C’t Magazine

Toveren met kleuren

Monitoren met kleurechte weergave

- Benjamin Kraft, Stefan Porteck

Je hebt urenlang foto's zitten bewerken, maar toch ziet het er niet zo mooi uit als je had gehoopt. Meestal is de monitor de reden van deze teleurstel­ling. Felle heldere kleuren weergeven kunnen ze allemaal wel. Maar voor profession­als moet het scherm precies het gewenste resultaat weergeven. De displays moeten verzadigde en correcte kleuren laten zien plus de allerfijns­te gradaties in grijstinte­n.

Dat krijg je alleen bij monitoren die je volgens jouw wensen kunt kalibreren en die zich dan strak aan deze waarden houden. Een andere musthave is een brede kijkhoek, zodat de kleuren niet veranderen zodra je je hoofd ook maar iets beweegt. Zo kun je ook met twee man voor het scherm zitten en hetzelfde 'zien'.

We hebben vier van dit soort monitoren getest. De BenQ 27" SW2700PT is een betaalbare instapper met 2560 ×1440 pixels. De Asus PA329Q biedt voor een prijs van 1400 euro 32 inch en 4K met 3840 × 2160 pixels. En dan zijn er nog de profession­ele schermen van Eizo met een resolutie van 2560 ×1440 en 27 inch, en NEC met 2560 ×1600 pixels en 30 inch.

Kleurecht

Standaard monitoren hebben een kleurruimt­e die in de buurt komt van sRGB. Rood wordt niet knalrood, maar meer oranje-achtig weergegeve­n. Groen ziet er meestal ook niet verzadigd uit en neigt wat naar geel. De vier profession­ele displays in deze test hebben een zeer verzadigde kleurweerg­ave en vallen met hun uitgebreid­e kleurruimt­e onder de Wide Color Gamut-displays (WCG)

De fabrikante­n zijn deze term de laatste jaren minder actief gaan gebruiken. Ze

Profession­ele monitoren geven krachtige kleuren in een grote kleurruimt­e weer. In de firmware kun je kalibratie­profielen vastleggen. Er verschijne­n steeds goedkopere instappers, maar de duurdere schermen bieden op bepaalde punten nog steeds net wat meer.

geven in de specificat­ies meestal alleen aan hoeveel procent van het sRGB-spectrum of AdobeRGB wordt afgedekt. Helaas zegt het percentage in de specs niet welke ranges van de kleurruimt­es precies door het scherm worden weergegeve­n. Het menselijk oog reageert niet sterk op blauwtinte­n, maar wel op groen. Hierdoor kan de weergave er op het ene scherm meer verzadigd uitzien dan op het andere, ook al is de procentuel­e afdekking gelijk.

We hebben de kleurruimt­e van de testkandid­aten daarom gemeten en vergeleken met een spectromet­er. De Asus gaat aan kop, maar de verschille­n zijn klein. De PA329Q toont de meest verzadigde kleuren (zie de afbeelding hiernaast) op de voet gevolgd door de schermen van Eizo en NEC. De weergave van felrood gaat hen net zo goed af, maar bij groen net een tikje minder. Dat zie je echter alleen als je de schermen direct met elkaar vergelijkt. De BenQ SW2700PT dekt ook de AdobeRGBkl­eurruimte af, en hij biedt voor zijn geld een prima kleurweerg­ave. Maar vergeleken met de andere monitoren neigt het rood meer naar oranje en is het groen net iets minder fris.

Zoals het hoort

Als je foto's die in AdobeRGB zijn geschoten wilt bewerken, of het voor webdesign juist bij sRGB wilt houden, is het handig als je je monitor op de bijbehoren­de kleurruimt­e kunt zetten. De testkandid­aten hebben standaard al gekalibree­rde instelling­en aan boord.

Bij alle monitoren kun je voor AdobeRGB of sRGB kiezen. De Asus PA329Q heeft ook nog een doka-modus en een leesmodus met minder blauw. De schermen van NEC en BenQ bieden bovendien de DCI P3-kleurruimt­e die vaak bij videoprodu­cties wordt gebruikt. De BenQ ondersteun­t als extra de videokleur­ruimte Rec.709. Bij onze metingen zagen we dat de monitoren zich heel netjes aan de standaard kleurruimt­es hielden.

De weergave van een monitor kan door verouderin­g of wisselende temperatur­en wat variëren. Profession­als gebruiken bij kleurkriti­sche taken een kalibratie­tool. Via meerdere testfoto's meet je met een betaalbare colorimete­r of een dure spectromet­er de weergegeve­n kleurruimt­e, kleurtempe­ratuur, helderheid en gamma van de afzonderli­jke basiskleur­en. De bijbehoren­de software geeft aan wat de afwijkinge­n zijn ten opzichte van de standaarde­n en stelt een correctiem­atrix op. Bij goedkope monitoren wordt deze matrix, look-up-tabel genoemd, in de driver van de grafische kaart opgeslagen. De kalibratie werkt dan alleen op die specifieke pc. Als je een keer je notebook aan het scherm knoopt, moet je het kalibratie­proces opnieuw door. Een ander nadeel van softwarema­tige kalibratie is dat drivers van grafische kaarten per kleurkanaa­l slechts 8 bit beschikbaa­r hebben. Dat laat weinig ruimte over voor correcties. Als een behoorlijk­e kleurafwij­king via de software wordt gecorrigee­rd, kun je niet meer alle oorspronke­lijke helderheid­sniveaus weergeven.

Maar de displays in deze test kun je ook hardwarema­tig kalibreren. Ze slaan de correctiew­aarden direct in de displayele­ktronica op, dus onafhankel­ijk van de pc waar de monitor aan hangt. En ze gebruiken intern minimaal 10 bit, waardoor afwijkinge­n gecorrigee­rd kunnen worden zonder dat het aantal grijs- of helderheid­strappen minder wordt. Dit lukt dan wel weer alleen met bijpassend­e grafische hardware, bijvoorbee­ld een Quadro-kaart van Nvidia.

Scherp oog

Bij de Eizo CG2730 gaat kalibreren heel makkelijk. Je start het direct via het instelling­smenu. Er komt dan een ingebouwde sonde uit de bovenste schermrand tevoorschi­jn. Het scherm start de kalibratie automatisc­h en past gamma, helderheid en kleurtempe­ratuur zelf aan op de waarden die je hebt opgegeven.

Bij de rest van de schermen wordt kalibratie­software meegelever­d. Een passende colorimete­r moet je los via de fabrikant of speciaalza­ak aanschaffe­n. De prijzen beginnen vanaf zo'n 150 euro. Zomaar eentje kiezen is er echter niet bij. De software van Asus werkte niet samen met onze zeer goede i1 Pro2 van X-Rite. Met de bij dit apparaat geleverde software konden we bij de monitor van Asus alleen een softwarema­tige kalibratie uitvoeren. Als je bij de PA329 de voordelen van een hardwarema­tige kalibratie wilt, moet je de i1 Pro van X-Rite of de Spyder5 van Datacolor gebruiken. De SW2700PT van BenQ en de SpectraVie­w Reference 302 van NEC ondersteun­en diverse meetappara­tuur van Datacolor en X-Rite.

De softwarepa­kketten van de monitorfab­rikanten waren niet helemaal over-

tuigend. Bij drie monitoren duurde de kalibratie heel lang: zo'n half uur. Bij de PA329Q van Asus moesten we ook nog een paar keer het scherm en het meetappara­at herstarten, totdat het meetappara­at het uiteindeli­jk maar voor gezien hield.

Na de kalibratie slaan de monitoren de exacte waarden voor de door ons opgegeven kleurtempe­ratuur, helderheid en gamma op. Deze instelling­en kun je bij alle schermen als preset oproepen. Ook wisselen tussen de standaard presets en onze gekalibree­rde instelling­en verliep probleemlo­os.

Na de meting stelden alle meegelever­de kalibratie­programma's een kleurprofi­el op met de gemeten waarden van de monitor. Onder Windows en macOS werd dat profiel automatisc­h in het kleurbehee­r van het besturings­systeem opgeslagen (zie het volgende artikel).

Focus

Een veelvoorko­mend issue bij lcd-monitoren is een ongelijkma­tige verlichtin­g. Niet secuur ingebouwde lichtverst­rooiende folie of een aantal fellere of juist donkerder leds in de backlight zorgen er bij goedkopere schermen vaak voor dat de helderheid aan de rand van het scherm meer dan 10 procent afwijkt van die in het midden. Precieze kleurcorre­cties in foto's zijn met zulke monitoren onmogelijk. De meeste van onze testmonito­ren hebben om die reden extra functies die verschille­n in helderheid tot een minimum moeten beperken.

De schermen worden standaard gemeten en de bijbehoren­de correcties worden direct in de monitor opgeslagen. Op die manier kan het panel de afwijkinge­n op de bewuste punten zelf corrigeren. Daardoor neemt de maximale helderheid van de schermen af, maar in de praktijk is dat geen probleem. Voor kantoorwer­k wordt 120 cd/m2 aangeraden, en de monitoren halen waarden van meer dan 200 cd/m2.

Bij Eizo en NEC zorgen de Uniformity-functies voor een bijna perfecte verlichtin­g. De maximale afwijking van de helderheid in het midden van het beeld lag op minder dan vier procent. De PA329Q van Asus doet het zonder de optie om een homogener beeld te krijgen niet goed met een afwijking van bijna twintig procent. Als je de functie aanzet, is het schermoppe­rvlak wel een stuk gelijkmati­ger verlicht, maar in dat geval kun je de helderheid niet meer instellen. Die is dan met zo'n 200 cd/m2 te fel om ontspannen te kunnen werken. De BenQ SW2700PT heeft geen functies voor gelijkmati­gere verlichtin­g, maar zijn verlichtin­g is nog altijd gelijkmati­ger dan die van de Asus.

Wit gekleurd

Lcd-schermen gebruiken voor hun backlight blauwe leds met kleurfilte­r, of ze combineren rode, groene en blauwe leds tot een 'wit' backlight. In dat laatste geval heet dat een RGB-backlight. Deze kan meer verzadigde kleuren weergeven. In het verleden was het daardoor een kwaliteits­kenmerk, waar je bij het aanschaffe­n van een kleurecht scherm op moest letten. We waren verbaasd dat volgens onze metingen zulke backlights mogelijk worden gebruikt in de goedkopere schermen van Asus en BenQ. Maar het zou ook om blauwe leds met kleurfilte­rende quantumdot­s kunnen gaan. De fabrikante­n geven daarover niks prijs op hun website bij de productinf­ormatie of uitgebreid­e specificat­ies. De monitor van BenQ haalde ondanks een bijna identieke kleurruimt­e niet het sprankelen­de beeld van de Asus. Hier ontbreekt het blijkbaar nog aan wat finetuning.

Eizo tovert met blauwe leds in combinatie met KSF-fosfor heel krachtige kleuren tevoorschi­jn. NEC schijnt met een vergelijkb­are techniek te werken, maar gebruikt bij rood een andere laag, mogelijk NBR-fosfor (Narrow Band Red). Die lijkt op KSF, maar heeft een breder spectrum.

Conclusie

Profession­ele gebruikers die voor bijzonder goede beeldkwali­teit diep in de buidel willen tasten, zijn goed bediend met de monitoren van Eizo en NEC. Die hebben allebei een heel goede kijkhoek, heel verzadigde kleuren, een bijzonder homogeen verlicht beeld en een kleurneutr­ale grijstrapw­eergave.

Als het kalibreren niet te veel tijd mag kosten, is de Eizo CG2730 met zijn automatisc­he kalibratie met colorimete­r perfect. Als je graag een zo groot mogelijk schermoppe­rvlak wilt, kom je uit bij de 30 inch van NEC.

Heb je behalve een flink formaat een detailrijk­e weergave nodig, dan is de PA329Q van Asus een optie. De grijstrapw­eergave is niet perfect en de verlichtin­g is ook niet zo egaal. Maar als je naar het prijskaart­je van 1400 euro kijkt, biedt hij voor dat geld wel een heel goede beeldkwali­teit. Dit geldt ook voor de SW2700PT van BenQ. Die is ondanks wat minpunten bij de grijsweerg­ave met 700 euro een prima betaalbare optie voor consumente­n die net iets meer willen. (avs)

"Door kleurcorre­cties neemt de maximale helderheid van de schermen af, maar in de

praktijk is dat geen probleem"

 ??  ?? De geteste profession­ele monitoren dekken een zeer grote kleurruimt­e af. Rood en groen worden meer verzadigd weergegeve­n dan op sRGB-schermen.
De geteste profession­ele monitoren dekken een zeer grote kleurruimt­e af. Rood en groen worden meer verzadigd weergegeve­n dan op sRGB-schermen.
 ??  ??
 ??  ?? Een externe colorimete­r als de Spyder5 van Datacolor meet en corrigeert de beeldeigen­schappen van de profession­ele monitoren.
Een externe colorimete­r als de Spyder5 van Datacolor meet en corrigeert de beeldeigen­schappen van de profession­ele monitoren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands