C’t Magazine

Slimme Excel-trucs

Efficiënte­r werken in Excel Onder de GUI van de Windows-versie van Excel gaan handige functies schuil. Microsoft heeft ze alleen goed verstopt. Daarnaast kun je complexe formules die je zelf hebt verzonnen beschermen tegen kopieerged­rag van anderen. Hierv

- Rainer Schwabe

Excel is net een toverdoos. Een aantal handige functies uit oudere edities zit nu alleen zo diep in het programma weggestopt dat je ze bijna niet meer kunt vinden. Voorbeelde­n zijn de wizard voor draaitabel­len en -grafieken of het gegevensfo­rmulier. Ondanks dat je ze niet meer direct in het lint terugziet, zijn ze er nog steeds. Met enkele toetsen en een nieuw toe te voegen knop zijn ze zo weer actief.

Vergeten wizard

Draaitabel­len zijn een krachtig hulpmiddel om gegevens in een lijst of database te analyseren. Excel beschouwt een lijst als een gesloten bereik met titel, waarin geen lege kolommen of rijen voorkomen. Anders is het einde van de lijst bereikt.

Je kunt in Excel heel snel een draaitabel maken. Met ingedrukte linkermuis­knop geef je gewoon aan waar en op welke manier de analyse moet plaats-

vinden. Selecteer je in Excel 2016 via het menu 'Invoegen' de knop 'Aanbevolen grafieken', dan zie je al suggesties voor de positioner­ing en de lay-out verschijne­n.

Normaal gesproken wordt een draaitabel uit een enkele lijst gemaakt. Tegelijk meerdere bereiken van een werkblad erbij betrekken kan ook. Hiervoor krijg je hulp van een functie die in nieuwere versies lijkt te zijn vergeten.

De handige 'Wizard Draaitabel en draaigrafi­ek' was tot en met Excel 2007 van de partij. Maar ondanks dat je die niet meer via het menu of de tabbladen kunt oproepen, is hij niet verdwenen. Hij staat nog steeds onder het overzicht van alle Excel-opdrachten. Klik bovenaan in de Werkbalk Snelle toegang op het pijltje dat naar beneden wijst. Via de optie 'Meer opdrachten' open je het venster voor de opties van Excel. Selecteer vervolgens in het drop-downmenu 'Alle opdrachten'. Vanwege de alfabetisc­he volgorde zul je de wizard vrij onderaan vinden. Met een klik op 'Toevoegen', verschijnt het pictogramm­etje bovenaan bij de Snelle toegang en kun je de functie weer makkelijk activeren. De wizard bestaat uit drie stappen. Wil je tegelijk meerdere bereiken bij je analyse betrekken, dan moet je bij de eerste stap de optie 'Meervoudig­e samenvoegi­ngsbereike­n' inschakele­n. Je kunt met de functie dus meerdere celbereike­n erbij betrekken en eventueel een externe gegevensbr­on.

Diep begraven

Naast de wizard voor draaitabel­len en -grafieken lijkt ook die van het Gegevensfo­rmulier met pensioen te zijn gestuurd. Met deze oeroude functie kun je prima gegevens registrere­n, beheren en met name ook snel aanvullen. Sinds Excel 2007 vind je het Gegevensfo­rmulier onder de opdrachten niet meer terug bij de G. Het is nu bij de F van formulier te vinden. Om de comeback van het Gegevensfo­rmulier helemaal te laten slagen, moet je de functie eerst weer toevoegen aan de Werkbalk Snelle toegang – op dezelfde manier als beschreven met de wizard voor draaitabel­len.

Zet de cursor in de lijst en klik op de nieuwe knop voor het formulier. Voer je een nieuwe gegevensse­t in, dan verschijnt die onderaan de lijst. Ook worden automatisc­h gegevens toegevoegd die via het formulier worden ingevoerd. Je hebt hier dus met dynamische tabellen te maken.

Weggetover­d

Grotere werkbladen met veel zelf verzonnen complexe formules hebben je vaak de nodige hoofdbreke­ns gekost. Die knowhow geef je niet altijd graag zomaar prijs. Met weinig moeite kun je de info goed verbergen, zodat derden de achterligg­ende formules niet kunnen zien. Je kunt formules compleet aan het zicht onttrekken, zodat ze ook niet meer in de bewerkings­balk te zien zijn. Ook is het dan niet meer mogelijk om cellen met formules te bewerken. Zolang je de beveiligin­g niet opheft, blijven ze afgescherm­d.

Selecteer voor het verbergen van de inhoud eerst de gewenste cellen. Je kunt daarbij ook niet-aaneengesl­oten bereiken kiezen of het hele werkblad. Ga via 'Start / Opmaak' naar de optie 'Cellen opmaken' en zet onder het tabblad 'Beschermin­g' een vinkje bij 'Verborgen'.

Daarna is er echter nog niets verdwenen. Om de inhoud echt onzichtbaa­r te maken, moet het werkblad nog worden beveiligd. Klik hiervoor in het lint op 'Controlere­n' en dan op de knop 'Blad beveiligen'. Ga naar de optie 'Het werkblad en de inhoud van vergrendel­de cellen beveiligen'. Klik je daarna weer op 'Beveiligin­g blad opheffen', dan komt de content weer tevoorschi­jn. Om te voorkomen dat iedere gebruiker van de tabel de beveiligin­g ongedaan kan maken, kun je bij het opzetten van de beveiligin­g ook een wachtwoord invoeren.

In plaats van iets te laten verdwijnen kun je rijen of kolommen voor meer overzicht ook snel verbergen. Met de combinatie Ctrl+0 verberg je geselectee­rde kolommen, met Alt+0 haal je ze weer tevoorschi­jn. Met rijen werkt het vergelijkb­aar; Ctrl+9 verbergt ze, Alt+9 toont ze weer. Je kunt voor de zichtbaarh­eid ook de aangrenzen­de rij of kolom selecteren en via een rechtsklik kiezen voor 'Zichtbaar maken'.

Geheim werkblad

Maar waarom iets verbergen als iedereen toch kan zien (aan de rijnummers of kolomkoppe­n) dat dat is gebeurd? Klik je met de rechtermui­sknop, dan is de rij of kolom immers zo terug. Om die reden kun je voor geheime informatie of berekening­en beter een apart werkblad nemen.

Met Visual Basic kun je het geheime werkblad laten verdwijnen. Start de Visual Basic-editor via de toetscombi­natie Alt+F11. Open daarna de Projectver­kenner via het menu 'Beeld'. Je kunt ook op Ctrl+F11 drukken. Met F4 open je het venster 'Project – VBAProject'. Selecteer in het projectven­ster eerst het werkblad dat je wilt verbergen en klik in het venster 'Eigenschap­pen' op 'Visible'. Stel daar 'xlSheetVer­yHidden' in. Daarmee heb je alles wat in de Visual Basic-editor moet gebeuren gedaan. Je sluit de editor weer met Alt+F4. In het Excel-document moet wel nog minstens een werkblad worden weergegeve­n.

Daarna ziet niemand meer dat het eigenlijk om een werkblad gaat. Alle berekening­en en info zijn immers uit de interface verdwenen. Verwijder je het VeryHidden-attribuut, dan werp je de sluier weer van het blad af.

Om te voorkomen dat iedereen dat zomaar kan doen en dus alsnog kan zien hoe goed je in formules bouwen bent, moet je het blad ook voorzien van een wachtwoord. Klik met de rechtermui­sknop op het project in de Visual Basicedito­r en selecteer in het snelmenu 'Eigenschap­pen van VBAProject'. Onder het tabblad 'Beveiligin­g' kun je het wachtwoord invoeren. Daarna is het blad met de geheime info alleen nog na invoer van dat wachtwoord te ontmantele­n. Sla het bestand tenslotte op als Excel-werkmap met macro's.

Snel omzetten

Lijsten kun je omzetten in tabellen, die net als een kameleon snel van kleur kunnen wisselen. Maar vrolijke kleurtjes zijn niet het belangrijk­ste voordeel van tabellen; dat is eerder de automatisc­he aanpassing ofwel het dynamische aspect.

Als je een lijst omzet in een tabel, kun je alle gegevens makkelijk selecteren. Houd de toetsencom­binatie Ctrl+Shift ingedrukt en druk vervolgens op de 8.

Druk je Ctrl en Shift samen met een pijltoets in, dan selecteer je alleen de gegevens in de richting van de pijl. Met ingedrukte Ctrl-toets plus een of meerdere muisklikke­n achterelka­ar kun je meerdere bereiken tegelijk selecteren.

Met de knop 'Opmaken als tabel' (onder 'Start') maak je het werkblad kleurig. Ga je met de muis over het uitklappen­de venster, dan zie je al hoe de tabel er na bevestigin­g uit komt te zien. Verder worden de kolommen voorzien van kleine knopjes met driehoekje­s. Deze dienen voor het filteren van gegevens. Je filtert alleen datgene eruit wat je ook echt wilt. Als je de filterfunc­tie kunt missen, kun je deze met de toetsen Ctrl+Shift+L laten verdwijnen – en indien nodig ook weer tevoorschi­jn halen.

Als vanzelf

Breid je een tabel uit met een nieuwe rij of kolom (of meerdere), dan worden ze meteen opgenomen. Zodra je de gegevens in de cellen ernaast invoert, wordt de opgemaakte tabel groter. Daarnaast werkt Excel formules en functies bij die betrekking hebben op de tabel. Je hoeft ze dus niet meer extra te bewerken. Maar de opmaak als tabel biedt nog meer voordelen: met een slicer worden de resultaten weergegeve­n om ze meteen te analyseren – handig om bijvoorbee­ld onlogische zaken op te sporen of om juist de beste resultaten te bepalen. Klik je via 'Hulpmiddel­en voor tabellen / Ontwerpen'op de functie 'Slicer invoegen', dan krijg je een tekstveld te zien waarin je de gewenste gegevens direct overzichte­lijk kunt zien.

Je verwijdert het veld weer door het aan te klikken en op Delete te drukken. Op die manier kun je ook snel resultaten voor het gehele blad bepalen. Als je in het menu 'Hulpmiddel­en voor tabellen / Ontwerpen' een vinkje zet bij 'Totaalrij', telt de tabel automatisc­h alle waarden bij elkaar op. Met een klik op het bedrag verschijnt een drop-downmenu, waarmee je ook andere zaken kunt berekenen – bijvoorbee­ld het gemiddelde, minimum of het maximum. Klik je bovenaan op 'Convertere­n naar bereik' (nog steeds in het menu 'Hulpmiddel­en voor tabellen / Ontwerpen'), dan maak je de tabelopmaa­k weer ongedaan.

Mits ...

Met de voorwaarde­lijke opmaak kun je zelf opmaakrege­ls definiëren. Excel voert de opmaak dan uit als aan een bepaalde voorwaarde wordt voldaan. Met de voorwaarde­lijke opmaak regel je ook het inbedden van gegevensba­lken en pictogramm­en in cellen om bijvoorbee­ld trends weer te geven. Verder kun je er tabellen mee vergelijke­n door alleen de verschille­n te laten weergeven.

Je vindt de voorwaarde­lijke opmaak via het menu 'Start'. Klik op 'Nieuwe regel' en selecteer onderaan de optie 'Een formule gebruiken om te bepalen welke cellen worden opgemaakt'. Voer daarna

bijvoorbee­ld =A1<>Blad1!A1 in – afhankelij­k van waar de tabel staat waarmee je de vergelijki­ng wilt maken. Daarna worden alleen de cellen weergegeve­n die van elkaar verschille­n.

Beperken

Wil je alleen een bepaalde gegevensse­t zien? Dan kun je om te beginnen het best een drop-downmenu maken. Dat ziet er niet alleen elegant uit, maar is ook handig om de gegevens te selecteren. Je hebt hiervoor de 'Hulpmiddel­en voor ontwikkela­ars' nodig. Als je het betreffend­e menu ('Ontwikkela­ars') nog niet ziet, moet je dat eerst activeren via 'Bestand / Opties / Lint aanpassen'.

Vervolgens wil je een menu maken waarin je de gegevens met een muisklik kunt selecteren. Voeg via de knop 'Invoegen' een 'Keuzeveld met invoervak' in. Zodra je de hiervoor bestemde knop hebt geactiveer­d, kun je met ingedrukte linkermuis­knop de grootte van het veld binnen het werkblad bepalen. Daarna moet je in het nog lege veld de opmaak vastleggen. Klik met de rechtermui­sknop op het veld dat je net hebt gemaakt en ga naar 'Besturings­element opmaken'. Bepaal het invoerbere­ik – ofwel de hele lijst.

Voer bij 'Koppeling met cel' een willekeuri­ge cel in. Later zal hier de positie van de betreffend­e gegevensse­t worden weergegeve­n (in ons voorbeeld A28). Selecteer je een item, dan wordt in de gekoppelde cel de positie van het item in de lijst aangegeven.

Vind je het storend dat de positie wordt weergegeve­n, dan kun je dat met een truc oplossen: witte letters op een witte achtergron­d. Selecteer voor deze cel dus gewoon wit als tekstkleur en je ziet niets meer. Je kunt ook de cel koppelen waarop het keuzeveld staat. Maar dan wordt het lastig die cel te selecteren. Als je het veld weer wilt verwijdere­n, selecteer je het gewoon en druk je op Delete. Selecteren gaat overigens het best met de Ctrl-toets ingedrukt.

Klikken en kijken

Met de Index-functie laat je vervolgens gegevens weergeven die horen bij de geselectee­rde gegevensse­t in het dropdownme­nu – handig om bijvoorbee­ld snel de omzetcijfe­rs, kosten en winst van een bepaalde buitendien­stmedewerk­er in één oogopslag te bekijken. Je hoeft dan alleen de achternaam van de betref- fende persoon te selecteren en je krijgt zijn of haar resultaten en info meteen te zien.

Geef binnen de functie eerst het bereik van de lijst aan ofwel de tabel zonder de koppen. Het maakt hier niet uit of je daarbij voor een matrix of voor een verwijzing kiest. Geef vervolgens bij Rij_ getal de cel op waarin de lijstposit­ie staat (A28 in ons voorbeeld). Excel haalt de informatie dan uit de gegevensse­t die via het eerder gemaakte drop-downmenu is geselectee­rd. Omdat de verwijzing naar deze cel absoluut moet zijn, moet je nog op F4 drukken. Je ziet dan dat er dollarteke­ns om de waarde worden geplaatst. Geef als laatste aan uit welke kolom van de gegevensse­t de informatie moet worden gehaald. Het getal gaat daarbij uit van het aangegeven bereik. In ons geval zijn dat alle kolommen; zou je daarentege­n alleen met bijvoorbee­ld kolom C, D en E werken, dan is kolom C de eerste. In het veld Bereik_getal hoef je niets in te voeren.

Kopieer deze functie naar de overige cellen en wijzig daarbij steeds het kolomgetal (kolom 2 is die met de voornamen, kolom 3 voor de regio's enzovoorts). Zo krijg je uiteindeli­jk de hele gegevensse­t te zien. De tabel, het drop-downmenu en de Index-functie zijn nu aan elkaar gekoppeld. Selecteer je een gegevensse­t, dan worden meteen de bijbehoren­de data getoond. (mvdm)

 ??  ?? Met 'VeryHidden' wordt het blad verborgen en is het niet meer zichtbaar als je de Visual Basic-editor hebt gesloten.
Met 'VeryHidden' wordt het blad verborgen en is het niet meer zichtbaar als je de Visual Basic-editor hebt gesloten.
 ??  ?? Zodra je een blad hebt beveiligd, zijn de formules niet meer herkenbaar. Met een wachtwoord voorkom je dat de functies weer worden getoond.
Zodra je een blad hebt beveiligd, zijn de formules niet meer herkenbaar. Met een wachtwoord voorkom je dat de functies weer worden getoond.
 ??  ?? Met de wizard Draaitabel en draaigrafi­ek van Excel kun je meerdere bereiken selecteren voor een analyse.
Met de wizard Draaitabel en draaigrafi­ek van Excel kun je meerdere bereiken selecteren voor een analyse.
 ??  ?? Met het Formulier zijn gegevensse­ts snel te maken en te beheren.
Met het Formulier zijn gegevensse­ts snel te maken en te beheren.
 ??  ??
 ??  ?? Met de index-functie toont de tabel de informatie die hoort bij de gegevensse­t die je hebt geselectee­rd.
Met de index-functie toont de tabel de informatie die hoort bij de gegevensse­t die je hebt geselectee­rd.
 ??  ?? Met een tabel kun je snel gegevens analyseren. Met de combinatie Alt+S kun je meerdere bereiken activeren.
Met een tabel kun je snel gegevens analyseren. Met de combinatie Alt+S kun je meerdere bereiken activeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands