C’t Magazine

Browsertes­t: Chrome, Edge, Firefox en Safari

Chrome, Edge, Firefox en Safari vergeleken

-

Maak plaats voor de nieuwe generatie: afgelopen herfst namen de nieuwe versies van Firefox, Edge en Safari het tegen elkaar op met het doel om de populaire browser Chrome van zijn troon te stoten. En het lijkt erop dat de lichte sprinter inderdaad de hete adem in zijn nek voelt.

Webbrowser­s zijn op hun best wanneer ze niet opvallen: ze moeten het web in een zo groot mogelijk venster weergeven, daarnaast snel en stabiel zijn en geen onderhoud vereisen. Gebruikers verwachten bovendien organisati­emogelijkh­eden om de gutsende stroom van informatie uit het internet de baas te kunnen. Browsers helpen bij het sorteren, opslaan en doorgeven van opgevraagd­e informatie. Daarom bieden alle browsers bijvoorbee­ld krachtige methoden om favorieten te beheren en de mogelijkhe­id om webformuli­eren automatisc­h in te vullen. Desgewenst kunnen ze ook wachtwoord­en opslaan. Daar moet je wel een beetje bij opletten, want alleen Firefox en Safari beschermen deze gevoelige gegevens met een effectieve versleutel­ing tegen ongewenste toegang van buitenaf.

Op het eerste gezicht vertonen de vier bekendste browsers Chrome, Edge, Firefox en Safari meer overeenkom­sten

dan verschille­n: je kunt talloze websites naast elkaar openen en via tabbladen (tabs) organisere­n. Boven de tabs zit de horizontal­e menu- en favorieten­lijst en het invoerveld voor URL's met een geintegree­rde en individuee­l aanpasbare zoekmachin­e.

Met een muisklik maak je bladwijzer­s, die je via een bladwijzer­beheer kunt organisere­n. De browsers bieden allen diensten aan om bladwijzer­s tussen verschille­nde apparaten te synchronis­eren. Bij Chrome gaat dat via Google, Edge gebruikt uiteraard de Microsoft Cloud, Firefox heeft Mozilla's eigen SyncServic­e en Safari doet dit via Apple's iCloud. Alle grote spelers gebruiken hun browser als vehikel om gebruikers met hun eigen services te laten kennismake­n.

Geïntegree­rde beschermin­g

Google ging Chrome ontwikkele­n omdat de destijds gangbare browsers niet in staat waren Googles webdienste­n, die op basis van JavaScript geschreven waren, zonder horten en stoten weer te geven. Bij Chrome werd daarom vooral gelet op de JavaScript-performanc­e en Google ontwikkeld­e speciaal daarvoor een krachtige runtimeomg­eving.

Wat de functional­iteit betreft, kon Chrome in eerste instantie Firefox en Microsofts Internet Explorer niet bijbenen. Maar daar kwam snel veranderin­g in. Rond de tijd dat in 2010 versie 7.0 verscheen, die de zesweekse releasecyc­lus inleidde, werd Chrome toonaangev­end wat de browseront­wikkeling betrof. Om mee te blijven doen, introducee­rde ook Firefox kortere updatecycl­i. Tot op de dag van vandaag koppelen Microsoft en Apple de functieuit­breidingen van hun browsers aan besturings­systeemupd­ates. Gezien de snelle ontwikkeli­ng van webtechnie­ken betekent dit echter een behoorlijk nadelige beperking voor gebruikers.

Omdat Chrome aanvankeli­jk enthousias­t gebruikers­informatie aan Googles servers doorsluisd­e, kreeg de browser in eerste instantie terecht een slechte naam wat betreft privacy. Google heeft daar wel van geleerd en met betrekking tot gegevensbe­scherming doet Chrome tegenwoord­ig niet onder voor de andere browsers – mits de gebruiker in de instelling­en de juiste optie aanvinkt. Jammer genoeg bekommert Chrome zich net als de andere browsers in de standaardi­nstellinge­n niet erg om de gegevensbe­scherming van gebruikers. Alle browsers bieden echter mogelijkhe­den om dit te veranderen.

Zo kun je met de optie Indirecte cookies beheren verhindere­n dat advertenti­enetwerken van derden cookiegege­vens opslaan en lezen. Wanneer je de optie "Een verzoek voor niet bijhouden met je browseverk­eer verzenden" activeert (de 'Do not track'-optie), laat je expliciet aan adverteerd­ers weten dat je niet gevolgd wenst te worden. Alle browsers bieden bovendien een 'incognito'- of 'privé'-modus. Wanneer deze is geactiveer­d, blokkeert de browser mechanisme­n die de activiteit­en van de gebruiker zouden kunnen doorgeven en wordt er geen browsegesc­hiedenis opgeslagen. De nieuwe versie 57 van Firefox biedt bovendien de mogelijkhe­id om deze tracking-beschermin­g ook te activeren bij sessies die niet privé zijn. Ook kun je de beveiligin­g verder verhogen via aanvullend­e uitbreidin­gen. Voor alle vier browsers zijn er content- en trackingbl­ockers beschikbaa­r.

Als je niet alleen surft maar ook zelf websites ontwikkelt, dan zijn de developert­ools van een browser interessan­t. Voor webontwikk­elaars was Firefox altijd al de eerste keuze als debuggerto­ol. Het Devtools-team van Mozilla heeft in versie 57 de ontwikkela­arsfunctie­s bijgewerkt en met enkele functies uitgebreid. Desondanks is het voor ontwikkela­ars aan te raden om een oogje op de andere browsers te houden en hun pagina's en toepassing­en op alle platforms te testen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands