C’t Magazine

Bitcoin overstijgt 4000 dollar

-

Begin dit jaar lag de prijs van een enkele bitcoin nog op zo'n 1000 dollar, maar op het moment van schrijven is die prijs al meer dan vier keer zo hoog met een ruime 4100 dollar. De virtuele munt wordt geboost door steun van internatio­nale nanciële instelling­en en nieuwe wetgevinge­n in bijvoorbee­ld China en recent nog Japan. In Japan is de munt sinds april een wettig betaalmidd­el.

Het gevaar van zo'n stijging is dat veel mensen nu gaan instappen en denken snel winst te kunnen maken. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) maakt zich daar lichtelijk zorgen over. Volgens de AFM weten veel mensen niet waar ze in investeren en beseffen ze niet goed genoeg wat de risico's zijn. De grote popularite­it van de munt heeft ook andere nadelen. De transactie­kosten zijn de afgelopen twee jaar bijvoorbee­ld met 1200 procent (!) toegenomen en de wachttijde­n voor het afhandelen van een transactie liepen steeds hoger op.

De blocks in de chain waren maximaal 1 MB groot, maar door een upgrade is de limiet opgehoogd naar 2 MB. Dat werd niet door iedereen als dé oplossing gezien, dus werd er ook een zogenaamde hard-fork uitgevoerd en een nieuwe munt (Bitcoin Cash) gecreëerd. Daarmee worden blocks van maximaal 8 MB mogelijk, waardoor er veel meer transactie­s per seconde uitgevoerd kunnen worden. De grotere blocksize betekent echter ook dat er meer opslagruim­te en bandbreedt­e voor de blockchain nodig is. (avs)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands