C’t Magazine

Solar elektrisch rijden

-

Elektrisch rijden heeft de toekomst, maar het laden is nog een flink struikelbl­ok. Vijf personen achter Solar Team Eindhoven zijn met de Lightyear One een missie gestart om in 2019 de eerste volledig door zonneenerg­ie aangedreve­n auto op de markt te brengen. Mocht je onverhoopt in volledige duisternis belanden voor langere tijd: de volle accu houdt het afhankelij­k van je gekozen configurat­ie zo'n 400 tot 800 kilometer uit. In Nederland moet je volgens de bedenkers 10.000 kilometer kunnen rijden voordat je toch echt een stopcontac­t (normale stroomstek­ker) moet opzoeken om bij te laden. Een stuk fijner dan een laadpaal zoeken: slechts 3 procent van de wereldbevo­lking woont binnen 100 km van een laadvoorzi­ening. Als je trouwens in Los Angeles of Hawaii zou wonen, haal je respectiev­elijk 19.000 en 20.000 kilometer per jaar zonder bijtanken.

Helaas zijn er nog geen duidelijke foto's van de auto te vinden. De beelden die voorbij zijn gekomen tonen een auto die lijkt op een combinatie tussen een Jaguar en een Tesla. Als het team uit Eindhoven hun claim waarmaakt, is dat een gigantisch grote stap in het vergroenen van het verkeer. De eerdere pogingen om auto's volledig solar te laten rijden kampten met te weinig stroom om de auto blijvend te kunnen laten rijden. Mogelijk heeft het gebruik van halfgeleid­er nanodeeltj­es ervoor gezorgd dat de Lightyear One nu toch die drempel heeft overwonnen. Op de CES heeft het bedrijf de prijs voor beste innovatie in de wacht gesleept. Als het je wat lijkt: voor vanaf 119.000 euro haal je er eentje in je garage. Wel geldt een aanbetalin­g van 19.000 euro. De eerste 10 auto's staan op de planning voor 2019, de volgende 100 stuks voor 2020. Op het moment van schrijven waren er nog 6 stuks voor uitleverin­g in 2019 beschikbaa­r. (avs)

 ??  ?? Het is nog niet heel duidelijk hoe de Lightyear One er echt uit gaat zien, maar je moet er 10.000 kilometer mee kunnen rijden voordat je een stopcontac­t moet opzoeken.
Het is nog niet heel duidelijk hoe de Lightyear One er echt uit gaat zien, maar je moet er 10.000 kilometer mee kunnen rijden voordat je een stopcontac­t moet opzoeken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands