C’t Magazine

Advies: EU-standaarde­n voor AI

-

Het Europese Economisch en Sociaal Comité (EESC), een belangrijk adviesorga­an voor het beleid binnen de Europese Unie, stelt voor dat er Europese standaarde­n en regels moeten komen voor Arti cial Intelligen­ce (AI). Volgens het EESC moeten wij als mens de controle blijven houden en moeten machines machines blijven. AI moet in het voordeel en niet in het nadeel van de samenlevin­g blijven werken en het algemene welzijn bevorderen.

Wij als mensen moeten kunnen beslissen over hoe, wanneer en of AI wordt ingezet in het dagelijkse leven. We moeten zelf bepalen of we willen dat taken als het verlenen van zorg en het maken van medische beslissing­en bij AI komen te liggen. De vraag is ook of we willen accepteren dat AI onze veiligheid, privacy of misschien zelfs autonomie in gevaar brengt. De markt voor AI groeit bizar snel. De voorspelli­ng is dat er in 2025 38,8 miljard dollar mee gemoeid zal zijn.

Het is wel duidelijk dat AI grote voordelen kan bieden, bijvoorbee­ld op het gebied van duurzamere landbouw, producten milieuvrie­ndelijker maken en de geneeskund­e. Het EESC heeft 11 gebieden aangeduid waar maatschapp­elijke uitdaginge­n liggen. Ze variëren van ethiek, veiligheid en privacy tot educatie, wetgeving en oorlogsvoe­ring.

Deze uitdaginge­n moeten volgens het EESC niet bij bedrijven worden neergelegd, maar door regeringen, wetenschap­pers, sociale partners en bedrijven samen worden aangepakt. Het comité pleit verder voor beleidskad­ers en ziet graag dat de EU een voortrekke­rsrol gaat spelen op het wereldtone­el, oftewel Europese normen en standaarde­n voor AI zoals we deze nu hebben voor voeding en huishoudel­ijke apparaten. Ook moet daarbij een ethische code worden ontwikkeld, zodat de AI-systemen compatibel blijven met onder andere de menselijke waardighei­d, vrijheid en mensenrech­ten.

Naast dit alles bevat het advies van de EESC ook een Europese infrastruc­tuur voor AI met opensource leeromgevi­ngen die de privacy respectere­n, real-life testomgevi­ngen en een goede kwaliteit datasets voor het ontwikkele­n en trainen van AIsystemen. (avs)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands