C’t Magazine

Zakelijke babbel

-

Bij gratis apps is het altijd de vraag wat het verdienmod­el is. Zo ook bij WhatsApp, zeker na de overname door Facebook voor 19 miljard dollar. In tegenstell­ing tot wat werd gevreesd, worden WhatsApp-gebruikers nog niet overspoeld door 'gesponsord­e' reclameber­ichtjes. In plaats daarvan lijkt men zich nu te richten op de bedrijfswe­reld als inkomstenb­ron. In januari is de app WhatsApp Business geïntroduc­eerd (www.whatsapp.com/business).

Deze app is bestemd voor bedrijven om makkelijk te communicer­en met klanten. Die klanten moeten zich dan bevinden onder de 1,3 miljard maandelijk­s actieve gebruikers van WhatsApp. In Nederland heeft WhatsApp 7,8 miljoen dagelijkse gebruikers, aan klanten geen gebrek dus. Ten opzichte van de consumente­n-app biedt WhatsApp Business verschille­nde voordelen. Zo kan een bedrijfspr­ofiel worden aangemaakt en kan de app worden geregistre­erd met een telefoonnu­mmer voor een vaste lijn. Andere handige opties zijn standaard-antwoorden, begroeting­en en afwezighei­dsberichte­n. Zakelijke gebruikers krijgen bovendien inzicht in allerlei statistiek­en over het berichtenv­erkeer. Handig voor bijvoorbee­ld zzp'ers is dat de app naast de consumente­nversie op hetzelfde toestel geïnstalle­erd kan worden (met verschille­nde telefoonnu­mmers).

Op termijn moeten (grote) bedrijven gaan betalen voor gebruik van de dienst, maar aanvankeli­jk is WhatsApp Business gratis. De nieuwe dienst is al uitgerold in een beperkt aantal landen, maar nog niet in Nederland. De app is voor Android al wel in de Nederlands­talige Play Store te vinden, maar alleen te installere­n voor deelnemers aan de testpilots. In Nederland is de app onder andere door KLM al uitgebreid getest. Een iOS-versie van de app is ook op komst.

(mdt)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands