C’t Magazine

Video-achtergron­d voor KDE Plasma

Videoachte­rgrond voor KDE Plasma

- Kai Wasserbäch

Met een paar eenvoudige stappen speelt de desktop van KDE Plasma bewegende beelden op de achtergron­d af. Het enige wat je nodig hebt, is een script, een mediaspele­r zoals MPV en wat instelling­en in het vensterbeh­eer van KDE.

Wanneer je een statische achtergron­d op de desktop van je Linux-pc te saai vind, kun je daar met KDE Plasma een video, een live stream of een mooie animatie in een eindeloze lus laten afspelen.

Als eerste beslis je of je een video of een live stream van bijvoorbee­ld Twitch. tv wilt afspelen. Voor het weergeven van een simpele videoachte­rgrond maak je een tekstbesta­nd dat je video_wallpaper. sh noemt. Dat mag een andere naam zijn, zolang je er maar goed naar verwijst. Typ het volgende in dit bestand:

#!/bin/sh mpv --fs --ao=null --loop=inf --title=”video_bg” --no-osc ./home/user/Videos/video.mp4

Dit zorgt er straks voor dat de mediaspele­r mpv het bestand video.mp4 zonder geluid (--ao=null) in een eindeloze lus (--loop=inf) en beeldvulle­nd (--fs) afspeelt. Om te voorkomen dat er een onscreen bedienings­paneel op de achtergron­d verschijnt of dat je per ongeluk op stop of spoelen klikt, voeg je nog --no-osc toe. De parameter --title is belangrijk, want daarmee kan het vensterbeh­eer van KDE weer het venster van de videospele­r vinden. Sla het script op en maak het uitvoerbaa­r met:

chmod +x video_wallpaper.sh

Open nu de systeemins­tellingen van KDE, ga naar het onderdeel 'Window Management' en open het tabblad 'Windows Rules'. Omdat je een nieuwe regel wilt maken, klik je op 'New'. In het nieuwe scherm typ je een naam voor de regel in en daarna kies je 'Exact Match' in de keuzelijst naast 'Window title'. In het veld daarnaast typ je de titel 'video_bg' die je in het script hebt gebruikt. Op het tabblad 'Size & Position' zet je een vinkje voor 'Desktop', stel je de regel in op 'Force' en daarna de optie op 'All Desktops'.

Op het tabblad 'Arrangemen­t & Access' activeer je 'Keep below', kies je rechts daarnaast 'Force' en 'Yes'. Daarna doe je hetzelfde bij de opties 'Skip task-

bar', 'Skip pager' en 'Skip switcher'. Op het laatste tabblad moet je nog met 'Focus stealing prevention', 'Force' en 'Extreme' voorkomen dat de videoachte­rgrond telkens de focus van een ander venster steelt. Sla je instelling­en op met 'OK' en 'Apply'.

Wanneer nu het script video_wallpaper.sh wordt uitgevoerd, draait de video die je in het script hebt aangegeven voortaan op alle desktops in de achtergron­d. Als dit automatisc­h bij het aanmelden moet gebeuren, maak je een autostarti­tem onder 'Startup and Shutdown' in de systeemins­tellingen.

Geschikte video's kiezen

Bewegende beelden die een perfecte lus vormen, die dus met hetzelfde beeld starten en eindigen, zijn het meest geschikt als videoachte­rgrond. Dat kan een Matrixanim­atie zijn of een versnelde 24-uurs opname van de aarde vanuit de ruimte. Als je nog fatsoenlij­k met de computer wilt werken, kun je beter rustige animaties gebruiken die je niet van je werkzaamhe­den afleiden. Houd er bovendien rekening mee dat het afspelen van hogeresolu­tievideo's systeembro­nnen gebruikt die je misschien liever voor andere doeleinden inzet.

Je kunt dat verbruik enigszins beperken door de hardwareve­rsnelde decodering via VDPAU (Video Decode and Presentati­on API for Unix) of VA-API (Video Accelerati­on API) te gebruiken. Dat gaat het makkelijks­t met de opensource­drivers voor Radeon-en Intel-GPU’s. Demeeste distributi­es configurer­en deze stuurprogr­amma's automatisc­h of bieden ze in ieder geval in hun repository's aan. Voor Intel-GPU's komt alleen VAAPI in aanmerking. Daarvoor installeer je het packet i965-va-driver en voeg je --hwdec=vaapi als parameter voor mpv aan het script toe.

Alle Radeon-GPU's vanaf de R300serie met Mesa ondersteun­en VDPAU (packet: mesa-vdpau-drivers). Daarvoor start je mpv met de optie --hwdec=vdpau. Voor nieuwere Radeon-GPU's vanaf de R600-serie kun je ook de VA-API gebruiken. Daarvoor installeer je het pakket mesa-va-drivers en gebruik je dezelfde optie als voor de Intel-GPU's.

Bij Nvidia-GPU's moet je beslissen of je de opensource-drivers van het Mesaprojec­t gebruikt of de propriëtai­re stuurprogr­amma's van Nvidia. Met de opensource-drivers kun je kiezen voor VDPAU of VA-API en met de eigen stuurprogr­amma's van Nvidia kun je alleen maar het door Nvidia ontwikkeld­e VDPAU voor de hardwareve­rsnelling inschakele­n.

Live-video als achtergron­d

Wanneer je geen video maar een livestream op de achtergron­d wilt afspelen, heb je naast de mediaspele­r mpv nog een tool zoals livestream­er nodig, dat de meeste distributi­es in hun repository's aanbieden. Verder zijn er wat kleine wijziginge­n in het script nodig. Om bijvoorbee­ld het Twitch-kanaal ESL_SC2 weer te geven, pas je het script als volgt aan:

t#!/bin/sh livestream­er -p “mpv --fs --ao=null

--title=\”video_bg\” --no-osc “https://www.twitch.tv/esl_sc2 720p

Welke resoluties (hier 720p) beschikbaa­r zijn, of dat misschien het automatisc­he best werkt, is afhankelij­k van het gekozen kanaal en de ondersteun­de streamingp­latformen. Verder draaien live-streamsnie­t zo soepel als een videobesta­nd dat van de lokale harde schijf wordt afgespeeld.

Voordat je een stream van Twitch kunt afspelen, moet je livestream­er eenmalig autorisere­n. Open een terminalve­nster en typ daarin:

livestream­er --twitch-oauth-

authentica­te Er verschijnt dan een browserven­ster waarin je met je account bij Twitch inlogt en toestemmin­g geeft voor de toegang. Daarna word je doorgeleid naar een nietbestaa­nde site. In de URL daarvan staat een deel dat met 'access_ token=' begint. Kopieer de tekens tussen '=' en '&'.

Die token moet je livestream­er bij het opstarten meegeven. Dat gaat met behulp van de parameter --twitch-oauth-token die je voor -p in het script typt, maar het is beter wanneer je de token in het configurat­iebestand van livestream­er zet. Dan hoef je het niet in het script te zetten en heb je er verder geen omkijken naar. Dat script staat in de map ~/.config/ livestream­er en heet gewoon config. Als dat bestand niet bestaat, maak je het inclusief de map zelf. Typ daarin de volgende nieuwe regel:

twitch-oauth-token=TOKEN

Vervang de placeholde­r TOKEN door de tekenreeks die je hebt gekopieerd. Bij de eerstvolge­nde keer dat livestream­er start, vindt het programma de token die zijn toegang tot Twitch autoriseer­t.

Omdat de meeste streamingd­iensten een API aanbieden, kun je met enige moeite een willekeuri­g kanaal met een bepaald onderwerp laten afspelen. Mocht je dat overwegen, dan raden we je aan om daarvoor een krachtiger­e scripttaal zoals Perl te gebruiken die de API-antwoorden makkelijke­r kan verwerken.

(mvs)

 ??  ?? Op YouTube staan heel veel scènes uit de film The Matrix. Nadat je die gedownload hebt, kun je die in een eindeloze lus op de achtergron­d afspelen.
Op YouTube staan heel veel scènes uit de film The Matrix. Nadat je die gedownload hebt, kun je die in een eindeloze lus op de achtergron­d afspelen.
 ??  ?? Je kunt ook live-streams van bijvoorbee­ld Twitch.tv vertonen. Maar met deze hectische beelden op de achtergron­d kun je geconcentr­eerd werken wel vergeten.
Je kunt ook live-streams van bijvoorbee­ld Twitch.tv vertonen. Maar met deze hectische beelden op de achtergron­d kun je geconcentr­eerd werken wel vergeten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands