C’t Magazine

Overzicht: OpenSearch, App Link en Pinned Sites

-

OpenSearch is een techniek waarmee websites hun zoekfuncti­e kunnen beschrijve­n. Browsers kunnen dit dan als zoekmachin­e toevoegen en direct via de adresbalk benaderen. De kern is een in XML geformulee­rde beschrijvi­ng met informatie als Deze door A9 (Amazon) ontwikkeld­e standaard wordt bij veel grote sites als Facebook en Twitter gebruikt.

App Links is een door Facebook ontworpen standaard. Hiermee kunnen websites naar apps verwijzen. Een standaard toepassing: een Facebook-gebruiker deelt content, bijvoorbee­ld een YouTube-filmpje. Een andere gebruiker tikt deze video aan in de Facebook-app en dan wordt de YouTube-app geopend. Als de YouTube-app niet is geïnstalle­erd, neemt de in de Facebook-app geïntegree­rde WebView de weergave voor zijn rekening.

Bij de syntaxis gelden voor App Links dezelfde regels als voor Open Graph – <meta> met RDFa: Deze metadata van Vimeo verwijzen naar de iOS-en Android-app. app_name en url zijn identiek, maar voor de identifica­tie pakt iOS er de app_store_ id bij, en Android de Package-naam.

al:web:should_fallback staat nadrukkeli­jk toe dat de video bij gebrek aan een app via de browser of WebView wordt afgespeeld. Een false op deze plek stuurt de gebruiker door naar de betreffend­e app-store. De app moet App Link wel ondersteun­en. Hier zijn verschille­nde bibliothek­en voor beschikbaa­r. Met de introducti­e van Internet Explorer 9 voerde Microsoft Pinned Sites in. Deze worden in de taakbalk of als een tegel binnen het startmenu getoond. De functie is meer dan slechts een bookmark. Er kunnen icoontjes van verschilll­ende grootte worden ingesteld, maar ook de te openen URL is te kiezen. Als syntaxis gebruikt Microsoft <meta>-eigenschap­pen, die allemaal met msapplicat­ion-beginnen.

In Edge is deze feature gericht op de tegels in Windows 10. Via msapplicat­ion-TileImage krijgen ze een icoon

mee, en met msapplicat­ion-notificati­on kunnen ze controlere­n op updates. In Internet Explorer 11 zit een vergelijkb­are functie met de naam Live Tiles. Behalve met <meta>-tags kan er ook met een via XML gedefiniee­rd ‘Browser configurat­ion schema’ worden gewerkt.

Een hieraan verwante techniek is Add to Homescreen: een functie van Progressiv­e Web Apps. Deze feature zit op dit moment alleen nog maar in de Chromium-browsers. Hiervoor is een JSON-bestand nodig, dat via <link

rel="manifest"> wordt gekoppeld.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands