C’t Magazine

Video-editor: Vegas Movie Studio 14

Vegas Movie Studio 14: video-editor voor zowel beginners als gevorderde­n

- Philipp Mohaupt en Joachim Sauer

In het voorjaar van 2016 nam Magix het programma Vegas Movie Studio over van Sony Creative Software. Zo'n drie jaar na de 13e editie is er nu een nieuwe versie van de editor.

Vegas Movie Studio was altijd al de 'kleine broer' van Vegas Pro. De twee programma's hebben vele functies gemeenscha­ppelijk en ook de logica qua bediening. Movie Studio is beschikbaa­r in drie varianten: Standard (50 euro), Platinum (80 euro) en Suite (140 euro). De Standard-versie is afgezien van enkele kleine verbeterin­gen niet erg veranderd. In Platinum en Suite zitten wel noemenswaa­rdige vernieuwin­gen. De verschille­n tussen deze twee varianten zitten hem in het soort en aantal meegelever­de tools en plug-ins.

Qua kleuren zijn de vensters van deze tijd: donkergrij­s met lichtgrijz­e accenten. De mediabrows­er, het voorbeeldv­enster en de tijdlijn werken als vanouds. Ook op een 4K-monitor zijn de pictogramm­en goed herkenbaar en niet te klein. Bij het spoor van de video- en audiotrack­s kun je de hoogte aanpassen – de grootte van de clipminiat­uren niet. Handig zou een markering zijn zoals bij clips in de tijdlijn.

Als je op de tijdlijn twee clips in elkaar schuift, voegt Vegas Movie Studio daar een kruis aan toe. De dekking van een clip stel je net zo intuïtief in: beweeg gewoon het boogje ('envelope') naar beneden. Op dezelfde manier werkt het nieuwe 'hoverscrub­bing', een eenvoudige­re trimmodus waarmee je met een klik in de preview een bereik selecteert. Daarna kun je het geselectee­rde naar de tijdlijn slepen. Vegas Movie Studio reageert snel. Zelfs op draagbare computers kun je vlot met full hd-materiaal werken. Proxy-berekening­en hoeven daarbij niet eerst te worden uitgevoerd. Diverse consumente­nformaten, waaronder ook 4K-bestanden van Sony AX 100 en Panasonic VX 989, worden probleemlo­os geïmportee­rd. Dat geldt niet voor MKV-bestanden en andere codecs voor profession­eel gebruik. Voor beginners is ook handig dat de projectins­tellingen automatisc­h worden aangepast aan de hand van het eerste bronbestan­d dat wordt ingelezen. De nieuwe multicam-editor is afkomstig van Vegas Pro en werkt voortreffe­lijk. Je kunt daarmee vier camerastre­ams combineren tot een film. Zet eerst iedere clip apart in een spoor op de tijdlijn en selecteer ze. Via het menu 'Extra' ('Tools') kun je met de muis de camerastre­ams afhankelij­k van het gewenste perspectie­f selecteren. Het programma combineert een nieuwe clip uit de handmatig uitgevoerd­e camerawiss­elingen. Je ziet die echter pas in het voorbeeldv­enster nadat je de multicammo­dus hebt uitgeschak­eld. In tegenstell­ing tot wat vrijwel alle editors tegenwoord­ig doen, synchronis­eert Vegas Movie Studio de videoclips niet aan de hand van het audiospoor. Net als bij Vegas Pro moet je de clips aan de hand van het audiospoor handmatig op de goede positie zetten. Magix wil dit automatise­ren met een update. Het vigneteffe­ct – eveneens uit Vegas Pro – kan een fraai vignet maken. De kleur, hoek, straal en opaciteit zijn daarbij vrij te kiezen.

Een film wordt met gedetaille­erde formaatins­tellingen uitstekend geëxportee­rd. Erg handig voor instappers is de mogelijkhe­id te exporteren met de projectins­tellingen. Daarnaast kan het programma films direct naar YouTube, Facebook en Vimeo uploaden. Het authoren van een dvd of Blu-ray wordt uitgevoerd door de ongewijzig­de tool Vegas DVD Architect. Met Magix Music Maker kun je zelf muziek maken.

Vegas Movie Studio heeft een solide performanc­e. Krachtige computers kunnen nu voor de nieuwe RAM-preview meer werkgeheug­en beschikbaa­r stellen. Getest met een Intel Core i7 (3,5 GHz, 16 GB DDR4RAM) en een Nvidia GTX 970 (4096 MB GDDR5-RAM) werden vier 4K-videospore­n (24p van de camcorder Sony AX100) vloeiend afgespeeld. AVCHD-bestanden met 50 en 25 fullframes/s werden op negen resp. tien sporen zonder haperingen weergegeve­n. Om het bestand te berekenen is 1,5 keer realtime nodig.

Conclusie

Vegas Movie Studio heeft de voordelen van weleer: een goede performanc­e, stabilitei­t en veel functies. Toch zijn er amper goede redenen om te upgraden. Magix weet dat ook en probeert met plug-ins en extra tools van derden de aantrekkin­gskracht te verhogen. Daarmee wordt het programma interessan­t als je nog nooit iets met videoediti­ng hebt gedaan of eerst een ander programma gebruikte. Met de Platinum-versie heb je dan een prima softwarepa­kket voor een goede prijs. (mvdm)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands