C’t Magazine

Raspberry Pi Zero WH: gesoldeerd­e headers en nieuwe software

-

Niet eerst solderen, maar gelijk aan de slag met het breadboard – dat biedt de Raspberry Pi Foundation met de nieuwe Raspberry Pi Zero WH. Qua uitrusting komt die overeen met de bekende Raspberry Pi Zero W, maar in plaats van open pins zitten daar vaste headers op gesoldeerd.

Het board is vooral interessan­t in combinatie met de software GPIO Expander. Dat programma kun je niet alleen op Pi's installere­n, maar ook op pc's en Macs die met Raspberry Pi Desktop werken. GPIO Expander maakt het mogelijk om makkelijk pins aan te spreken op een singleboar­dcomputer die aangeslote­n is via USB. Via de pins krijg je dan sensordata binnen of stuur je motoren aan. Het lijkt op het werken met microcontr­ollers als de Arduino, alleen wordt de Pi door de desktopcom­puter als ethernet-dongle behandeld.

GPIO Expander kan gebruikt worden via de populaire gra sche programmee­romgeving Scratch of in Python met de GPIO Zero-bibliothee­k. Als alternatie­f kun je programmer­en met de pigpio-bibliothee­k en pigs. Alle methodes werken alleen met Raspberry Pi Zero's, die hierbij zonder SD-kaart gebruikt worden. Met Raspberry Pi Desktop kun je bovendien via het programma PiServer meerdere singleboar­d-computers in een netwerk aansturen.

De Raspberry Pi Zero WH is vanaf € 14,40 (excl. verzenden) verkrijgba­ar bij Kiwi Electronic­s en SOS Solutions. (hhe)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands