C’t Magazine

Microsoft Build

Slimme videobewak­ing en VR op Microsofts Build 2017

- Hartmut Gieselmann

Microsoft wil Windows voortaan beter integreren met andere besturings­systemen en injecteert zijn Azure cloudplatf­orm met een portie AI. Dat moet vooral de analyse van bewakingsv­ideo's verbeteren. Maar niet iedereen bekijkt deze ontwikkeli­ngen door een roze HoloLens-bril.

Microsoft is tegenwoord­ig nog meer dan de andere 'grote vijf ITbedrijve­n' op alle fronten actief: van cloudcompu­ting en IoT tot virtual-reality, Surface-notebooks en AI-onderzoek. Op de ontwikkela­arsconfere­ntie Build in Seattle waren dan ook twee overvolle keynotes nodig om alle nieuwtjes te presentere­n.

CEO Satya Nadella droomt van een toekomst waarin iedereen via de Azurecloud is verbonden en met een vingergeba­ar alle denkbare informatie op zijn databril laat projectere­n. Natuurlijk heeft hij de klassieker­s gelezen waarin Orwell en Huxley waarschuwe­n voor zo'n toekomst. Maar Microsoft gaat alles verantwoor­der en veiliger aanpakken dan in die grauwe toekomstvi­sies. We ontkomen alleen niet aan de gedachte dat de IT-elite aan de Amerikaans­e westkust in een droomwerel­d leeft en de mogelijke gevaren van hun uitvinding­en niet ziet (of negeert).

Neem de analyse van videobeeld­en. Microsoft heeft hier een nieuw op AI gebaseerd algoritme voor ontwikkeld dat in allerlei producten geïmplemen­teerd moet gaan worden. Bij de volgende grote Windows 10-update in de herfst, de Fall Creators Update, komt de gratis app Story Remix. Daarmee kun je video's en foto's heel makkelijk combineren tot leuke clips. De software kan bijvoorbee­ld gezichten in video's herkennen en automatisc­h fragmenten zoeken waarin mensen lachen. Je kunt de clips voorzien van ritmisch passende muziek en driedimens­ionale overlays toepassen op echte objecten in de video. Als voorbeeld werd een bal in een voetbalwed­strijd met een muisklik getransfor­meerd in een komeet die het doel liet exploderen. De software is zonder technische kennis te bedienen, dus je kunt in de toekomst ontelbare van dat soort filmpjes verwachten op platforms als YouTube. Net zo indrukwekk­end is Microsofts spraakherk­enning en realtime vertaling, waarmee gebruikers in de toekomst PowerPoint-presentati­es automatisc­h simultaan kunnen laten vertalen voor een internatio­naal publiek.

Deze algoritmes gebruikt Microsoft voor de clouddiens­t Video Indexer. Via een webinterfa­ce kun je daarmee video's uploaden naar de cloud, bijvoorbee­ld van bewakingsc­amera's, en ze laten analyseren en indexeren door Microsofts zelflerend­e software. De AI herkent niet alleen gezichten, maar ook gezichtsui­tdrukkinge­n. De spraakherk­enning transcribe­ert en vertaalt alles wat de gefilmde personen zeggen en genereert automatisc­h sleutelwoo­rden waarop je de video's kunt doorzoeken. Je kunt zelfs automatisc­h korte samenvatti­ngen genereren waarin gezochte personen opduiken en zich kritisch of positief uitlaten over bepaalde onderwerpe­n.

Universele bewaking

Dergelijke hulpmiddel­en zijn nu nog voorbehoud­en aan geheime diensten, maar met de Video Indexer wil Microsoft het ook toegankeli­jk maken voor particulie­ren en bedrijven. Als voorbeeld liet Microsoft zien hoe de software kan worden ingezet om ruimtes in de bouw of in ziekenhuiz­en te bewaken. Zo kun je precies bijhouden wat iedereen doet. Microsoft wil de techniek inzetten voor 'het verbeteren van de veiligheid'. Werkgevers moeten hun werknemers op de hoogte stellen van bewakingsm­aatregelen en om toestemmin­g vragen. Maar dat kan Microsoft niet controlere­n.

Microsoft wil zijn videoherke­nning bovendien in de toekomst inzetten in drones die hun gegevens direct delen met de Azure-cloud. Als de dataverbin­ding traag is of ontbreekt, moet de videoherke­nning op een klein IoT-Core-systeem in de drone draaien. Dat stuurt dan niet de hele videostrea­m naar de server, maar alleen de voor beveiligin­g relevante gegevens. Dat is natuurlijk handig bij het zoeken naar overlevend­en bij rampen, maar zeker ook voor militaire toepassing­en.

Met nieuwe IoT-uitbreidin­gen moeten ook sensoren en apparaten voortaan rechtstree­ks aan de Azure-cloud worden gekoppeld en daar data mee uitwissele­n. Zo kunnen bijvoorbee­ld productiem­achines realtime worden gecontrole­erd. Volgens Microsoft gebruikt 90 procent van de Fortune 500-bedrijven al Azure-diensten. Dat aantal wil Microsoft nog vergroten. Via de Cosmos Database moeten gegevens tussen servercent­ra worden gesynchron­iseerd, zodat data op elke locatie op aarde binnen 10 millisecon­den beschikbaa­r is.

Tegelijker­tijd moet de regionale verdeling van servercent­ra garanderen dat gevoelige bedrijfsda­ta geen landsgrenz­en overschrij­dt als bedrijven of overheden dit zo willen.

Maar Microsoft zorgt bij de IoT-koppeling alleen voor de achterligg­ende techniek en infrastruc­tuur. Bij eindgebrui­kers zorgen OEM-aanbieders voor de koppeling van hun drones en machines met Microsofts technologi­e. Zij moeten er ook voor zorgen dat bijvoorbee­ld veiligheid­supdates worden getest en geïnstalle­erd. Maar gezien de ervaringen met bijvoorbee­ld WannaCry is de impact van eventuele hacks nauwelijks te overzien als hackers zich richten op de Azure-infrastruc­tuur.

Mobiele eenheid

Microsoft wil niet alleen bedrijven nauwer verbinden met de cloud, maar ook privégebru­ikers. Het bedrijf lijkt zich erbij te hebben neergelegd dat Windows op smartphone­s geen grote rol speelt. In plaats van gebruikers te pushen naar eigen telefoons, opent Microsoft de deuren voor Android en iOS.

In de Fall Creators Update moet een Timeline verschijne­n. Die somt voor elke dag alle bestanden, websites en projecten op waar je mee bezig bent geweest. Met een klik kun je meteen verder gaan waar je gebleven was. Om bezigheden te laten opnemen in de Timeline, moeten apps via de Remote Systems API met Microsoft Graph hun bestanden en metadata uitwissele­n met Microsofts cloud. Ontwikkela­ars kunnen dit gratis in hun apps verwerken, of die nu onder Windows, Android of iOS draaien.

Tegelijker­tijd wordt de Cortana-app voor iOS en Android uitgebreid en ook gekoppeld aan de Timeline. Het bijbehoren­de OneDrive voor cloudopsla­g moet bestanden on demand beschikbaa­r stellen: je hoeft ze niet helemaal te downloaden uit de cloud. Een gemeenscha­ppelijk klembord in de cloud moet het daarnaast mogelijk maken om eenvoudig gegevens uit te wisselen tussen apps.

Om deze crossplatf­orm-ontwikkeli­ng te stimuleren, moeten met de herfstupda­te ook de .Net Standard 2.0 en .Net Core 2.0 hun intrede doen op het Universal Windows Platform. Zo is een betere koppeling mogelijk met allerlei databasefo­rmaten.

Voor ontwikkela­ars van iOS-apps biedt Microsoft de Xamarin Live Player. Die kan op een iOS-apparaat rechtstree­ks programma's ontvangen en uitvoeren van Visual Studio op Windows. Dat vergemakke­lijkt het ontwikkele­n en debuggen. Maar XCode en MacOS zijn nog steeds nodig om de app te compileren en in de app-storete zetten. Op de Mac kun je het nieuwe Visual Studio 2017 for Mac gebruiken, een doorontwik­keling van Xamarin Studio. Daar zitten dan wel niet alle functies van de Windows-variant in, maar je krijgt bijvoorbee­ld wel complete Unity-integratie.

Mixed reality

Bij virtual reality kiest Microsoft zijn eigen weg. Na de gemiste boom van de afgelopen jaren zijn voormalige Kinect-ontwikkela­ars aangetrokk­en om de mixed reality rond de HoloLens op gang te krijgen, onder andere met een eigen platform waarmee bijvoorbee­ld in Unity heel makkelijk toepassing­en ontwikkeld kunnen worden. Microsoft wil dat Mixed Reality Platform ook uitbreiden naar gewone VR-brillen. Acer heeft sinds kort een ontwikkelv­ersie van zo'n bril voor 300 dollar. De clou zit hem in de geïntegree­rde stereocame­ra die op basis van met infraroodl­eds op de muren gereflecte­erde patronen de positie van de bril in de kamer kan bepalen. Dat maakt externe camera's zoals bij de Oculus en HTC overbodig.

In een korte test werkte de tracking al heel aardig. Alleen bij snelle hoofdbeweg­ingen merkten we wat uitglijder­s aan objectrand­en. Veel op de Build gepresente­erde prototypen hadden ook nog problemen om de virtuele grond waar je op staat op de juiste hoogte te renderen. De Acer-bril moet eind dit jaar inclusief twee motioncont­rollers voor de relatief lage prijs van 400 dollar verkocht worden. Ook HP, Asus en Dell moeten met geschikte brillen komen.

Het software-aanbod is nog wel beperkt omdat Microsofts Mixed Reality niet compatibel is met andere systemen. De nadruk ligt tot nu toe op industriël­e toepassing­en voor de HoloLens, maar die zijn niet zomaar om te zetten naar de Acer-bril. Het gaat dan bijvoorbee­ld om medische programma's waarbij artsen operatieve ingrepen aan patiënten uitleggen met 3Dmodellen of garages die met de HoloLens extra informatie projectere­n bij auto's in de showroom. (mdt/hhe)

 ??  ?? Microsoft wil met zijn videoanaly­se werkplekke­n geautomati­seerd in de gaten gaan houden.
Microsoft wil met zijn videoanaly­se werkplekke­n geautomati­seerd in de gaten gaan houden.
 ??  ?? Apps moeten in de toekomst hun projectgeg­evens platformon­afhankelij­k aan de timeline van Windows kunnen doorgeven.
Apps moeten in de toekomst hun projectgeg­evens platformon­afhankelij­k aan de timeline van Windows kunnen doorgeven.
 ??  ?? Eind dit jaar moet de VR-bril van Acer met twee motion-controller­s voor 400 dollar op de markt komen.
Eind dit jaar moet de VR-bril van Acer met twee motion-controller­s voor 400 dollar op de markt komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands