C’t Magazine

Minder lezen, nog wel veel van papier

-

In een onderzoek door het Sociaal en Cultureel Planbureau over het leesgedrag van Nederlande­rs komt naar voren dat het aantal minuten lezen in de vrije tijd de afgelopen tien jaar verder is gezakt. Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw is er een gestage daling qua leestijd te zien.

De informatie uit het onderzoek is te lezen in het rapport Lees: Tijd, Lezen in Nederland (zie de link verderop). In 2006 las 90 procent van de Nederlande­rs minimaal 10 minuten per week, in 2016 was die 90 procent gezakt naar 72 procent. Het grootste deel van de minuten die aan lezen worden besteed is vanaf papier.

De daling is gedeelteli­jk te verklaren door de beschikbar­e tijd (tijdsdruk). Mensen die veel tijd aan werk en leren besteden lezen in hun vrije tijd meestal een stuk minder. Dit is echter geen verklaring voor de verschille­n tussen jongeren, ouderen en verschille­nde opleidings­niveaus.

Jongeren die ooit aan het lezen geslagen zijn, zijn net zo fanatiek als ouderen. Vrouwen lezen vaker dan mannen, waarschijn­lijk ligt dit aan de tijdsdruk, maar als mannen lezen besteden ze hier wel meer tijd aan.

Alhoewel (mobiele) schermen steeds meer beschikbaa­r zijn, blijft lezen vanaf papier nog steeds favoriet. Van de 50 minuten per dag die wordt gelezen neemt papier 31 minuten in. Vooral bij tijdschrif­ten blijft papier populair, op korte voet gevolgd door kranten en boeken. Als er vanaf een scherm wordt gelezen is een pc of laptop het meest populair, daarna een tablet, smartphone en e-reader. Vanaf 2012 steeg het aantal gelezen e-books, maar in 2014 is de stijging tot stilstand gekomen.

Bijna de helft van de ondervraag­den combineert het lezen van papier en van een scherm. 30 procent leest alleen van papier, en 21 procent alleen van een scherm. Lezen vanaf een scherm is populair bij jongeren en mensen met een gemiddelde of hogere opleiding. De scherm lezers hebben meestal goede digitale vaardighed­en en affiniteit met technologi­e in het algemeen. (avs)

www.ct.nl/softlink/1803006

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands