C’t Magazine

De optimale grafische kaart

Koopadvies: grafische kaarten voor officetake­n, gaming of om cryptocoin­s te minen

- Martin Fischer

Vanaf zo'n 70 euro heb je al een moderne grafische kaart waarmee je 4K-films (zelfs met HDR) bekijkt en die weinig herrie maakt. Speciale gaming-kaarten zorgen dat games in 4K vloeiend draaien. Een aantal modellen zijn erg geschikt om cryptocoin­s zoals Ethereum te minen.

Iedere pc-gebruiker heeft baat bij een losse (dedicated) grafische kaart. Bij officetake­n is het fijn als er meerdere video-uitgangen aanwezig zijn zodat je met meerdere schermen kunt werken. Filmkijker­s kunnen genieten van perfect 4K-beeld en gamers schieten in theorie beter raak met een framerate van 120 of meer en kunnen genieten van VR. Met de rekenkrach­t van de kaarten verdienen cryptocoin-miners een zakcentje bij en kunnen onderzoeke­rs aan de slag met AI. Een paar jaar geleden werd er geroepen dat grafische kaarten weinig toekomst hadden, maar nu zijn ze belangrijk­er dan ooit.

De markt wordt overspoeld met zo'n duizend verschille­nde versies grafische kaarten, met prijzen tussen de 25 en 9000 euro. Met de juiste kennis kun je dit enorme aantal kaarten in hapklare brokken verdelen om zo wat makkelijke­r de juiste kaart voor een bepaald doel te kiezen. De zeer brede prijsrange is geen reden tot paniek:

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands