C’t Magazine

Barcelona kiest voor opensource en Linux

-

Barcelona wil het gemeentebe­stuur over laten stappen op opensource software, zo meldt de Spaanse krant El País. Om te beginnen moeten de ambtenaren met Firefox en Open Office gaan werken. Voor de mailinfras­tructuur staat OpenXchang­e op de planning als vervanging voor de bestaande Exchange-server van Microsoft. In eerste instantie wordt Windows nog wel als besturings­systeem gebruikt; een overstap naar Linux wordt nog overwogen. Bij wijze van test draaien momenteel al bijna duizend systemen van het gemeentebe­stuur op Ubuntu.

Barcelona is de eerste Europese gemeente die zich heeft aangeslote­n bij Public Money, Public Code. Dat is een initiatief van de Free Software Foundation Europe (FSFE) om ervoor te zorgen dat publiek betaalde software ook vrij beschikbaa­r wordt voor de gemeenscha­p.

In het kader daarvan wil Barcelona de met lokaal belastingg­eld betaalde code vrijgeven onder opensource licenties. De gemeentera­ad wil voor begin 2019 tot 70 procent van het IT-budget aan software onder vrije licenties uitgeven. Bovendien moeten er 65 nieuwe medewerker­s aangesteld worden om de overstap uit te voeren.

Daarbij zijn de Catalanen nog niet eens de voorlopers op het gebied van opensource software in Spanje. De deelstaten Andalusië en Extremadur­a hebben al meer dan tien jaar eigen Linux-distributi­es en investeren in Linux en opensource desktopsof­tware. Een belangrijk­e factor daarbij is het versterken van lokale bedrijven en de onafhankel­ijkheid van giganten als Microsoft.

Het bericht van de overstap komt een paar maanden nadat München juist besloot te stoppen met het opensource project LiMux. (hhe)

 ??  ?? Beeld: Fabian A. Scherschel / Wikimedia Commons / Oliver Bonjoch
Beeld: Fabian A. Scherschel / Wikimedia Commons / Oliver Bonjoch

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands