C’t Magazine

Dockingsta­tion voor Galaxy 8: Samsung DeX Station

Dockingsta­tion Samsung DeX Station voor de Galaxy S8

- Hannes A. Czerulla en Daniel Herbig

Samsung waagt met de DeX weer een poging om de smartphone als pc te laten dienen. In onze test ging dat beter dan ooit.

De Galaxy S8 en S8+ moeten met behulp van de Samsung DeX Station een desktop-pc vervangen. De dockingsta­tion maakt via USB-C verbinding met de telefoon, zet die in een speciale desktopmod­us en verbindt het toestel met een scherm, muis, toetsenbor­d en netwerk. Je kunt daarbij met nagenoeg alle apps werken. Ook heb je toegang tot de gegevens op de telefoon.

De twee usb-poorten zijn bedoeld voor een muis en toetsenbor­d. Je kunt er echter ook een usb-stick inpluggen. Harde schijven werken alleen als ze via een eigen voeding stroom krijgen. Naar het beeldscher­m wordt alleen 1080p als signaal gestuurd. Zodra je de S8 in de dockingsta­tion zet, wordt het eigen scherm uitgeschak­eld en gaat de desktopmod­us aan. De apps waarmee wij de test uitvoerden, bleven bij deze overgang geopend. Wel waarschuwt Samsung ervoor dat de applicatie­s mogelijk worden gesloten. Voor de zekerheid kun je openstaand­e documenten dus beter eerst opslaan. Spotify werkte als enige niet op de desktop.

De GUI is onmiskenba­ar Android: de pictogramm­en van de apps zijn hetzelfde en er zijn geen geavanceer­de opties voor instelling­en en het beeld zoals je van echte desktopsys­temen kent. Windowspro­gramma's zijn alleen met behulp van remote-apps als Citrix Receiver en TeamViewer te gebruiken.

Muis-Android

De cursor reageert zonder al te veel vertraging. Op veel (maar niet alle) plekken werken functional­iteiten als de rechtermui­sknop en dubbelklik­ken. Je kunt geen documenten met drag&drop verplaatse­n. In bepaalde context is op de desktop ook slepen met de muis mogelijk. Van enkele apps als Chrome en Word kun je het formaat aanpassen en op fullscreen zetten. Dat werkt niet met apps die niet voor mobiel gebruik zijn geoptimali­seerd – ook niet met games: het venster neemt maar een klein deel van het scherm in en is niet te vergroten. De meeste toetscombi­naties die van desktopsys­temen bekend zijn werken hier ook. Een soort taakbalk onderaan bevat opties en functies zoals screenshot­s en volumerege­ling en toont alle geopende programma's.

Performanc­e genoeg

Ook in de desktopmod­us kun je de S8 als smartphone gebruiken: telefoonge­sprekken en messengerb­erichten komen binnen en de camera voorop werkt voor bijvoorbee­ld videogespr­ekken. Het geluid loopt via de speakers van de telefoon.

De performanc­e van de S8 is ook in de desktopmod­us prima. De bediening gaat zelfs niet haperen als je meerdere applicatie­s tegelijk open hebt staan. De DeX koelt de telefoon permanent met een ventilator, maar die hoor je nauwelijks.

Ook zonder Dex?

De Galaxy S8 en S8+ ondersteun­en video via USB-C. Je zou dus op het idee kunnen komen om in plaats van de DeX gewoon een usb-hub voor toetsenbor­d en muis aan te schaffen en daarmee de telefoon en het scherm met elkaar te verbinden. Maar zo eenvoudig gaat dat niet: met adapters (USB-C naar DisplayPor­t en HDMI) stuurden de smartphone­s gewoon hun schermcont­ent naar de monitor. In de desktopmod­us (zoals bij de DeX) kregen we ze dan niet.

(mvdm)

 ??  ??
 ??  ?? Samsungs desktop-Android kan vensters verplaatse­n en het formaat ervan aanpassen. Qua bediening is het bijna gelijk aan 'echte' desktopsys­temen.
Samsungs desktop-Android kan vensters verplaatse­n en het formaat ervan aanpassen. Qua bediening is het bijna gelijk aan 'echte' desktopsys­temen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands