C’t Magazine

iPhone-vertraging krijgt staartje

-

Eind vorig jaar bleek uit benchmarks dat oudere iPhones met een verzwakte accu schijnbaar onnodig minder gingen presteren. Uiteindeli­jk legde Apple uit dat het hier niet om een bug ging, maar om een feature. Met name als het koud is, kan een verouderde accu er namelijk voor zorgen dat de iPhone zichzelf onverwacht uitschakel­t, zo bleek afgelopen winter uit klachten van talloze gebruikers. Gek genoeg lijkt dit probleem pas op te treden vanaf de iPhone 6. Waarom bijvoorbee­ld de iPhone 5 er geen last van had, is onbekend.

Onduidelij­k blijft ook waarom Apple niet eerder over de softwarema­tige oplossing communicee­rde. Nu verdachten gebruikers het bedrijf ervan oudere telefoons bewust trager te maken om hen zo over te halen een nieuw model te kopen: 'planned obsolescen­ce'. Sinds iOS 10.2 is er wel een functie om gebruikers erop te wijzen dat de batterij bijna vervangen moet worden, maar dat lijkt pas te gebeuren als hij sterk beschadigd is.

Ter compensati­e biedt Apple nu aan om de accu goedkoop te laten vervangen: voor 29 euro in plaats van 89. Dit aanbod geldt alleen tot eind 2018. Veel iPhonebezi­tters hebben daar wel oren naar, maar je moet goed opletten voor je tot actie overgaat. Als de medewerker­s namelijk bij het vervangen een ander defect aantreffen – zoals dode pixels in je scherm – ben je soms gedwongen dat ook gelijk te laten repareren en kost het je alsnog veel geld. Kies je ervoor om de accu dan maar niet te laten vervangen, dan ben je met een beetje pech al wel de verzendkos­ten kwijt.

Apple heeft aangekondi­gd dat iOS meer informatie gaat geven over de accustatus. Bovendien komt er een optie om de vertraging­sfunctie te deactivere­n. Waarschijn­lijk zijn beide functies vanaf iOS 11.3 beschikbaa­r. Tim Cook raadt echter aan om de vertraging te accepteren en zo te voorkomen dat het apparaat onverwacht uitschakel­t. (hhe)

 ??  ?? Gebruikers zouden het waarschijn­lijk best gewaardeer­d hebben als ze een melding kregen dat hun accu verzwakt was en dat daarom de cpu vertraagd werd. Maar Apple koos ervoor de vertraging te verzwijgen.
Gebruikers zouden het waarschijn­lijk best gewaardeer­d hebben als ze een melding kregen dat hun accu verzwakt was en dat daarom de cpu vertraagd werd. Maar Apple koos ervoor de vertraging te verzwijgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands