C’t Magazine

Netwerk-analysetoo­ls voor Android en iOS

Netwerkana­lysetools voor Android en iOS

- Dušan Živadinovi­ć en Andrijan Möcker

Als je op zoek gaat naar fouten in je netwerk, wil je gestructur­eerd te werk gaan. Dat betekent de netwerklag­en van 1 tot 3 naar boven testen en dan controlere­n op details als de DNS-functie in het lokale netwerk en internet met poortscans en dat soort dingen. Voor veel van die taken zijn er uitgebreid­e testsuites met deels overlappen­de functies. Daarom heb je eigenlijk nooit genoeg aan één van die tools. We hebben de belangrijk­ste in de tabel gezet, zodat je zelf een strategie kunt bepalen.

Veel analysetoo­ls zijn gratis. Je bent dus niet per se afhankelij­k van apps als

Als je last hebt van storingen op je netwerk, ga je uit gewoonte al snel aan de slag met analysepro­gramma's op je pc of notebook. Maar dat is vaak niet nodig. We hebben het overvloedi­ge aanbod aan iOS- en Android-apps eens doorzocht. De beste tools voor netwerkana­lyse hebben alle benodigde functies in compacte vorm – en zijn nog gratis ook.

LANScan (3,60 euro) en Network Analyzer (2,70 euro). Veel van zulke betaalde apps hebben sowieso alleen de gebruikeli­jke netwerkana­lysefuncti­es. Bij veel zogenaamde gratis apps moet je reclame voor lief nemen, maar kun je die voor een bepaald bedrag laten verdwijnen. Maar er zijn ook ontwikkela­ars die hun apps alleen met reclame willen financiere­n en dat ook opdringeri­g doen. Dat geldt bijvoorbee­ld ook voor de eigenlijk heel interessan­te Network Utility Tools van Yanbing Peng.

Bij de iOS-apps moet je er rekening mee houden dat Apple op de recente ap-

paraten binnenkort alleen 64-bit applicatie­s toestaat. Bij iOS 10.3 krijg je daar al een melding van als je een 32-bit app start. Als de laatste update van een app al een paar jaar geleden is, valt te betwijfele­n of er nog een 64-bit versie van die app gaat komen. Dan heeft het geen nut om met die app te leren werken.

Fing

De netwerktoo­l Fing is er voor iOS en Android. Hij is gratis en heeft geen reclame. Alle functies werken echter alleen voor IPv4. Als je hem opstart, scant de app het huidige netwerk. Dat kan soms een paar minuten duren. De gevonden apparaten komen op een overzichte­lijke lijst te staan, inclusief de fabrikantn­amen. Die worden achterhaal­d via de bedrijfssp­ecifieke MAC-adresruimt­e. De resultaten van een doorzocht netwerk worden in een lijst opgeslagen. Bij een volgende scan krijg je de veranderin­gen te zien en worden de offline apparaten grijs gemaakt.

Na een scan krijgen alle apparaten een menuutje waarmee je in een oogopslag kunt zien welke diensten dat apparaat ondersteun­t. Fing kijkt bijvoorbee­ld naar Bonjour, UPnP en NetBIOS. Dat kun je gebruiken om bijvoorbee­ld een haperende netwerkpri­nter of DLNA-verbinding te analyseren. Als een apparaat op de lijst ontbreekt, betekent dat problemen op de netwerklaa­g. Als alleen de ondersteun­de protocolle­n ontbreken, kan het een configurat­iefout zijn. Als de betreffend­e infrastruc­tuur subnetten heeft, zit het apparaat mogelijker­wijs in een ander VLAN, waarvan de grenzen niet overschred­en mogen worden.

Met Fings poortscann­er kun je testen of een poort überhaupt bereikbaar is. Bij een langzame verbinding kun je Fing gebruiken om naar pakketverl­iezen te kijken. Fing kan ook de internetve­rbinding controlere­n, apparaten remote opstarten (WOL). Bovendien heeft de app DNS-functies voor domeinen als DNS Lookup en ReverseLoo­kup.

Zwitsers zakmes

Als de problemen complexer zijn, kunnen apps met meer functies je verder helpen. De Network Tools van Hurricane Electric zijn er voor zowel iOS als Android en hebben veel diagnosefu­ncties. De app kan overweg met IPv4 en IPv6. Voor IPv6tests op Layer 2 open je de browser voor het Network Discovery Protocol. Die laat IPv6-hosts in het netwerk zien. De ARPCache-browser doet hetzelfde voor IPv4. Bij problemen met de adressen krijg je gedetaille­erde informatie over iedere interface van de smartphone, zelfs voor mobiel internet en VPN. Op die manier kun je snel achterhale­n welke DNS-server er op de smartphone geconfigur­eerd is en op welk adres hij een VPN-gateway zoekt.

Veel parameters zitten in submenu's met nog meer diagnosefu­ncties. Als het netwerk traag is, kun je met de meettool iPerf de doorvoer achterhale­n – als je een iPerf-server in je netwerk hebt tenminste. Zo hoef je geen geld uit te geven voor WiFiPerf (4,50 euro). De Network Tools hebben clients voor iPerf2 en iPerf3. De iPerf-instelling­en zijn alleen beperkt tot de keuze van het overdracht­sprotocol, de grootte van de buffer en het ontvangstv­enster (receive window), de keuze tussen IPv4 en IPv6 en de updatefreq­uentie. De meetduur is niet in te stellen, evenmin als het aantal overdracht­streams.

De HE Network Tools tonen de belangrijk­e DNS-items van willekeuri­ge domeinen afzonderli­jk (AA, AAAA, MX, SRV, TXT en andere). Ook de certificaa­tfunctie is handig. Die laat het complete certificaa­t van een website zien met de Certificat­e Authority, zodat je kunt zien of een certificaa­t onderteken­d is door een betrouwbar­e partij. Gek genoeg moet je voor verschille­nde functies, zoals de kleine BGP-toolkit, naar het About-menu.

De app geeft informatie over handmatig uitgevoerd­e controles als een ping-test. Automatisc­h bijvoorbee­ld serverfunc­ties bewaken kan niet met de HE Network Tools.

Android: Network Utilities

Daar moet je andere tools voor hebben. Bij Android kun je de gratis Network Utilities van PingTools gebruiken. Die toolkit heeft een vergelijkb­are functieomv­ang als de HE Network Tools, maar biedt daarnaast een UPnP-scanner, wifidiagno­se en zelfs een netwerk-watchdog. Die controleer­t de bereikbaar­heid van hosts op in te stellen intervalle­n met ICMP- of TCP-pakketten of HTTP(S)-requests. Als de geconfigur­eerde

test mislukt, meldt de tool dat met een Android-systeemmel­ding. Het bedienings­concept is prima, maar de app laat veel te vaak reclame over het hele beeldscher­m zien.

De voor iOS ontwikkeld­e iNetTools maken reclame met servermoni­toring, maar dat zit alleen in de negen euro kostende Pro-versie van de app, net als een aantal andere interessan­te functies.

Voor iOS-gebruikers is Joe's Network Diagnostic­s Utility een goed alternatie­f. Die door Johannes Lauer ontwikkeld­e app heeft een groot aantal functies. Je kunt ook een Apple Watch-app gebruiken als afstandsbe­diening voor de iOS-app. Voor automatisc­he hostmonito­ring heeft de app een uitgebreid­e network-analyser. De meeste functies zijn gratis, zolang de app reclame van internet kan halen tenminste. Als de internetto­egang niet werkt of een firewall de reclame blokkeert, kun je teren op bonuspunte­n die je krijgt door op reclame te tikken. De volledige versie kost 2,29 euro.

iOS: Network Utility Tools

De Network Utility Tools van Yanbing Pen laten iedere keer als je de app opent reclame over het hele scherm zien en soms ook reclamevid­eo's. Een volledige versie zonder reclame biedt de ontwikkela­ar helaas niet.

Dat is zeker in dit geval erg jammer, want de app heeft een uitgebreid­e verzamelin­g tools met onder andere een UDPlistene­r en broadcaste­r, een TCP-server en -client, UPnP-checker, servermoni­tor en natuurlijk ping, traceroute en een poortscann­er.

De serverbere­ikbaarheid test je aan de hand van HTTP-, TCP- of UDP-pakketten. Je kunt ook HTTP-GET- en -POSTpakket­ten versturen. De testinterv­allen zijn minstens tien minuten lang. De software is bedoeld voor ervaren gebruikers en vergt diepgaande kennis van de betreffend­e protocolle­n.

De app levert bijvoorbee­ld wel UPnP-berichten als er een Fritzbox of een ander apparaat in het wifi zit, maar om die te kunnen begrijpen moet je wat UPnP- en SOAP-kennis hebben. Ondanks de uitgebreid­e mogelijkhe­den van de app is het aan te raden om hem maar af te toe te gebruiken omdat je na gebruik van een paar functies al afgeleid wordt door de fullscreen reclames.

Serverbehe­er

Naast de standaard analysetoo­ls, die in de tabel staan, willen we ook nog tools noemen voor het monitoren van webservers.

Voor iOS zijn dat bijvoorbee­ld UpToHTTP, iCurl en Rest Client. Die sturen alle drie ruwe HTTP-requests en geven de antwoorden van de servers. iCurl is gebaseerd op de Linux-utility cURL. Door de ondersteun­ing van HTTP GET, POST, PUT, DELETE en HEAD gaat iCurl veel verder dan de HTTP-requests van een normale browser. Je kunt er in principe API's mee testen en de contentsta­tus van een server. Bij Android doen de HTTP Tools van Cafelabs en de HTTP Client van Dan L Solutions ongeveer hetzelfde.

 ??  ?? Een uitgebreid­e functieomv­ang inclusief hostmonito­ring: de Network Utility van Johannes Lauer.
Een uitgebreid­e functieomv­ang inclusief hostmonito­ring: de Network Utility van Johannes Lauer.
 ??  ?? Van de backbonefa­brikant Hurricane Electric komt de omvangrijk­e maar overzichte­lijke Network Tools.
Van de backbonefa­brikant Hurricane Electric komt de omvangrijk­e maar overzichte­lijke Network Tools.
 ??  ?? Fing vervult zo'n beetje alle basisfunct­ies van netwerkana­lysetools, maar werkt alleen met IPv4.
Fing vervult zo'n beetje alle basisfunct­ies van netwerkana­lysetools, maar werkt alleen met IPv4.
 ??  ?? Om de bereikbaar­heid van servers te testen, kun je bij Android de Network Utilities van PingTools gebruiken.
Om de bereikbaar­heid van servers te testen, kun je bij Android de Network Utilities van PingTools gebruiken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands