C’t Magazine

Cockpit webinterfa­ce voor Linux-servers

-

Met Cockpit kun je een browser gebruiken om te kijken wat de status van je Linux-server is. Je kunt het systeem meteen ook aanpassen als dat nodig is.

Cockpit is een beheerinte­rface voor Linuxserve­rs die in een browser draait. Cockpit verbruikt geen resources als het niet actief is en buffert zelfs geen data. Je kunt de configurat­iebestande­n van de serverdien­sten er rechtstree­ks mee bewerken. Als beheerder heb je dan de keus of je de configurat­ie direct aanpast of dat je Cockpit gebruikt. Die twee manieren bijten elkaar niet.

Dat kan met Cockpit omdat de gangbare standaarde­n voor het beheren van de afzonderli­jke aspecten gebruikt worden: voor het installere­n van updates wordt PackageKit gebruikt dat met het distributi­e-eigen pakketbehe­er zoals Apt en Dnf/ Yum werkt. Bij het werken met Dockercont­ainers helpt de interface van de bijbehoren­de daemon. Voor het beheer van virtuele machines wordt oVirt toegepast. Andere hoofdrolle­n zijn er voor Storaged respectiev­elijk UDisk, D-Bus en Systemd.

Cockpit is snel geïnstalle­erd. Voor Red Hat Enterprise Linux, CentOS en Fedora zijn er kant-en-klare pakketten – Fedora Server installeer­t het zelfs standaard. Voor Debian zijn er backports, zodat je daar op de officiële pakketbehe­erpaden moet blijven. Sinds Ubuntu 17.04 is daar ook een installeer­baar pakket voor. Uit de selectie aan systemen is duidelijk dat Cockpit uit de Red-Hat-hoek komt, maar daar merk je in de praktijk helemaal niets van, ook niet onder Ubuntu of Debian. Het functieaan­bod is compleet. Je kunt de systeembel­asting en logboeken zien, containers starten, stoppen en container-images zoeken en downloaden, virtuele machines beheren, updates installere­n, gebruikers­accounts beheren, diensten starten en stoppen en netwerkint­erfaces configurer­en tot op het niveau van ip-adressen inclusief het instellen van VLAN's, bridges en bonds. Als dat nog niet genoeg is, kun je een terminal in de browser draaien.

Zelfs als je er al een tijdje mee werkt ontdek je toch nog nieuwe dingen. Het is dan ook handig en informatie­f om de blogposts over nieuwe versies van de ontwikkela­ars te lezen en ook hun plannen voor de toekomst, bijvoorbee­ld over een functie voor het integreren van de OpenSCAP-scanresult­aten voor containers, die updatemeld­ingen geven voor uitbreidin­gen van third-party's.

De webinterfa­ce werkt met zo'n beetje alle gangbare browsers. Hij voldoet aan de huidige eisen, zonder de backbutton te degraderen of grote kinderlijk­e grafieken te produceren. Je kunt er ook meerdere servers mee beheren, die dan via een Cockpit-eigen methode of via SSH te verbinden zijn – in het laatste geval is het zelfs niet eens nodig om de voor Cockpit specifieke poort 9090 naar buiten open te zetten. Cockpit wordt een waardige opvolger voor webmin, zo'n beetje de enige ster aan het firmament van de webinterfa­ces voor Linux. (nkr)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands