C’t Magazine

Cellen in Excel-tabellen automatisc­h markeren

-

? Ik heb in een Excel-tabel een kalender aangemaakt waarin ik mijn werkuren bijhoud. Voor een beter overzicht wil ik de weekenden een grijze achtergron­d geven. Dat moet automatisc­h gebeuren, omdat het met de hand te veel werk is.

! Excel kan dat automatisc­h doen via een voorwaarde­lijke opmaak. Markeer het in te kleuren gebied, dus bijvoorbee­ld het hele kalenderbl­ad. Maak daarna in het Start-lint via 'Voorwaarde­lijke opmaak / Nieuwe regel' een nieuwe opmaakrege­l aan. Kies in het dialoogven­ster het regeltype 'Formule voor het selecteren van de op te maken cellen gebruiken' en voer de formule =WEEKDAG($A2;2) >=6 in. In dit geval verwijst de eerste parameter naar de eerste cel met de datum. Het is belangrijk dat je de kolom als absoluut adres met voorafgaan­d dollarteke­n invoert, zodat alle cellen in de kolom met de datum meedoen. Bijvoorbee­ld $A2 voor de eerste kolom van de tweede regel. Met een klik op Opmaak kies je onder 'Uitvullen' de achtergron­dkleur.

De formule controleer­t of de weekdag van de datum groter of gelijk aan 6 is. Dus of het om een zaterdag of zondag gaat. En hij kleurt de cellen in dat geval in met de gewenste kleur. Hetzelfde werkt ook in LibreOffic­e en OpenOffice Calc. Alleen kun je daar de achtergron­dkleur niet direct kiezen, maar moet je in het dialoogven­ster een sjabloon met de gewenste achtergron­dkleur kiezen of er een aanmaken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands