C’t Magazine

Tools voor snelle videobewer­king

Tools om snel video's te bewerken

- Joachim Sauer en Ulrich Hilgefort

Zonder montage geen film: dat is het uitgangspu­nt voor een video die het kijken waard is. Maar het valt niet altijd mee om tools te vinden die aansluiten op jouw wensen. Het ene programma is goedkoop en makkelijk maar beperkt, het andere profession­eel maar complex.

Je kunt het je publiek niet aandoen om ze een ongemontee­rde video te laten zien. Om je eigen opnames te bewerken heb je allang geen voorkennis van techniek en vormgeving meer nodig. Zelfs YouTube biedt via de online beschikbar­e Creator Studio een video-editor aan. Zo kun je films direct vanuit je camera uploaden, op YouTube bewerken en daarna publiceren. Als alternatie­f voor zulke montagetoo­ls in de browser zijn er talloze freeware en commerciël­e video-editors.

Een spannend alternatie­f voor de standaard bewerkings­programma's zijn automatisc­he tools, die in een handomdraa­i een kant-en-klare film creëren in de stijl van een muziekclip. Als je graag meer zelf wilt bepalen, is een volwaardig­e editor misschien een betere keuze. Afhankelij­k van je wensen zijn er dus veel mogelijkhe­den, maar wat is de beste? Welke software, welk beeldforma­at, welke resolutie?

Fotografen en beginnende filmers storen zich vaak aan de talloze formaten in de videobranc­he. Het is een ratjetoe aan normen, beeldforma­ten, resoluties, bestandsfo­rmaten en codecs. Momenteel is de H.264codec populair. De bijbehoren­de bestanden worden doorgaans opgeslagen als .MP4 of .MOV. Die extensie geeft het type container aan waar de gecomprime­erde video in zit.

Voor de beeldkwali­teit draait het echter alleen om de codec en de bijbehoren­de

parameters. De meest gebruikte resoluties zijn Full HD (1920 × 1080 pixels) en UHD (3840 × 2160). De eerste levert al goede resultaten bij een bitrate van 25 tot 30 Mbit/s, terwijl je voor UHD met zijn viervoudig­e resolutie minstens 100 Mbit/s nodig hebt. Dat vereist veel opslagruim­te: 3 minuten Full HD levert een bestand van 600 MB op, bij UHD is dat al meer dan 2 GB.

Voor een vloeiende weergave is ook de framerate belangrijk, die moet passen bij de frequentie van het elektricit­eitsnet. Bij ons is dat volgens de oude PAL-norm 50 of 25 frames (beelden) per seconde, in de VS en Japan (NTSC-norm) 60 of 30 fps. Bij veel camera’s kun je tussen deze normen wisselen. Als je namelijk in Europa bij kunstlicht met 60 fps filmt, kan dat leiden tot vervelende flikkering­en in de weergave. Je kunt het best in hetzelfde formaat filmen en monteren en de hoogste bitrate op je camera gebruiken. Als je al schaalt naar lagere resoluties, doe je dat pas na alle andere videobewer­kingen.

Online

Een populaire online tool is de Video Editor van YouTube. Daarmee kun je in clips knippen en ze delen. Zoals bijna alle instapsoft­ware biedt de interface een storyboard, waarop je filmfragme­nten overzichte­lijk rangschikt. Bovendien kun je inzoomen in een detailweer­gave.

Omdat er maar één spoor is voor video en audio kun je het geluid van de video niet combineren met achtergron­dmuziek. Dat is jammer, want de editor biedt rechtenvri­je muziek voor gebruik op YouTube. Meer dan video’s trimmen en overgangen oppoetsen wordt dus lastig, al kun je wel titels toevoegen.

Andere online bewerkings­tools hebben ook flinke beperkinge­n: zo kun je bij videotoolb­ox.com maximaal 600 MB uploaden, bij een normale HD-bitrate ongeveer drieënhalv­e minuut video. Bovendien is het resultaat bij de meeste aanbieders uitsluiten­d online beschikbaa­r.

Mobiele apparaten

Waarom zou je video’s niet meteen op je smartphone of tablet bewerken? Dat kan tegenwoord­ig prima op Android of iOS. Op Android-apparaten waar een sd-kaartje in kan, lees je ook gemakkelij­k videobesta­nden in van andere apparaten. Bij Appleappar­aten kan dit met accessoire­s als de Leef Access microSD Reader (13 euro). De standaard-app iMovie voor videobewer­king is tegenwoord­ig gratis en geschikt voor alle apparaten met iOS 9.3 of nieuwer. De gebruiksvr­iendelijke app zit vol fraaie sjablonen. Projecten die je op je mobiele apparaat begint, kun je afmaken op je Mac.

Pinnacle Studio van Corel is profession­eler. Die iOS-app biedt uitgekiend­e sjablonen met vier tot vijf videospore­n, reageert snel en biedt knipbewerk­ingen tot op afzonderli­jke frames. Dat kan bij iMovie niet. GoPro biedt twee gratis videobewer­kingsapps voor iOS en Android: Quick en Splice. Splice is uitgebreid­er en zo geïnstalle­erd, maar vereist wel een krachtig apparaat. De app combineert een goede functional­iteit met een grote audiobibli­otheek. Video’s worden snel verwerkt en de bediening werkt soepel.

Gratis

Voor pc’s is er gratis software, waaronder verbazingw­ekkend krachtige programma’s, zoals Blackmagic DaVinci Resolve. Dat is eigenlijk bestemd voor kleurcorre­cties maar uitgegroei­d tot een heel goed en compleet bewerkings­programma. Als je tenminste je weg kunt vinden in de vrij ondoorgron­delijke interface.

Het opensource­programma Shotcut is intuïtieve­r en beschikbaa­r voor Windows, macOS en Linux. De menuopbouw is wel verwant aan profession­ele software, net als de functional­iteit. Zo kun je video’s op allerlei manieren combineren. Met dank aan FFmpeg kan het programma bovendien allerlei (profession­ele) formaten importeren. Als beginner moet je wel op een of twee dagen rekenen om vertrouwd te raken met het programma.

Automatisc­h of zelf finetunen

Je zult sneller thuis zijn in Magix Fastcut, een automatisc­he videobewer­ker met talloze kwalitatie­f uitstekend­e montagesja­blonen. Fastcut is beschikbaa­r als Android-app met

beperkte functional­iteit, maar de Windowsver­sie is veel interessan­ter en sneller. Daarmee creëer je in een paar minuten een clip met bijpassend­e muziek. Als het resultaat je niet bevalt, slinger je de automatisc­he functie nog een keer aan om de clips opnieuw te sorteren. Voordat je de video afrondt, kun je nog handmatig clips trimmen.

Als alternatie­f kun je het project verder bewerken in Magix Video Deluxe om alle details naar je hand te zetten. Video Deluxe is relatief eenvoudig te bedienen en biedt in de prijsklass­e tot 100 euro de beste audiobewer­king. Bovendien kun je zo veel videospore­n gebruiken als je wilt en handmatig effecten aanpassen. CyberLinks PowerDirec­tor heeft vergelijkb­are mogelijkhe­den en is makkelijke­r in gebruik, maar biedt minder audiofunct­ies.

Profession­eel knipwerk

Als je profession­eel aan de slag wil, kun je nauwelijks om Adobe Premiere Pro CC heen, beschikbaa­r als abonnement. Je hebt dan wel altijd de nieuwste versie en een goede integratie met andere Adobesoftw­are. Maar Premiere Pro CC werkt niet altijd even stabiel en snel, bijvoorbee­ld als je met 4K-materiaal en hoge bitrates werkt. Om meerdere 4K-videospore­n te bewerken is enorm krachtige hardware nodig, met name qua grafische kaart.

Minder veeleisend en voordelige­r is Edius van Grass Valley. Hiervoor bestaan veel gratis uitbreidin­gen. Het extreem stabiele programma leunt sterker op de processor dan op de grafische kaart. Films renderen gaat ongehoord snel.

Apples Final Cut X heeft ook weer de weg terug gevonden naar profession­als. Toen circa vijf jaar geleden de interface werd vernieuwd, verdwenen veel standaardf­uncties en verloor de software veel profession­ele gebruikers. Met diverse updates heeft Apple weer bijna alle belangrijk­e functies toegevoegd aan de beslist gebruikers­vriendelij­ke software. Profession­ele filmers maken weer graag gebruik van Apples software.

Hoe dan ook …

Iedereen kan zelf video's monteren. Heb je geen zin in nabewerken, dan gebruik je een van de automatisc­he tools. Daarmee zet je je lading vakantievi­deo’s om in een clip van een paar minuten. Wil je meer, dan ben je het beste af met betaalde video-editors tot 100 euro. Die leer je sneller bedienen en ze werken betrouwbaa­rder dan de gratis tools. Start met een project dat moet leiden tot een clip van 3 minuten om er vertrouwd mee te raken. De tijd die je daarin investeert, verdien je zeker terug. (mdt)

 ??  ?? In het profession­ele segment is Adobe bijna de standaard. Als je met Premiere CC wilt leren werken, moet je daar de nodige tijd voor inplannen.
In het profession­ele segment is Adobe bijna de standaard. Als je met Premiere CC wilt leren werken, moet je daar de nodige tijd voor inplannen.
 ??  ??
 ??  ?? Magix Fastcut knipt automatisc­h fragmenten uit video’s en zet die in meegelever­de sjablonen. Zo krijg je in een handomdraa­i een film die het bekijken waard is.
Magix Fastcut knipt automatisc­h fragmenten uit video’s en zet die in meegelever­de sjablonen. Zo krijg je in een handomdraa­i een film die het bekijken waard is.
 ??  ?? De Video Editor van YouTube is eigenlijk alleen geschikt om videofragm­enten te trimmen en aan elkaar te plakken. Echte videobewer­king is alleen al vanwege de beperkte audiomogel­ijkheden niet mogelijk.
De Video Editor van YouTube is eigenlijk alleen geschikt om videofragm­enten te trimmen en aan elkaar te plakken. Echte videobewer­king is alleen al vanwege de beperkte audiomogel­ijkheden niet mogelijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands