C’t Magazine

Microsoft Studio Surface: high-end design-pc

High-end design-pc Microsoft Surface Studio

- Benjamin Kraft

Een slanke all-in-one pc met een groot en high-res display? Dan hebben veel mensen daar meteen een beeld van een iMac bij. Microsoft kiest echter bewust een andere route dan slechts een eigen interpreta­tie te maken van Apples AiO-concept. Dat begint al bij het 28 inch grote PixelSense-display: net als de kleinere Surface-apparaten heeft dit de beeldverho­uding 3:2. Het scherm heeft 3500 × 3000 pixels. Dat leidt tot een pixeldicht­heid van 193 dpi, iets minder dan de 218 dpi van een 5K-iMac met een 27-inch display. Toch zien foto's en teksten er zeer scherp uit.

Twee kenmerken maken de Surface Studio bijzonder interessan­t voor creatieve geesten: het scherm is aanraakgev­oelig en het is met een vloeiend lopend mechanisme omlaag te klappen, zodat het in een hoek van 20 graden ligt. Als het op die manier omlaag geklapt is, kun je de pc dankzij multitouch-invoer met tot tien vingers bedienen en gebruiken als een soort supertable­t – ook met elektronis­che stiften en het innovatiev­e draaiwiel met de naam Surface Dial (waarover zo meer). Veel instelmoge­lijkheden biedt het scherm verder niet. De displayhoo­gte en -hoek worden door het mechaniek bepaald. De Surface Studio is alleen in zijn geheel te draaien. Met de webcam in de bovenste displayran­d kun je je dankzij een infraroods­ensor biometrisc­h aanmelden met gezichtshe­rkenning via Windows Hello. Een bluetooth muis en toetsenbor­d worden meegelever­d, en daar is fatsoenlij­k mee te werken. Zo makkelijk als een ergonomisc­he muis ligt het platte Microsofte­xemplaar echter niet in de hand. Leuk detail: de batterijen zitten achter een klein magnetisch klepje en zijn makkelijk te verwissele­n. Voor het tekenen en retouchere­n gebruik je de meegelever­de Surface Pen. Je kunt daar ook notities of teksten mee schrijven die door de goede letterherk­enning van Windows 10 in blokletter­s worden omgezet. Als hij niet gebruikt wordt, kun je hem met de vlakke kant aan de zijkant tegen de monitorbeh­uizing docken.

Tegen een meerprijs van elk 110 euro is er de Surface Pen van de tweede generatie, die vier keer zo veel drukniveau­s onderschei­dt en volgens Microsoft met een lagere latentie werkt, en de genoemde Surface Dial. Met dat kleine draaiwiel kun je bij Windows 10 bijvoorbee­ld de displayhel­derheid en het volume regelen. Bij het draaien en selecteren met een druk op de knop krijg je terugkoppe­ling door een licht vibreren. Als de Dial op het neergeklap­te display staat, laat Windows de keuzemogel­ijkheden in een cirkel om het wieltje heen zien. Nadeel is wel dat de Surface Dial bij een neergeklap­t scherm toch nog langzaam naar beneden zakt door de resterende hoek.

Met de Dial kun je ook programma's aansturen. Bij de teken-app Paint3D regel je bijvoorbee­ld de puntdikte, de kleur en de matheid. Andere software die de Surface Dial ondersteun­t zijn onder meer Affinity Designer en Affinity Photo, Adobeapps als Photoshop CC en Premiere Pro CC, maar ook de Office-programma's Excel en Word en de muziekprog­ramma's Djay Pro en Spotify.

Microsoft heeft bij het hardwarede­sign van zijn all-in-one-pc goede keuzes gemaakt en veel ideeën gecombinee­rd die creatief werk leuk maken. Dat heeft wel zijn prijs.

Binnenwerk

De Surface Studio staat in elk geval figuurlijk op een solide, maar niet helemaal recente mobiele basis. In de cpu-socket zitten processors van Intels voor-voorlaatst­e Skylake-generatie (Core i-6000) en grafische kaarten uit Nvidia's Maxwell-serie. Daar vraagt Microsoft wel aardige prijzen voor: de drie varianten kosten tussen de 3550 en 5000 euro. Anders dan bij Apple kun je die niet aanpassen, dus moet je een duurdere variant bestellen om meer werkgeheug­en te krijgen. Daarom is het aan te raden meteen toekomstge­richt te denken, want later op eigen kracht upgraden kan alleen met grote moeite en met verlies van garantie.

We hebben de duurste variant met de quadcore-cpu Core i7-6820 HQ, Nvidia's GeForce GTX 980M, 32 GB DDR3-RAM en 2 TB hdd in huis gehaald. Die wordt ondersteun­d door een cache-ssd in het M.2-slot, zodat het systeem lekker snel aanvoelt. Die ssd is bij het Apparaatbe­heer en in de BIOS-set-up niet terug te vinden, zodat een handmatig indeling van ssd met besturings­systeem en harde schijf met data niet mogelijk is.

De quadcore-processor levert performanc­e die tot voor kort nog aan de desktopkla­sse was voorbehoud­en. De GeForce GTX 980M geeft games bij Full HD meestal nog met het hoogste detailnive­au vloeiend weer. Bij nieuwere games als Deus Ex: Mankind Divided en Assassin's Creed: Origins moet je de instelling­en echter terugschro­even. Om de complete resolutie van het scherm te gebruiken voor gamen, is de 3D-power alleen voldoende bij heel oude games.

We vonden het geluid dat de Surface Studio tijdens gebruik maakte wat tegenvalle­n. Met alleen een Windows-desktop was het nog een discreet fluitend toontje van de ventilator van 0,6 sone. Met een synthetisc­he cpu- of gpu-belasting kwam dat tot respectiev­elijk 1,3 en 1,5 sone. Bij langdurige gecombinee­rde volledige belasting liep dat op tot 2 sone, en dat begint door te werken op de concentrat­ie. Omdat die situatie in de praktijk minder vaak zal voorkomen, is het niet zo erg dat de processor van de Surface Studio zijn normale frequentie van 2,7 GHz bij opwarmen terugklokt tot 2,3 GHz.

Het 0,7 centimeter dunne beeldscher­m dekt de kleurenrui­mte DCI-P3 bijna punt voor punt af en toont levendige kleuren. Met het meegelever­de ICM-kleurenpro­fiel is het ook te beperken tot de sRGB-kleurenrui­mte. Het contrast van 1120:1 is normaal voor een IPS-panel en blijft net als de kleurenwee­rgave ook vanuit grote kijkhoeken vanaf de zijkant stabiel.

Voor het panel zit een deels ontspiegel­de glasplaat. Het display geeft in het midden het meeste licht met 370 cd/m2, wat genoeg is om reflecties te overstrale­n. Bij een donkere scherminho­ud zie je jezelf en je omgeving er echter in spiegelen. De belichting is voor een apparaat in deze klasse teleurstel­lend: in het midden lijkt de verdeling van de lichtdicht­heid nog homogeen, maar aan de zijkanten en aan de onderste rand wordt de helderheid tot zo'n 25 procent minder.

Conclusie

Het werken met een Surface Studio is leuk. Aan de performanc­e valt weinig af te dingen: tekenen, schrijven en retouchere­n gaan makkelijk, zowel met de Surface Pen als met de meegelever­de invoerappa­raten. Het grote display heeft uitstekend­e kleuren, een scherp beeld met een grote kijkhoek en is neer te klappen om als grote tekentable­t te gebruiken.

Er zijn wel wat details die het totaalbeel­d enigszins vertroebel­en, bijvoorbee­ld de afnemende helderheid aan de rand van het scherm, de ontbrekend­e ergonomisc­he functies en het altijd aanwezige achtergron­dgeluid. Ook de hoge prijs en de slechte upgrademog­elijkheden kunnen een minpunt zijn. Maar creatievel­ingen die hun workflow niet compleet op Apple hebben afgestemd, krijgen met een Surface Studio een interessan­t alternatie­f voor een iMac. (nkr)

 ??  ??
 ??  ?? Windows 10 toont op het scherm shortcuts, acties of keuzemogel­ijkheden rond de Surface Dial, als die zich op het scherm bevindt.
Windows 10 toont op het scherm shortcuts, acties of keuzemogel­ijkheden rond de Surface Dial, als die zich op het scherm bevindt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands