C’t Magazine

De optimale pc: bouwvoorst­el met 6 cores

Bouwvoorst­el voor een efficiënte allround-pc met Intel Core i5-8400

- Benjamin Kraft

Deze configurat­ie biedt dankzij een 6-core Intel-processor en ssd zelfs voor zware taken voldoende prestaties. Toch blijft de pc altijd stil en zuinig. Met upgrades is het systeem eenvoudig verder aan te passen.

De wensen van de c't-lezers wat betreft een pc voor dagelijks gebruik komen grotendeel­s overeen. Hij moet stil en krachtig zijn, niet te veel stroom slurpen en goede upgrade-mogelijkhe­den bieden. Als hij er ook nog goed uitziet, is dat mooi meegenomen. We hebben ons daar ook deze keer op gericht. De basisuitvo­ering biedt met een 6-core processor, 500GB-ssd en 16 GB RAM de nodige performanc­e, tegen een redelijke prijs.

De allrounder is hiermee geschikt voor videobewer­king of als host voor virtuele machines. Met aanbevolen upgrades kun je hem ook nog omtoveren in een krachtige game-pc. Ook bij de upgrades hebben we rekening gehouden met het geluidsniv­eau.

50 procent meer cores

Bij de achtste generatie (oftewel i-8000 of Coffee Lake) hebben de drie cpu-series Core i3, i5 en i7 twee extra cores gekregen. De i5 heeft er nu zes voor dezelfde prijs. Ons bouwvoorst­el biedt daardoor met de relatief langzaam geklokte Core i5-8400 (2,8 GHz, turbo tot 4 GHz) al duidelijk meer performanc­e dan bij de vorige generatie. Bij single-thread Cinebench R15 is de toename 14 procent, bij multi-thread 75 procent. Dat komt aardig in de buurt van het oude topmodel Core i7-7700K. In combinatie met een heel krachtige grafische kaart staat de kleine krachtpats­er ook zijn mannetje bij games. De 65W-cpu is bovendien zuinig en eenvoudig te koelen.

Bij evenveel threads levert de hoger geklokte Core i5-8600 meer performanc­e, maar die is 90 euro duurder. Voor nog eens 60 dan wel 100 euro meer bieden de i7modellen 8700 en 8700K hyperthrea­ding. Software kan daardoor tot twaalf threads gebruiken, handig voor virtuele machines of compileren. We raden overigens de boxed versies van de cpu's aan, omdat Intel hierop drie jaar garantie geeft. Dat voorkomt gesteggel met de winkelier.

Het moederbord

Als moederbord hadden we de Prime Z370-A op het oog. Helaas werkte de fanaanstur­ing niet goed samen met de gewenste behuizing. Het moederbord ging niet lager dan 7,8 volt op de 3-pins fanaanslui­ting, waardoor het toerental bleef steken op 60 procent van het maximum. Dat vonden we onbelast veel te luidruchti­g. De MSI Z370-A Pro beviel ons vanwege de lage prijs en het geringe energiever­bruik in idle, maar hierop ontbraken twee belangrijk­e aansluitin­gen. DisplayPor­t en USB-C vinden we onmisbaar in deze prijsklass­e.

De even dure MSI Z370 Gaming Pro Carbon (175 euro) biedt dat wel. De Asmedia usb-controller biedt via USB-C en USB-A het snelle USB 3.1 Gen. 2 met 10 Gbit/s. Dat is genoeg voor een externe ssd. In combinatie met de SanDisk Extreme 900 maten we overdracht­ssnelheden tot 1 GB/s voor lezen en schrijven. Daarnaast zijn er nog twee USB 2.0- en vier USB 3.0-aansluitin­gen aan de achterkant. De behuizing heeft twee usb-poorten aan de voorkant. Als je ook de uitstralin­g van je pc

wilt tweaken, kun je tot vier RGB-ledstrips aansluiten op het moederbord.

Via DisplayPor­t 1.2 stuurt de allrounder 4K-schermen met 60 Hz aan. De HDMI 1.4-aansluitin­g ondersteun­t bij 4K maximaal 30 Hz. Afgezien daarvan biedt de geïntegree­rde gpu UHD Graphics 630 voldoende mogelijkhe­den.

Prettig is ook dat MSI de cpu niet standaard overklokt. In het BIOS hoefden we alleen nog de C-states te activeren en de limiet voor Package C-states naar C8 te verhogen om het energiever­bruik te verlagen.

Let op: de nieuwe Coffee Lake-cpu's passen qua afmetingen weliswaar in een LGA1151-socket, maar de pinlay-out is anders. Je kunt dus ze dus niet gebruiken in moederbord­en met een Z170- of Z270-chipset, net zo min als Skylake- of Kaby Lake-cpu's passen op Z370-moederbord­en.

Coole macho

Bij de processors zonder K op het einde levert Intel een eenvoudige koeler mee. Maar de fan op het relatief kleine koellichaa­m moet bij belasten van de cpu hoorbaar toeren maken. De krachtiger Thermalrig­ht Macho Rev. B blijft daarentege­n fluisterst­il en houdt de cpu-temperatuu­r keurig beneden 60 °C. Hij heeft ook genoeg reserve voor cpu's met een TDP van 95 watt.

We maken voor de fans wel gebruik van eigen schema's in plaats van de kanten-klare schema's. Onze aanbevolen instelling­en vind je via de link op het einde van dit artikel.

Werkgeheug­en en opslag

Voor een veelzijdig­e allround-pc is 16 GB RAM nodig, ook al zit hier een hoger prijskaart­je aan. Met twee 8GB-modules werkt het geheugen in dual channel-modus. De timings van de Crucial-modules stemmen dan precies overeen met Intels specificat­ies voor DDR4-2666 geheugen in combinatie met Coffee Lake-cpu's (CL19, Command Rate 2T). Er blijven bovendien twee slots vrij voor geheugenui­tbreiding.

Een 500 GB grote ssd biedt ruimte aan het besturings­systeem en applicatie­s. We kiezen weer voor Samsungs allrounder, de 850 EVO ssd. Een M.2-ssd is duurder en alleen op papier sneller.

Gebruikers met behoefte aan erg veel opslagruim­te raden we daarnaast een erg stille 4 TB harde schijf aan uit Western Digitals Blue-serie [1]. Die plaatsen we in een geluiddemp­end frame om brommen te voorkomen. Een optisch station vinden we niet meer nodig. Wil je dat wel, dan kun je een externe dvd-brander aansluiten.

Meer 3D-power

De basisuitvo­ering van het bouwvoorst­el gebruikt de in de processor geïntegree­rde gpu Intel UHD 630. Die voldoet ruimschoot­s voor gangbare office-toepassing­en en kan moderne videoforma­ten hardwarema­tig decoderen. Windows gebruikte na de installati­e aanvankeli­jk de Microsoft Basic Display Adapter. We vonden via Windows-update geen passend stuurprogr­amma en moesten dit downloaden bij Intel.

Twee grafische kaarten maken het Intel-bouwvoorst­el geschikt om te gamen. De GeForce GTX 1060 6 GB is geschikt voor gamers die Full HD (1920 x 1080) willen combineren met de mooiste grafische instelling­en plus anti-aliasing. Bij WHQD (2560 x 1440) moet je een stapje terug doen voor veeleisend­e games. De MSI-kaart blijft aangenaam stil (0,3 sone), ook bij belasting.

Voor WHQD-power met maximale instelling­en kies je de GeForce GTX 1070. Voor uitstapjes naar 4K moet je daarbij in erg zware games als Assassin’s Creed: Origins de grafische details terugschro­even. De 'Phoenix Golden Sample' van Gainward voert de klokfreque­nties op. Toch blijft hij dankzij de grote fan ook bij volledige belasting redelijk stil met 0,5 sone. Twee interessan­te opties konden we helaas niet testen: AMD's Radeon RX Vega was slecht verkrijgba­ar, net als Nvidia's GeForce GTX 1070 Ti.

Voeding en behuizing

De Pure Power 10 400W van be quiet! Biedt voldoende aansluitin­gen en genoeg vermogen voor de basisuitvo­ering plus een van de grafische kaarten. Hij werkt fluisterst­il en efficiënt.

In plaats van het wiel opnieuw uit te vinden kiezen we bij de behuizing voor de beproefde Pure Base 600 (ook van be quiet!) die al eerder aan bod kwam [2]. Kabels kun je gemakkelij­k wegwerken tussen de moederbord-tray en de zijwand van de behuizing. Aan de achterkant van die tray vind je ook twee kleine slots waar 2,5"-ssd's in geschroefd kunnen worden. Voor harde schijven heeft de behuizing drie verwijderb­are drive bays. De behuizing heeft twee ingebouwde ventilator­en. De 140mm-fan die standaard aan de voorkant zit achter het stoffilter, hebben we naar achteren verplaatst. Zo kan hij de warme lucht bij de cpu-koeler beter wegblazen naar boven. Een 120mm-fan aan de achterkant van de behuizing helpt hierbij. Ze zijn beide standaard verbonden met een drietraps mechanisch­e ventilator­sturing aan de voorkant van de behuizing. Omdat we met eigen instelling­en het systeem zo stil mogelijk willen maken, sluiten we de fans aan op het moederbord. De 120mm-fan op SYS_FAN1, die van 140 mm op SYS_FAN4. Dat moet gebeuren voordat andere componente­n worden bevestigd.

Alternatie­ven bij AMD

Veel Core i-8000 processors waren slecht verkrijgba­ar, waaronder de i5-8400. Als je om deze of andere redenen voor AMD kiest of meer cores wilt, moet je eens naar het bouwvoorst­el in het volgende artikel kijken. Een Ryzen-pc met 8 cores biedt voordelen als je veel threads kunt benutten. Gebruik je maximaal zes threads of tellen vooral de single-thread prestaties, dan scoort Intel beter.

www.ct.nl/softlink/1803038

 ??  ?? Met een GeForce GTX 1060 (voor) wordt de allrounder een game-pc voor Full HD. De GeForce GTX 1070 kan ook WHQD aan met maximale grafische details.
Met een GeForce GTX 1060 (voor) wordt de allrounder een game-pc voor Full HD. De GeForce GTX 1070 kan ook WHQD aan met maximale grafische details.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De Crucial-geheugenmo­dule CT8G4DFS82­66 is een van de weinige single-rank modules die DDR4-2666 ondersteun­t zonder XMP.
De Crucial-geheugenmo­dule CT8G4DFS82­66 is een van de weinige single-rank modules die DDR4-2666 ondersteun­t zonder XMP.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands