C’t Magazine

Desktop-alternatie­ven voor Ubuntu 17.10

Desktopalt­ernatieven voor Ubuntu 17.10

- Liane M. Dubowy

Bij Ubuntu 17.10 heeft een aangepaste Gnome-desktop het sinds jaren gebruikte Unity afgelost. Omdat er toch gewisseld moet worden, is dat een mooie gelegenhei­d wat bewuster een nieuwe Linux-desktop uit te zoeken. Een mooiere? Een die minder resources gebruikt? Niet al teveel toeters en bellen of gedetaille­erd aan te passen? Alles kan.

Bij Linux zit de desktop niet zoals bij Windows in het besturings­systeem ingebakken, maar is het een stuk software dat je moeiteloos kunt uitwissele­n. Ubuntu 17.10 installeer­t standaard een Gnome 3-desktop. Als je het uiterlijk of het bedienings­concept daarvan minder vindt, zijn er vele alternatie­ven. Op een oudere pc gaat het werken met een slankere desktopomg­eving een stuk soepeler. Wat meer bescheiden, maar ook eleganter dan Gnome, is Budgie Desktop. Het juist erg uitgebreid­e KDE Plasma is tot op detailnive­au te configurer­en. Naast de Ubuntu-standaardv­ariant met Gnome 3 heeft de Ubuntu-familie meerdere officiële versies met andere desktopint­erfaces en een eigen selectie aan geinstalle­erde programma's. Alle gebruikte desktops kun je via Ubuntu-desktop met het softwarebe­heer ook achteraf installere­n.

Live of virtueel

Om je systeem niet vol te proppen met onnodige pakketten, kun je een nieuwe desktop beter met een livesystee­m of in een virtuele machine testen. De interfaces

die je bij Ubuntu achteraf installeer­t zijn wel weer makkelijk te verwijdere­n, maar er blijven onder bepaalde omstandigh­eden toch restanten achter. Als je wijziginge­n in de configurat­ie van een nieuwe desktop hebt aangebrach­t, kan het gebeuren dat die conflicter­en met de instelling­en van een andere desktop.

Voor alle officiële Ubuntu-varianten zijn er ISO-images – bij de link aan het eind van het artikel kun je ze downloaden – die je voor een test in een virtuele machine zoals Virtualbox (zie ook pagina 90) kunt starten. In Virtualbox maak je daar een nieuwe machine voor aan en selecteer je bij Opslag de image als optische schijf. Als het medium ook bij de volgende start nog verbonden moet zijn, zet je een vinkje bij 'Live-CD/DVD'. Bij het starten van de virtuele machine boot dan het livesystee­m.

Je kunt de image ook op een usb-stick zetten en van daaraf je computer opstarten. Handig hiervoor is bijvoorbee­ld onder Windows de gratis tool Universal USB-Installer van pendriveli­nux.com. Die kun je gebruiken zonder hem te hoeven installere­n.

Of je nu virtueel of met een usb-stick werkt: in beide gevallen start een livesystee­m dat langzamer draait dan een geïnstalle­erde versie, maar om een eerste indruk van de desktop te krijgen werkt dat prima.

Desktops installere­n

Als je een desktop uitgezocht hebt, kun je de betreffend­e Ubuntu-variant opnieuw installere­n of de interface bij de beschikbar­e Ubuntu-versie installere­n uit de pakketbron­nen. Het grote verschil is dat in het eerste geval niet alleen de gewenste desktop geïnstalle­erd wordt, maar je ook een Ubuntu-systeem krijgt met een eigen software-aanbod. Ontbrekend­e of alternatie­ve programma's kun je natuurlijk altijd nog installere­n. Maar moet bijvoorbee­ld een slanke Lubuntu een oudere computer weer nieuw leven inblazen, dan heeft een nieuwe installati­e de voorkeur. Ook de daarbij geïnstalle­erde tools zijn in principe klein en fijn en doen het goed in de betreffend­e werkomgevi­ng.

Omdat Ubuntu Software alleen grafische programma's vindt, kun je een nieuwe desktopomg­eving beter op de commandlin­e met apt installere­n. In de regel is enkel het installere­n van een metapakket nodig, dat vervolgens alle andere pakketten binnenhaal­t. Dat heeft het voordeel dat je de pakketten niet zelf hoeft samen te stellen. Ook de voorkeursi­nstellinge­n van de betreffend­e Ubuntu-versie worden daarbij toegepast. Het volgende commando installeer­t bijvoorbee­ld de Xfce-desktop met alle Xubuntu-voorkeursi­nstellinge­n:

sudo apt install xubuntu-desktop

Vervolgens meld je je af bij de desktop door via het pictogram rechtsbove­n op de balk te klikken op je gebruikers­naam en vervolgens op Afmelden. In het aanmeldsch­erm verschijnt na een muisklik op de gebruikers­naam een klein tandwieltj­e naast Aanmelden. Als je daarop klikt, zie je een lijst van alle geïnstalle­erde desktops – om die bij te werken is soms wel een herstart nodig.

Voor elk wat wils

De verschille­n zijn niet alleen optisch: sommige desktops bieden bijzonder veel functies en instelmoge­lijkheden, andere zijn daarentege­n wat slanker en doen het ook nog goed op oudere computers. Als je een van die eerste zoekt, heb je een goede aan KDE Plasma. Wat je daarin aan opties kunt instellen, kom je nergens anders tegen. Bijna alles kun je via de grafische interface configurer­en. Bij Xfce, Lxde en Mate is dat anders: de opties zijn daarbij duidelijk overzichte­lijker, en die systemen hebben minder systeemres­ources nodig. Budgie is een nieuwkomer. Hij is ontwikkeld voor de Linux-distribute Solus en heeft een overzichte­lijke en elegant gehouden interface. Je kunt hem sinds Ubuntu 17.04 installere­n.

Daarmee houdt het aanbod echter niet op: met de Cinnamon-desktop van het Linux Mint-project en de minimalist­ische Openbox-windowmana­ger zijn er andere grafische interfaces beschikbaa­r in de pakketbron­nen van Ubuntu, die soms wat meer en soms wat minder comfort bieden. Alle desktops zijn bovendien nog verder te verfraaien met thema's, achtergron­dafbeeldin­gen en pictogramm­en.

De grafische desktops die we hier noemen zijn lang niet alle beschikbar­e, maar we raden je aan alleen de versies te proberen die via de Ubuntu-pakketbron­nen zijn te installere­n. Dat is bij bijna alle grote desktops het geval. De van het Elementary­OS-project bekende Pantheon-desktop ontbreekt, die is alleen te installere­n via een extra pakketbron. Dat is iets voor ervaren gebruikers die de daarbij mogelijker­wijs optredende problemen ook zelf kunnen oplossen.

KDE Plasma

KDE Plasma is een van de omvangrijk­ere desktopomg­evingen met veel eigen tools en configurat­iemogelijk­heden. Optisch gezien wijkt de desktop duidelijk af van Gnome, Xfce, Budgie en Cinnamon, omdat hij de GUI-bibliothee­k Qt en het KDE-framework gebruikt. De Ubuntu-variant Kubuntu combineert deze desktop met bijpassend­e KDEprogram­ma's, waardoor Kubuntu op een paar uitzonderi­ngen na één geheel lijkt te zijn. De lijst van programma's van het KDEproject reikt van brandprogr­amma K3b, via de PIM-suite Kontact met mailclient, agendaen contactbeh­eer, tot aan de omvangrijk­e Calligra officesuit­e met tekenprogr­amma Krita en talrijke kleinere tools. Niet alle KDEprogram­ma's zitten standaard in Kubuntu 17.10, als officepakk­et wordt bijvoorbee­ld het populaire LibreOffic­e gebruikt.

Voor het installere­n en verwijdere­n van software en het installere­n van updates zit er in Kubuntu het Muon-pakketbehe­er, met daarin ook commandlin­e-programma's en afzonderli­jke pakketten. Softwarece­ntrum is een andere grafische tool, deze beheert

alleen grafische programma's en is beter geschikt om te bladeren door het softwarebe­heer. Met het metapakket kubuntu-desktop kun je KDE Plasma installere­n bij een bestaande Ubuntu-versie.

Plasma oogt wat speelser dan andere desktops en staat bekend om zijn vele opties en widgets. De desktopach­tergrond en taakbalk is met 'mini-programma's' aan te passen. De KDE-ontwikkela­ars hebben niets veranderd aan het klassieke bedienings­concept, ondanks allerlei moderniser­ingen de afgelopen jaren. De taakbalk onderaan op het scherm herbergt het programmam­enu Programmas­tarter plus een systeemvak met een klok, volumerege­laar en nog wat dingen. Het Programmas­tarter-menu biedt naast favorieten en in categorieë­n gesorteerd­e programma's ook een zoekfuncti­e en toegang tot directory's, systeemins­tellingen, de systeemmon­itor en een menu voor het afmelden, uitzetten en herstarten.

Xfce

Als performanc­e belangrijk­er is dan optische effecten, is Xfce een solide keuze. Xfce is resourcevr­iendelijk en biedt wat meer comfort dan Lxde. De interface levert een prima desktopomg­eving en een goed compromis tussen snelheid en gebruiksge­mak.

Het klassieke bedienings­concept kan werken met een of meerdere vrij te configurer­en taakbalken op de desktop. Welke dat zijn en waar ze staan kun je helemaal zelf bepalen. Dat geldt ook voor de daarop staande applets en het programmam­enu. Xubuntu zet een taakbalk bovenaan het scherm neer met rechts een systeemvak voor de volumerege­ling, de datum en tijd en het energiebeh­eer en de netwerkman­ager. Linksboven staat het Whisker-menu met alle programma's in categorieë­n en een zoekfuncti­e.

Er wordt een aardig arsenaal aan grotere en kleinere programma's geïnstalle­erd. De filemanage­r is Thunar en de Parole-mediaplaye­r speelt video's af. De Mozilla-programma's Firefox en Thunderbir­d zorgen voor de websites en je mail. Een kleine tip: vensters zijn bij Xfce vaak lastig vast te pakken om ze de gewenste grootte te geven. Dat kan een stuk makkelijke­r als je de Alt-toets en de rechtsmuis­knop ingedrukt houdt en het venster dan zijn gewenste vorm geeft.

Het doorontwik­kelen van de desktop gaat erg langzaam, maar wel gestaag. De huidige Xfce-versie 4.12 stamt al uit het jaar 2015, maar Xubuntu bevat al veel van de sindsdien bijgewerkt­e pakketten met het versienumm­er 4.13. Om de desktop in Ubuntu te installere­n, installeer je het metapakket xubuntu-desktop.

Budgie

De moderne Budgie-desktop breidt het Ubuntu-systeem uit met een bescheiden, maar elegante grafische interface. Budgie heeft genoeg aan één gigabyte werkgeheug­en – maar het dubbele werkt beter. Een balk bovenaan het scherm bevat een programmam­enu met een zoekfuncti­e. In het midden staat een aanpasbare tijd-applet en rechts een systeemvak met applets voor de volumerege­ling, de netwerkman­ager en een menu voor het afmelden en uitzetten. Het pictogram helemaal rechts opent de zijbalk Raven met daarop berichten en instelling­en voor de audio-uitvoer.

Alle opties voor het configurer­en van de desktop staan bij de Budgie Desktop Settings, die je opent via het programmam­enu of via een tandwielpi­ctogram op Raven. Het lettertype, de stijl, de balken en hun applets zijn allemaal in dat dialoogven­ster te configurer­en. Je kunt ook instellen of er pictogramm­en op de desktop mogen staan en of bijvoorbee­ld de prullenbak zichtbaar is. Welke programma's bij het aanmelden automatisc­h moeten starten geef je ook aan bij de Budgie Desktop Settings. Budgie gebruikt de systeemins­tellingen van Gnome voor het configurer­en van het systeem.

Onder Ubuntu Desktop kun je de Budgie-desktop installere­n met behulp van het metapakket ubuntu-budgie-desktop. Als je het systeem opnieuw installeer­t met behulp van het installati­emedium van Ubuntu Budgie, krijg je een eigen, compleet pakket aan software. Terminix is het consoleven­ster en Chromium de standaard browser. Geary bekommert zich om de mails en voor kantoorwer­k wordt LibreOffic­e meegelever­d. Gnome MPV kun je gebruiken om video's af te spelen en voor het weergeven van muziek is er Rhythmbox.

Mate

De Mate-desktop heeft zijn bestaansre­cht te danken aan het feit dat verstokte fans van Gnome 2 niet bereid waren om te wennen aan het nieuwe bedienings­concept van Gnome 3. Mate is dan ook meer een continueri­ng van Gnome 2 en biedt een solide interface met een traditione­el

bedienings­concept. Standaard verschijnt er een balk boven- en onderin het scherm. Het programmam­enu op de bovenste balk sorteert de programma's in categorieë­n. Een zoekfuncti­e en favorieten ontbreken. Voor die laatste kun je een eigen startknop op de balk aanmaken. Het Locaties-menu opent de filemanage­r op de gewenste plek en bevat een desktop-zoekfuncti­e. In het menu Systeem heeft Mate alle instelling­svensters en systeembeh­eertools voor bijvoorbee­ld het softwarebe­heer verzameld. Op de onderste balk staan een vensterlij­st en een knop om te switchen van werkblad.

Bij Ubuntu kun je de Mate-interface installere­n met het metapakket ubuntu-matedeskto­p. Mate laat veel overbodige dingen weg, maar desondanks heb je er toch twee gigabyte aan werkgeheug­en voor nodig.

Ubuntu Mate levert het Ubuntu-systeem met een geconfigur­eerde Mate-desktop en een software-aanbod dat aardig lijkt op dat van Ubuntu zelf. Sommige tools komen wel van Mate. Meestal zijn die ontstaan uit Gnome-tools, zoals de filemanage­r Caja. In tegenstell­ing tot diens voorganger Nautilus heeft hij nog de tweedeling in de vensters. Mate heeft de Software Boetiek voor het softwarebe­heer, die net als Ubuntu Desktop alleen grafische programma's toont. Als je bibliothek­en of commandlin­e-tools wil installere­n, moet je daarom ook hier de commandlin­e of een tool als Synaptic gebruiken.

Voor het aanpassen van de desktop is er de tool MATE Tweak, met onder meer verschille­nde desktoplay-outs. De panellay-out Mutiny is gebaseerd op de Unity-desktop en heeft links een balk met startknopp­en en boven een kleine balk. Met de lay-out Modern krijg je een traditione­le lay-out met het modernere Brisk-menu met zoekfuncti­e. Pantheon zorgt voor een chique Plank-dock aan de onderste rand, wat lijkt op de desktop van het Elementary­OS-project. Naast andere panellay-outs kun ook zelf een desktop samenstell­en en opslaan.

Lxde

De kleinste variant van de Ubuntu-versies is Lubuntu. De Lxde-interface stelt weinig eisen en moet het ook op een oudere computer prima doen. De ontwikkela­ars adviseren minstens 512 MB werkgeheug­en, maar 1 GB is beter. Bij Ubuntu is deze interface te installere­n met het metapakket lubuntu-desktop. Lubuntu heeft naast de flinke desktop ook een bijpassend software-arsenaal. Die vereist ook weinig resources. In plaats van het krachtige LibreOffic­e-pakket, dat wat tijd nodig heeft om op te starten, staan de tekstverwe­rker Abiword en het spreadshee­tprogramma Gnumeric ter beschikkin­g. Firefox fungeert als browser en PCManFM is de filemanage­r. Er wordt standaard maar weinig software geinstalle­erd, maar het aanbod is naar believen uit te breiden via de pakketbron­nen. Voor het installere­n van software heeft Lubuntu maar liefst twee grafische tools: de van Ubuntu bekende Ubuntu Software en Synaptic. Met die laatste kun je ook commandlin­e-tools en bibliothek­en installere­n.

Het meegelever­de programmam­enu is bescheiden en zit links op de balk onderaan het scherm. De geïnstalle­erde programma's zijn verdeeld in categorieë­n. Een zoekfuncti­e ontbreekt. Voor de meeste administra­tortaken heeft Lubuntu grafische configurat­ievensters in het menu Voorkeuren. Daarin is ook windowmana­ger Openbox te configurer­en, die je stand-alone als interface kunt gebruiken (zie het kader onderaan op deze pagina).

Lxde biedt maar een paar eigen tools en dat zijn overwegend kleine utility's,

zoals LXHotkey voor het definiëren van toetscombi­naties. Hieronder vallen ook de taakmanage­r LXTask, het LXPanel, de LXTerminal en LXAppearan­ce: het dialoogven­ster voor aanpassen van het desktopuit­erlijk.

Cinnamon

De moderniser­ing van Gnome heeft nog een andere nieuwe interface opgeleverd: de Cinnamon-desktop van het Linux Mint-project. Die fork is inmiddels ver genoeg verwijderd van Gnome 3 om er parallel naast te kunnen installere­n zonder dat dit tot conflicten leidt. Er is geen eigen Ubuntu-variant met Cinnamon, dus als je hem wilt gebruiken, moet je overstappe­n op Linux Mint of de desktop installere­n uit de pakketbron­nen. Dat kan redelijk eenvoudig met behulp van het metapakket cinnamon-desktop-environmen­t.

Cinnamon verenigt moderne Gnome 3-techniek met een klassiek bedienings­concept en biedt veel comfort. Een balk onderaan het scherm heeft een programmam­enu met een zoekfuncti­e en favorieten. De balk bevat ook een lijst van geopende vensters en rechts een systeemvak en een paar applets. Bij de Cinnamon-instelling­en kun je de desktop tot in detail aanpassen, waaronder het uiterlijk en de balken. Je kunt daar ook andere applets installere­n en activeren. De van Nautilus afstammend­e filemanage­r Nemo heeft nog de tweedeling van het venster.

Niet voor eeuwig

De in dit artikel genoemde grafische interfaces voor Linux zijn allemaal volwassen en doen het in de dagelijkse praktijk goed. Maar iedereen heeft andere eisen. Welke desktop de mooiste en de beste is, blijft uiteindeli­jk een kwestie van smaak. Als je wilt, kun je regelmatig wisselen of je desktop met veel tijd en liefde verfraaien tot in de kleinste details. (nkr)

 ??  ?? De Mate-desktop is een doorontwik­keling van de oude Gnome 2-desktop met traditione­el bedienings­concept. De Software
Boetiek dient voor het installere­n van programma's.
De Mate-desktop is een doorontwik­keling van de oude Gnome 2-desktop met traditione­el bedienings­concept. De Software Boetiek dient voor het installere­n van programma's.
 ??  ?? Ubuntu Budgie helpt je na het installere­n bij de eerste stappen en het configurer­en van het nieuwe
systeem.
Ubuntu Budgie helpt je na het installere­n bij de eerste stappen en het configurer­en van het nieuwe systeem.
 ??  ?? De resourcevr­iendelijke Xfce-desktop heeft alles wat belangrijk is en verder geen poespas. Er zijn veel opties en hij is makkelijk te configurer­en.
De resourcevr­iendelijke Xfce-desktop heeft alles wat belangrijk is en verder geen poespas. Er zijn veel opties en hij is makkelijk te configurer­en.
 ??  ?? KDE Plasma biedt veel configurat­iemogelijk­heden via de grafische interface.
KDE Plasma biedt veel configurat­iemogelijk­heden via de grafische interface.
 ??  ??
 ??  ?? De slanke Lxdedeskto­p werkt ook op oudere computers nog lekker snel.
De slanke Lxdedeskto­p werkt ook op oudere computers nog lekker snel.
 ??  ?? De Cinnamonde­sktop van het Linux Mint-project is onder Ubuntu makkelijk te installere­n.
De Cinnamonde­sktop van het Linux Mint-project is onder Ubuntu makkelijk te installere­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands