C’t Magazine

Draken, fantasy en bugs

-

De game Skyrim uit 2011 heeft een enthousias­te fanbase opgebouwd. Dat is niet zo verwonderl­ijk, gezien de vrijheid die de game biedt. Zelfs bugs als clippende textures of personages die over de vloer schuiven mogen de pret niet drukken.

Maar er is nogal een verschil tussen een grote open wereld op je monitor met wat bugs en er daadwerkel­ijk in rondlopen met een VRhelm. Als een game wordt omgebouwd naar een VRversie moeten alle details kloppen zodat je als gamer niet misse lijk wordt. Juist op dit punt redt Skyrim VR, verschenen voor de PS4 en PSVR, het niet.

Wie wil er nu niet door mooie omgevingen in de fantasiewe­reld wandelen, nieuwe dingen ontdekken en soms een gevecht aangaan met een draak? Bethesda heeft de complete content van de special edition van Skyrim plus de addons Dawnguard, Hearthfire en Dragonborn erin gezet. We kennen geen andere VRgame met zoveel content.

Maar de speeltijd van ongeveer 120 uur is een aardige uitdaging, zelfs voor de meest doorgewint­erde gamer. Makkelijk vrij rondlopen is het niet, de game is het beste te besturen met een gamepad. De randen van je zicht worden bedekt met zwarte vignetteri­ng. De grootte is instelbaar. We werden niet misselijk van de bewegingen, maar na het vele trappen open aflopen en de snelle gevechten hadden we na een uur echt een adempauze nodig. Verder spelen op een monitor of tv gaat niet, want Skyrim VR werkt alleen in VR.

Met de alternatie­ve besturing met de Movecontro­ller ren je niet, maar teleportee­r je jezelf met een knopdruk steeds een paar meter verder. Voor de immersie maakt dat niet zoveel uit, maar je krijgt er pijnlijke vingers van. Tijdens gevechten kun je met je zwaard klieven, uitwijken is echter een stuk lastiger. De PS4camera verloor tijdens de test af en toe de tracking.

De menu's zijn niet goed gelukt. Ze verschijne­n te dicht op je neus en zijn vooral met de Movecontro­llers lastig te bedienen. Soms bedekken je wapens of degene waarmee je praat de dialoog en selectieop­ties. SkyrimVR lijkt slordig en 'even snel' omgetoverd te zijn tot een VRgame. De prijs is veel te hoog voor wat je krijgt. (avs)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands