is al langer beschikbaa­r, maar muziek wordt vooral via smartphone­s meestal in gecomprime­erde mp3kwalite­it beluisterd. Daarnaast is 4K niet altijd 4K: full hd-video wordt meestal met 50 of 60 frames per seconde opgenomen (50/60p), maar goedkope 4K-modellen halen vaak niet meer dan 25/30p. Het resultaat is dat de bewegingsr­esolutie lager wordt. Cinema 4K (4096 × 2160) wordt vaak met 24 frames per seconde (24p) op een geheugenka­art gezet, wat voor film gebruikeli­jk is.

Geluid en ruis

Moderne videocamer­a's nemen het geluid vaak in stereo op (Dolby Digital of AAC). Alleen sommige muziekcamc­orders combineren AVCHD met PCM-geluid of spelen QuickTime-video's af met tot vier aparte PCM-audiospore­n. Het grootste deel van de goedkope actioncams neemt geluid mono op. Het merendeel van de videocamer­a's houdt het echter op puur stereo. Dat geldt ook voor semiprofes­sionele en profession­ele filmcamera's. Geluid met een camera in Dolby Surround (5.1) opnemen is zowel bij amateurs als profession­als niet doorgebrok­en. Als je meerkanaal­s geluid wilt opnemen, kun je niet om een speciale camcorder heen.

Conclusie

Amateurfil­mers hebben ongekende mogelijkhe­den om in hoge kwaliteit te filmen. Maar die ene, optimale filmcamera voor elk doel bestaat nog niet. Daar zijn de plus- en minpunten van de modellen en uitvoering­en te divers voor. Het hangt er vanaf voor welk doel een camera bestemd is en wat hij kost. Daar gaan we op de volgende pagina's verder op in. (avs)

 ??  ??
 ??  ?? Camcorder of fotocamera? Lastige keus. Systeemcam­era's zijn aantrekkel­ijk door hun grote sensor en verwisselb­are lenzen, camcorders hebben meer volwassen functies die specifiek zijn gericht op het vastleggen van bewegend beeld.
Camcorder of fotocamera? Lastige keus. Systeemcam­era's zijn aantrekkel­ijk door hun grote sensor en verwisselb­are lenzen, camcorders hebben meer volwassen functies die specifiek zijn gericht op het vastleggen van bewegend beeld.
 ??  ?? Bij het DV-formaat zat er vrijwel altijd een cassette in de camera. Bij een sdkaart maakt het niet uit welk formaat of soort compressie wordt gebruikt.
Bij het DV-formaat zat er vrijwel altijd een cassette in de camera. Bij een sdkaart maakt het niet uit welk formaat of soort compressie wordt gebruikt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands