C’t Magazine

SanDisk Ultra microSDXC van 400 GB

-

MicroSD-kaarten bieden uitkomst als je te weinig opslagruim­te in je smartphone hebt. Met 400 GB hou je het wel even uit

De grootste capaciteit bij microSD-kaarten was tot nu toe 256 GB, maar SanDisk komt nu met een geheugenka­art van maar liefst 400 GB op de proppen.

Die ongebruike­lijke grootte is te verklaren doordat men wederom op grenzen is gestoten van wat mogelijk is. Dat was in 2015 ook het geval toen SanDisk met een 200GB-kaart kwam.

De nieuwe sprong qua capaciteit is mogelijk door de voortschri­jdende ontwikkeli­ngen bij flashgeheu­genchips, die steeds meer data per vierkante centimeter kunnen bewaren. In de geheugenka­art zijn meerdere van dergelijke chips nu op elkaar gestapeld.

SanDisk belooft een datadoorvo­er tot 100 MB/s, maar zoals gebruikeli­jk bij dat soort specificat­ies geldt dat voor de leessnelhe­id. Wij kwamen tot een snelheid van net 90 MB/s bij lezen, en bij schrijven net 80 MB/s. Dat zijn op zich goede waarden voor een UHS-I-kaart.

Volgens diezelfde specificat­ies moet de kaart voldoen aan de hoogste eisen om een snelle start van apps te garanderen, met minstens 500 IOPS bij schrijven en 1500 bij lezen. Bij het lezen haalden we zelfs een ruime 2634 IOPS, dus dat deel van het verhaal klopt wel, maar bij het schrijven kwamen we maar net tot 500.

Voor smartphone­bezitters die een dergelijke opslagruim­te nodig hebben, is het een goede keus. De prijs kan daarbij in eerste instantie wellicht wel afschrikke­n, maar de prijs per gigabyte is niet veel hoger dan voor de 256GB-versie. (mdt)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands