C’t Magazine

Windows patchen tegen Meltdown

Meltdown & Spectre: updates voor Windows Voor Windows is er een standaard antwoord bij beveiligin­gslekken: wacht op de volgende patchdag, herstart de pc en het lek is (hopelijk) gedicht. Bij Spectre en Meltdown is dat niet genoeg.

- Martin Fischer, Hajo Schulz, Jan Schüßler, Axel Vahldiek en Christof Windeck

Praktisch alle Windows-pc's die nog niet zijn gepatcht, zijn kwetsbaar voor een of meer aanvalsmet­hoden die misbruik maken van de veiligheid­sgaten Meltdown en Spectre. Dat geldt voor alle recente Windows-versies 7, 8.1 en 10 en voor alle edities, van Home tot Enterprise, in 32- of 64-bit uitvoering. De enige uitzonderi­ng zijn systemen met een cpu die hier niet door getroffen is, maar dat is een heel kleine minderheid (zie pagina 102).

Controleer in ieder geval of alle updates zijn toegepast die voor jouw systeem beschikbaa­r zijn. Dat betreft niet alleen Windows-updates, maar ook updates voor het BIOS, voor programma's en zelfs voor drivers. Misschien vraag je je af of dat niet een beetje overdreven is. Fabrikante­n hebben echter in grote haast allerlei patches uitgebrach­t zonder aan te geven welke problemen die oplossen. Je kunt jezelf dus beter afvragen: 'Kan ik een update negeren waarvan de fabrikant om de een of andere reden denkt dat die belangrijk is?'. Het antwoord daarop is uiteraard ontkennend. Ook al wordt je pc er misschien langzamer

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands