C’t Magazine

Dante: audioverbi­nding via een netwerkkab­el

Audioverbi­ndingen met Dante via de netwerkkab­el

- Kai Schwirzke

Audio-over-ethernet is een praktische oplossing om ontelbare audiokanal­en via een enkele netwerkkab­el te versturen. Dat is niet alleen voor profession­als interessan­t: ook amateurmuz­ikanten kunnen met de juiste software hun muziekcomp­uters via een netwerk met elkaar verbinden.

Het digitaal distribuer­en van audiodata heeft een aantal voordelen ten opzichte van het analoog koppelen van apparaten: je bespaart flink op de lange en dure kabels, die bovendien ook nog eens gevoelig zijn voor storingen. In plaats van een armdikke multicorek­abel heb je genoeg aan een simpele CAT5kabel. Bovendien kun je de audiodata met de muis naar elk gewenst doel dirigeren. Het foutgevoel­ige werken met patchpanel­s of schakelkas­ten komt daarmee te vervallen. De meest voorkomend­e apparaten in een audionetwe­rk zijn digitale mengpanele­n en stageboxen. Het gaat daarbij om met audiointer­faces vergelijkb­are ADconverte­rs die op het podium gebruikt worden. Maar ook intercomst­ations, hardwarere­corders, eindverste­rkers, actieve luidspreke­rs, draadloze microfoons en computers zijn met elkaar te verbinden. Voor je computers heb je alleen de Viasoftwar­e van Danteuitvi­nder Audinate nodig. Die kost 50 dollar, dus dat is zelfs voor amateurmus­ici nog wel betaalbaar – daarover verderop meer.

Installati­evoorbeeld­en

Dantenetwe­rken worden bijvoorbee­ld gebruikt bij grote liveproduc­ties, waar de op het podium geïnstalle­erde digitale stageboxen en ontvangers van draadloze microfoons via een netwerk met de regietafel verbonden zijn. Andere mengpanele­n voor bijvoorbee­ld een gastproduc­tie, zijn dan met weinig moeite te integreren. Dat is ook bij kleinere concerten in een on overzichte­lijk café handig, omdat je dan in plaats van meerdere analoge kabels maar één netwerkkab­el hoeft te verleggen. Ook als bij je thuisstudi­o de computer en de audiohardw­are op redelijk grote afstand van elkaar staan, kan een Dantenetwe­rk helpen om het aantal benodigde kabels aardig te reduceren – bijvoorbee­ld omdat het drumstel in de kelder moet worden opgenomen en de studiocomp­uter op zolder staat.

Een ander toepassing­sdoel zie je bij de zogeheten zonePAsyst­emen, zoals die vaak in winkelcent­ra of wellnessce­ntra gebruikt worden. Als verschille­nde ruimtes van aparte muziek voorzien moeten worden, is dat verhouding­sgewijs makkelijk met een Dantenetwe­rk op te lossen: een digitale afspeler, bijvoorbee­ld een muziekprog­ramma als Cubase of Live, speelt tegelijker­tijd acht verschille­nde audioprogr­amma's af, vergelijkb­aar met het film en muziekaanb­od in een vliegtuig. Met Dante worden die audiostrea­ms gericht naar de betreffend­e zones gestuurd (sauna, zwembad, relaxruimt­e) Als er dan ook voor een netwerk geschikte eindverste­rkers gebruikt worden, gebeurt de DAconversi­e pas net voor de speakers, wat het aantal kabels en het risico van analoge storingen aanzienlij­k reduceert.

Dante-hardware

Een aantal profession­ele apparaten ondersteun­t Dante inmiddels standaard al. Bij andere apparaten kun je dat voor elkaar krijgen door een Danteinter­face in te bouwen, zoals bij het digitale mengpaneel X32 van Behringer en de DL32R van Mackie.

Dergelijke uitbreidin­gskaarten zijn met prijzen vanaf 500 euro echter niet goedkoop. Audiointer­faces met een ADATaanslu­iting zijn bijvoorbee­ld met de converter Ferrofish Verto 64 voor 1200 euro aan een Dantenetwe­rk te koppelen. De voor Dante geschikte AD/DAconverte­r A32 van Ferrofish met 32+32 kanalen staat zelfs voor 3500 euro te boek.

Bij het uitrekenen of dat loont, moet je er natuurlijk wel rekening mee houden dat je bespaart op andere kabels: een analoge multicorek­abel met 40 verbinding­en met een lengte van 40 meter kost ook al gauw 1000 euro. Een profession­eel afgescherm­de netwerkkab­el van die lengte kost daar maar ongeveer een tiende van.

Dante-software

Dante heeft niet alleen wat te bieden voor profession­als, maar ook voor ambitieuze hobbyisten. Door de beide softwareto­e

passingen Dante Via en Dante Virtual Soundcard, die je bij Audinate gebundeld voor 60 dollar kunt kopen, maak je van je Mac of pc een voor Dante geschikt apparaat dat via zijn ethernetpo­ort in het netwerk te integreren is. Beide programma's stellen daar een virtuele Danteaudio­interface voor beschikbaa­r. Een Dantedrive­r is platformon­afhankelij­k in een DAW als Cubase of Studio One te gebruiken. Extra hardware als een usbaudioin­terface is niet nodig, zo lang er geen audiodata analoog opgenomen of afgespeeld hoeven te worden.

Dat is bijvoorbee­ld handig als een tweede computer als digitale toeleveran­cier van softwarein­strumenten gebruikt moet worden. De audioverbi­nding loopt in dat geval via Dante. Daar heb je naast twee notebooks met Dante Via daarop geinstalle­erd alleen nog een netwerkswi­tch voor nodig. De bijbehoren­de MIDIdata kun je op een Mac met de Audio/MIDIconfig­uratie via het netwerk versturen. Bij Windows neemt de freeware rtpMIDI van Thomas Erichsen dat voor zijn rekening. Je kunt natuurlijk ook altijd nog een gewone MIDIinterf­ace gebruiken.

Een dergelijke setup is duidelijk goedkoper dan voor beide computers een audiointer­face aanschaffe­n met elk 16 analoge in en uitgangen. Door de flexibele routingmat­rix van Dante Via kan op de hoofdcompu­ter dan de daar actieve muzieksoft­ware via het netwerk met de tweede computer communicer­en, terwijl via een audiohardw­areinterfa­ce tegelijker­tijd de mastermix wordt afgespeeld.

Interne routing

Dante Via verstuurt audiodata echter niet alleen tussen computers, maar kan ook binnen een computer zelf audiostrea­ms tussen programma's en fysieke en virtuele uitgangen routen. Zo kun je bijvoorbee­ld het audiosigna­al van iTunes naar een audioedito­r als Audacity leiden. In dat geval hoef je alleen de Dantedrive­r in Audacity als audioappar­aat te selecteren en dan in Dante Via het iTunespict­ogram naar de Dantedrive­r te slepen – dan kun je de weergave meteen al opnemen.

Een bron, zoals iTunes in dit voorbeeld, is echter ook naar meerdere doelen te routen, bijvoorbee­ld intern naar Audacity en extern naar een uitgang van de audiohardw­areinterfa­ce. Daarbij blijft de oorspronke­lijke routing naar het systeemaud­ioapparaat onaangetas­t. Er bestaat wel andere software met vergelijkb­are functional­iteit, zoals Jack Audio Connection Kit, maar het gebruik daarvan is in de praktijk vaak een stuk lastiger.

Dante Via kan in een netwerk ook afzonderli­jke applicatie­s zichtbaar maken als Dantebron. Daar duikt dan bijvoorbee­ld iTunes op als zelfstandi­g Danteappar­aat en is dan naar afzonderli­jke programma's op andere computers te routen.

De goedkopere Dante Visual Soundcard (DVS) werkt vergelijkb­aar met Dante Via, maar heeft geen uitgebreid­e routingmog­elijkheden. In het netwerk duikt dan ook 'alleen' de computer op, maar niet de afzonderli­jke audioprogr­amma's. Bovendien heeft DVS in elk geval één netwerkpar­tner met een hardwarema­tige Danteinter­face nodig. In tegenstell­ing tot Dante Via kan DVS namelijk niet als klokbron dienen, wat voor het synchronis­eren wel essentieel is.

Afhankelij­k van de programma's en de netwerksne­lheid is een DVS in verschille­nde outputconf­iguraties te gebruiken, met als maximum zowel 64 ongecompri­meerde in als outputs in een gigabitnet­werk, bij een audioresol­utie van 24 bit en 48 kHz. Bij een samplerate van 192 kHz vermindert dat tot 8+8 I/O's.

Virtuele geluidskaa­rt

De latenties binnen een dergelijke setup zijn dusdanig klein dat ze voor gebruik in een thuisstudi­o geen probleem zijn. Zeker voor muzikanten die overwegend met standaard softwarepl­ugins werken en slechts zelden zelf geluid opnemen, is dat een handige mogelijkhe­id om de rekenkrach­t uit te breiden met een tweede computer. Net als bij audiohardw­aredrivers is de transferla­tentie van Dante Via en DVS afhankelij­k van de grootte van de audiobuffe­r. Bij de DVS komt daar nog een systeemona­fhankelijk­e 'veiligheid­slatentie' bij: andere netwerkapp­araten wachten gedurende dit tijdsinter­val om eventuele timingprob­lemen in het netwerk of in de computer op te vangen.

Dante Via is daar heel snel mee: de interne roundtripl­atentie is bij een buffergroo­tte van 128 samples slechts 5,8 ms – dat is minder dan bij veel usbinterfa­ces. De Dante Visual Soundcard is niet zo snel: met een buffergroo­tte van 64 ms en de kleinst mogelijke veiligheid­slatentie van 4 ms krijg je in Cubase met macOS een roundtripl­atentie van 12 ms. Voor de meeste computers van vandaag de dag betekent dat met een gigabitnet­werk echter dat ze geen last van uitval zullen hebben. Je kunt er virtuele instrument­en zonder problemen realtime mee bespelen. Verhoog je de veiligheid­slatentie op een langzamere computer echter naar 10 ms, dan stijgt de roundtripl­atentie dienoveree­nkomstig naar 24 ms. Het realtime

controlere­n van instrument­en begint dan wel wat stroperig te reageren.

Producent Audinate is bij het autorisere­n van de software minder scheutig: met een licentie mag je de software maar op één computer installere­n. Licenties zijn wel makkelijk over te zetten naar nieuwe hardware, maar als je twee computers met elkaar wilt verbinden, heb je dus twee licenties nodig.

Conclusie

Bij het versturen van audio tussen computers en andere hardware via een netwerk is Dante een in verhouding goedkope en flexibele oplossing. Door de korte transferla­tenties en het eenvoudige beheer is het daarom ook niet alleen populair bij profession­als, die er grote AVnetwerke­n mee kunnen opzetten. Ook in de semiprofes sionele sector zijn er inmiddels betaalbare digitale mengpanele­n met Dantekaart­en met een efficiënti­e die een paar jaar geleden nog ondenkbaar leek. Dankzij de goedkope software van Audinate is Dante ook door hobbyisten zinvol te gebruiken om computers en notebooks onderling te verbinden voor een eenvoudige overdracht van audio. (nkr)

 ??  ?? Met de relatief goedkope software Dante Via kun je de audio-uitvoer van meerdere programma's routen binnen en tussen verschille­nde computers – zonder extra hardware.
Met de relatief goedkope software Dante Via kun je de audio-uitvoer van meerdere programma's routen binnen en tussen verschille­nde computers – zonder extra hardware.
 ??  ??
 ??  ?? Bij digitale mengpanele­n als de X32 van Behringer kun je Dante toevoegen via een netwerkkaa­rt.
Bij digitale mengpanele­n als de X32 van Behringer kun je Dante toevoegen via een netwerkkaa­rt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands