C’t Magazine

c't-WIMage

-

Voor degenen die nog nooit met c’tWIMage hebben gewerkt maar wel nieuwsgier­ig zijn geworden, volgt hier een korte inleiding. c’t-WIMage maakt een back-up van de Windows-partitie compleet met alle programma's, instelling­en en data. Ook NTFS-specialite­iten als toegangsre­chten, EFSbestand­sversleute­ling, reparse points enz. worden daarbij meegenomen. Het werkt echter niet zoals een traditione­le imager op sector- maar op bestandsni­veau – en wel in de vorm van een image in een container-bestand. Dit bestand kan meerdere images van verschille­nde Windows-versies bevatten. Om ruimte te besparen worden de images in min of meer incremente­le vorm opgeslagen. Het werkt met alle Windows-versies en -edities vanaf 8.1.

Om een image terug te zetten wordt met een programma gewerkt dat in eerste instantie wat verrassend lijkt: Windows Setup. Het enige wat het installati­eprogramma in moderne Windows-versies namelijk nog doet, is een image van een schone Windowsins­tallatie naar de harde schijf kopieren en die voorzien van een bootloader. De grote truc van c’t-WIMage is dat het Windows Setup een zelf gemaakte image aanreikt: een image van je eigen Windows-systeempar­titie met alles wat daarbij hoort. Dat is geen listige hack. Microsoft heeft dit zelf mogelijk gemaakt, al is het eigenlijk wel bedoeld voor pc-fabrikante­n. De herstelmed­ia die je tegenwoord­ig van fabrikante­n krijgt, zijn niet meer dan gewone Windows-dvd's. Het originele image werd daarbij alleen vervangen voor een aangepaste versie met drivers, programma's, reclame etc. Dankzij Windows Setup kun je je image niet alleen terugzette­n op de pc, waarop je de image hebt gemaakt. Zover er genoeg ruimte beschikbaa­r is, gaat het ook op een elke andere computer. Als je dus een 64-bit Windows 8.1 of 10 op een pc compleet nieuw kunt installere­n, kun je daarop ook een image van je 64bit Windows 8.1 of 10 terugzette­n. Voor 32-bit-versies geldt hetzelfde.

Als back-upmedium is een usbschijf het fijnst. Volg je de stappen in het hoofdartik­el, dan heb je daarmee op het eind ook meteen de beschikkin­g over een bootable herstelsta­tion.

Bij [1] vind je een uitvoerige beschrijvi­ng. Neem ook zeker de bijbehoren­de FAQ [2] door. Naast Windows 8.1 gaat deze ook op voor Windows 10. Zonder de informatie uit beide artikelen kun je c’t-WIMage het best laten voor wat het is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands