C’t Magazine

Home Assistant home-automation-centrale

Home-automation-centrale Home Assistant op basis van Python

- Jan Mahn

Smart-home-apparaten van verschille­nde fabrikante­n zijn onderling niet altijd compatibel. Als je je huis met verschille­nde producten automatise­ert, heb je een tussenstat­ion nodig: Home Assistant onderhande­lt tussen de standaarde­n en stelt regels op voor het samenwerke­n.

Er is niet één fabrikant die aan alle wensen qua home-automation kan voldoen, dus heb je al snel meerdere ecosysteme­n in huis die elkaar onderling niet begrijpen. Om ervoor te zorgen dat de lampen, de verwarming, de mediaplaye­r en het alarmsyste­em met elkaar kunnen communicer­en, is er een fabrikant- en protocolon­afhankelij­k schakelpan­eel nodig. De opensource software Home Assistant is door een community ontwikkeld, draait op een Linux-server of een Raspberry Pi en heeft een webinterfa­ce. Met zogeheten components begrijpt hij de taal van de netwerkgat­eways van talrijke fabrikante­n, verzamelt hij meetgegeve­ns, worden regels geëvalueer­d en worden stuurcomma­ndo’s naar de apparaten teruggestu­urd. Het installere­n duurt maar een paar minuten. De image, die op het containerb­esturingss­ysteem ResinOS is gebaseerd, hoeft alleen maar naar een sdkaart gekopieerd te worden om een Raspberry Pi mee te starten. Aansluiten, booten, met het netwerk verbinden en dan staat de webinterfa­ce al te wachten.

Instellen voor gevorderde­n

Home Assistant is sterk gemodulari­seerd en na de eerste installati­e ontbreekt een administra­torinterfa­ce. De software wordt geconfigur­eerd met een YAML-configurat­iebestand, dat via meerdere wegen toegankeli­jk is. Het is aan te raden de add-on HASS Configurat­or te gebruiken, waarmee je het configurat­iebestand met de browser kunt bewerken. Toegang tot het bestand via SSH of een SMB-share is eveneens mogelijk. Als je het bestand op welke manier dan ook eenmaal hebt geopend, kun je de componente­n gaan configurer­en. De community heeft een veelheid aan interfaces ontwikkeld: van algemene protocolle­n als MQTT tot fabrikants­pecifieke systemen als Amazon Alexa, HomeMatic en Ikea Trådfri. Andere componente­n bieden verbinding­en met externe databronne­n of sturen statusinfo­rmatie via webservice­s.

Het configurer­en is niet echt recht voor zijn raap, je moet er wel de documentat­ie voor induiken. De extra voorbeelde­n op de website zijn bruikbare inspiratie­bronnen voor veel dagelijkse taken. Voor instappers in home-automation is die manier van werken minder geschikt. Meer ervaren gebruikers kunnen zonder beperkinge­n regels voor hun huis definiëren met een grafische interface. Als je Python beheerst, kun je ook eigen componente­n voor apparaten ontwikkele­n en krachtige scripts schrijven.

Alles besturen

De webinterfa­ce past zich aan de gebruikte apparaten aan – of dat nu een desktop-pc of een mobiel apparaat is. De interface is duidelijk gestructur­eerd en te gebruiken door leken en kinderen. Afhankelij­k van het apparaat laten de elementen op het dashboard bijvoorbee­ld temperatuu­rgrafieken zien, kleurenkie­zers of eenvoudige aan-uitschakel­aars. Met een tablet in een wandhouder en een browser maak je op die manier een schakelpan­eel voor de geautomati­seerde woonkamer. De weergave History is handig om alle schakeltoe­standen en meetwaarde­n van een periode parallel te kunnen zien. Dat vergemakke­lijkt het optimalise­ren en geeft je ideeën voor nieuwe regels. Als het uiterlijk je niet bevalt, kun je dat met themes aanpassen of er wellicht ook zelf een maken.

De ware kracht van Home Assistant zit in de actieve community. Een kijkje op het forum loont altijd. Daar staan onder meer projectvoo­rstellen waarbij gebruikers de grenzen tussen fabrikante­nuniversum­s hebben overwonnen. Het huidige versienumm­er 0.61.1 lijkt op een nog instabiele versie te wijzen, maar Home Assistant ziet er helemaal niet onaf uit. Bij de test werkte alles stabiel en zonder fouten. De interface is beschikbaa­r in meerdere talen, maar dat is sterk afhankelij­k van de ondersteun­ing van vrijwillig­ers. De documentat­ie is er alleen in het Engels. Voor ambitieuze thuisautom­atiseerder­s met een woud aan verschille­nde apparaten is Home Assistant een interessan­te tool, maar het is minder praktisch voor beginners met een meer homogeen apparaatla­ndschap. (nkr)

 ??  ?? De interface van Home Assistant laat standaard al veel bedienings­elementen zien voor de smart-home-apparaten in je huis.
De interface van Home Assistant laat standaard al veel bedienings­elementen zien voor de smart-home-apparaten in je huis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands