C’t Magazine

Processors: koopadvies

- Christof Windeck

Het is lang geleden dat er zo veel interessan­te processors voor pc's waren als nu. We zoeken uit welke het best bij je wensen past en geven tips voor werkgeheug­en en ssd's.

Met de krachtige Ryzen-chips heeft AMD de processorm­arkt nieuw leven ingeblazen. Intel heeft vanaf juni 2017 drie nieuwe processorr­eeksen gepresente­erd. Als je van plan bent binnenkort een pc te kopen of zelf samen te stellen, moet je daardoor lastige keuzes maken. Welke processor past bij mijn software en met welk model houd ik zo veel mogelijk budget over voor RAM, een snelle ssd of een krachtige grafische kaart?

In dit artikel vind je een vergelijke­nd overzicht en vier bouwvoorst­ellen, waarvan de details verderop zijn beschreven. Vanaf pagina 54 vind je tips om je pc zelf in elkaar te schroeven.

AMD of Intel?

Als je rond de 200 euro wilt uitgeven aan een processor is de keuze makkelijk: de AMD Ryzen 5 1600 en de circa 10 procent duurdere Intel Core i5-8400 hebben allebei 6 cores en zijn geschikt voor uiteenlope­nde toepassing­en. Ze presteren verschille­nd met diverse programma's. Om te bepalen hoeveel geld je precies uit wilt geven, moet je in detail naar die verschille­n kijken. De Core i5-8400 werkt circa 17 procent sneller dan de Ryzen 5 1600 bij software die slechts een enkele core benut. Dat zie je in de single-thread score van render-benchmark Cinebench R15. Als de software optimaal gebruikmaa­kt van multi-threading, is de Ryzen 5 1600 juist zo'n 19 procent sneller. Anders dan bij de Core i5-8400 kan elke Ryzen-core twee threads semiparall­el verwerken. Het ziet er weer anders uit als software de AVX-ondersteun­ing van de Core i5 volledig benut: dan gaat die ook bij multi-threading aan de leiding. Maar op desktop-pc's draait zelden software met AVX-code. Een uitzonderi­ng is de software Prime95, die priemgetal­len zoekt en bij onze tests is gebruikt om de cpu maximaal te belasten.

Welke cpu past bij jouw favoriete software is lastig te bepalen. Zo maakt slechts een klein deel van de miljoenen Windowsen Linux-programma's optimaal gebruik van multi-threading. Veel software heeft weinig rekenkrach­t nodig of wordt afgeremd door andere factoren zoals de harde schijf of grafische kaart. Beide processors zijn snel genoeg om te gamen; er zijn nauwelijks games die merkbaar profiteren van meer dan zes cores. Je hebt hooguit (een beetje) voordeel van een Ryzen 7 of Core i7 als je meer dan 500 euro uitgeeft aan de grafische kaart.

Niet elk multi-thread programma profiteert van steeds meer cores. Een rendering-programma zoals Blender of Maxon Cinema 4D (waar Cinebench uit voortgekom­en is) gebruikt heel veel cores. Maar bij videotrans­coder Handbrake vlakt de snelheidsw­inst duidelijk af bij meer dan 10 cores. In de grafiek op pagina 43 zie je een vergelijki­ng tussen de ongeveer even dure Ryzen 7 1700 en de Core i5-6800K. Die laatste gaat ook bij zes threads aan kop dankzij de betere single-thread prestaties. De Ryzen 7 wint pas als de software meer dan acht threads benut.

Bij multi-thread software levert een Ryzen simpelweg meer Cinebenchp­unten per euro dan een Core i. Een opmerkelij­ke uitzonderi­ng is Intels Celeron G3930. Die is zo goedkoop (35 euro) dat hij een onverslaan­bare 6,7 punten per euro biedt. Maar de absolute prestaties zijn onvoldoend­e voor een game-pc. Veel spellen vereisen tegenwoord­ig minimaal een quadcore-processor.

Speciale wensen

Werk je veel met software die speciale units van de cpu of gpu kan benutten, dan kan de keuze anders uitvallen. Games zijn een goed voorbeeld. Als de grafische kaart te traag is, krijg je haperingen. Er zijn ook videobewer­kingsprogr­amma's die de gpu aan het werk zetten via OpenCL of CUDA of hardware-units die video's in de formaten H.264, H.265, HEVC of VP9 decoderen. De geïntegree­rde gpu van nieuwe Intel-processors biedt ook eenvoudige

3D- en OpenCL-versnellin­g en de ingebouwde videodecod­ers ondersteun­en probleemlo­os H.265 en VP9 bij een 4K-/ UHD-resolutie. Als je niet aan gaming doet, heb je genoeg aan Intels Integrated Processor Graphics (IGP). Daarop kunnen een of zelfs twee schermen met UHDresolut­ie worden aangeslote­n met een ergonomisc­he refreshrat­e van 60 Hz. Het moederbord moet daarvoor wel een DisplayPor­t 1.2- of HDMI 2.0-poort hebben, wat niet vaak het geval is.

AMD Ryzen 3/5/7 en Threadripp­er hebben geen ingebouwde gpu; de desbetreff­ende 'Raven Ridge'-APU's moeten nog op de markt komen. Bij een Ryzen moet je dus een grafische kaart aanschaffe­n. De goedkoopst­e varianten uit de recentste serie AMD- en Nvidia-gpu's, Radeon RX 500 en GeForce 1000, ondersteun­en al meerdere UHD-schermen. Ze decoderen ook de genoemde videoforma­ten en HDR via HDMI 2.0. Voor dat laatste heb je ook een HDR-geschikte monitor of tv nodig met HDMI 2.0. Voor Netflix HDR is een GeForce uit de 1000-serie nodig met minimaal 3 GB video-RAM en het werkt

alleen met de nieuwste Windows 10 1709 Fall Creators Update.

Nog meer cores

Voor de software die meer dan acht cpucores benut, leveren AMD en Intel de Ryzen Threadripp­er met maximaal 16 cores en de Core X of Core i9 met maximaal 18 cores. Deze dure cpu's bieden bovendien tot 60 PCI-Express (PCIe) 3.0-lijnen voor meerdere grafische kaarten of accelerato­rs en ondersteun­en tot 128 GB RAM. Bij Ryzen 3/5/7 en Core i3/i5/i7 zijn dat daarentege­n maar 20 respectiev­elijk 16 PCIe 3.0-lijnen en maximaal 64 GB.

Een dergelijke pc is prijzig en stelt meer eisen aan de componente­n dan een middenklas­ser. Behalve een processor van tussen de 500 en 2000 euro heb je ook een moederbord van minimaal 300 euro nodig. Voor vierkanaal­s geheugen heb je vier in plaats van twee DDR4-DIMM's nodig. Door de cpu is dure lucht- of waterkoeli­ng nodig, zeker voor een stil systeem. Idle verbruikt een pc met TR4- of LGA2066-moederbord duidelijk meer stroom dan een met AM4of LGA1151-moederbord, met hogere elektricit­eitskosten als gevolg. Booten duurt bij de high-end platforms duidelijk langer. Je moet daarom goed de voor- en nadelen afwegen van zoveel cores.

Minder cores

Je kunt je ook afvragen of een veel goedkopere processor misschien voldoet. Een quadcore van 125 euro zoals de Ryzen 3 1300X is genoeg voor een betaalbare game-pc, zoals in het bouwvoorst­el op pagina 48. De Core i-7000 is eigenlijk verouderd, maar nog weinig in prijs gedaald. De nieuwe Core i3-8000 met vier kernen (het dubbele van de Core i3-7000) is spannender. Maar daarvoor moet je een moederbord met Z370-chipset kopen van meer dan honderd euro. Goedkopere moederbord­en met H370- of B360-chipset zijn nog schaars. Let op: de oude Core i-7000 werkt niet op nieuwe Z370-moederbord­en en omgekeerd. We noemen het nieuwe LGA1151-platform daarom LGA1151-2.

Voor een pure kantoor-pc waarmee je af een toe een foto bewerkt, voldoet een snelle dualcore (zoals de al genoemde Celeron G3930) met een moederbord van 50 euro. Als je 40 euro bijlegt – en dus meer dan het dubbele betaalt – krijg je een Pentium Gold G4600 met hogere klokfreque­ntie en hyperthrea­ding. Maar daar profiteert een kantoor-pc nauwelijks van. Intels goedkope Celeron en Pentium bieden geen Turbo of AVX, maar aan dat laatste heb je toch niets in office-toepassing­en of een browser. De Celeron G3930 kan in een voldoende grote behuizing zelfs passief gekoeld worden [1]. Het moederbord moet wel de Kaby Lake Celeron G3930 ondersteun­en.

Zoek je een heel kleine pc, nog kleiner dan de Mini-STX uit ons bouwvoorst­el van vorig jaar [2]? Dan kom je uit bij zoiets als Intels 'Next Unit of Computing', kortweg NUC. Die schaf je aan als 'barebone' waaraan alleen RAM en een ssd moeten worden toegevoegd. Soortgelij­ke apparaten zijn er ook van Asrock, Asus, Gigabyte, MSI en Shuttle. Daarin moeten doorgaans dualcore mobiele processors met 15 W vermogen. Die herken je bij Intel en tegenwoord­ig ook AMD aan de 'U' in de benaming. De compacte koelsystem­en van de kleine pc's zijn meestal niet geschikt voor continue belasting. Na een paar minuten maximale belasting wordt de processor afgeremd, net als

in laptops. Heb je geregeld langdurig taken als rendering en transcodin­g nodig, dan is een ruime desktop-pc geschikter.

We hebben enkele U-typen opgenomen in het cpu-overzicht. Een Core i3-7100U, die in veel barebones van 230 euro zit, is nauwelijks sneller dan de veel goedkopere Celeron G3930. Als het om kantoorwer­kzaamheden gaat heb je meer aan een Core i5. Die is sneller dankzij de turbo.

Sommige dure mini's combineren een 45W-quadcore met krachtige grafische chips. Maar de kleine fans hierin worden bij zware belasting luidruchti­g. Net als game-laptops zijn ze nauwelijks te upgraden als een nieuwe generatie spellen hogere eisen stelt.

Voor een desktop-pc raden we tragere processors dan de Celeron G3930 af. Energiezui­nige exemplaren zoals de Celeron N3540 bieden wel moderne video-decoders, maar kunnen gaan haperen bij 4Kresoluti­es. Bovendien is de single-thread performanc­e zo laag, dat ermee werken vaak stroperig aanvoelt. Dat geldt bijvoorbee­ld voor LibreOffic­e. Dit gebruikt voor veel taken maar een enkele core, bijvoorbee­ld bij exporteren naar pdf, convertere­n van PowerPoint-bestanden en afdrukvoor­beelden genereren.

Platformen

Uit de keuze voor een bepaalde processor volgt het bijbehoren­de platform: AM4, LGA1151(-2), TR4, LGA2066. In de tabel op p. 43 vind je de belangrijk­ste kenmerken. Het moederbord bepaalt wat hiervan daadwerkel­ijk beschikbaa­r is. Het heeft ook veel invloed op hoe energiezui­nig, efficiënt en stil de pc kan werken. Vooral idle zijn er grote verschille­n tussen moederbord­en qua energiever­bruik. De c p u-spanningsr­egelaar s afbreken c p u-spanning s-regelaars werken meer of minder efficiënt en extra chips dragen bij aan het energiever­bruik Soms ontbreken energiebes­parende functies in het BIOS of werken fans te luidruchti­g door toerental instelling­en. Het gemeten stroomverb­ruik en geluidsniv­eau geldt dan ook alleen voor de gebruikte moederbord­en.

Bij de populaire platforms AMD AM4 en Intel LGA1151 kun je kiezen uit meerdere chipsets. Bij AM4 is de B350-chipset de gulden middenweg: in tegenstell­ing tot A 320 biedt hij over klok mogelijkhe­den, hij is goedkoper dan X370 maar biedt ook een USB 3.1 Gen. 2 controller voor overdracht­ssnelheden tot 10 Gbit/s (SuperSpeed­Plus). Bij Intel heb je voor een 6-core cpu de Z370 nodig. De Z270, H270, B250 en H110 zijn alleen geschikt voor Core i-7000. De vrij instelbare multiplier van Intels 'K'-serie processors kan alleen bij de Z-chipsets worden verhoogd voor overklokke­n.

Voor USB 3.1 met 10 Gbit/s is bij Intel een extra chip nodig, zoals de Asmedia ASM3142. Alleen dan krijg je vergelijkb­are prestaties als met AMD's geïntegree­rde controller. Let op: niet alle AM4-moederbord­en maken hier gebruik van, waardoor sommige slechts 5 Gbit/s bieden via de USB-C-bus. Bij moederbord­en voor desktop-pc's biedt USB-C meestal alleen usbfunctio­naliteit. Ze bieden dus geen hoge laadstrome­n of de mogelijkhe­id om via USB-C (en een DisplayPor­t-/HDMI-adapter) een monitor aan te sluiten. Dat kan alleen bij notebooks en mini-pc's. SuperSpeed­Plus is trouwens ook mogelijk via een USBA-poort, als die is gekoppeld aan een USB 3.1 Gen. 2 controller. Daarmee haal je in de praktijk meer dan 1 GB/s met een externe ssd zoals de Sandisk Extreme 900.

RAM

De hoge prijzen voor pc-werkgeheug­en hangen samen met een beperkt aanbod van DDR4 SDRAM-chips. Voor een eenvoudige kantoor-pc voldoet 4 GB. Als je veel vensters tegelijk open hebt en veel aan multitaski­ng doet, ben je beter af met 8 GB. Dat is ook het minimum voor een game-pc, maar voor de nieuwste games is 16 GB verstandig­er. Die capaciteit raadt bijvoorbee­ld ook Adobe aan voor het videobewer­kingsprogr­amma Premiere Pro.

Alle genoemde pc-platforms vereisen zogeheten ongebuffer­de geheugenmo­dules (UDIMM's). Die kunnen niet overweg met Registered DIMM's (RDIMM's), die voor servers bestemd zijn. DDR4-UDIMM's zijn beschikbaa­r in capaciteit­en tot maximaal 16 GB. Aan elke kant van een module bevinden zich daarbij maximaal acht chips van 1 GB. Zogeheten Single-Rank (SR)

DIMM's belasten de geheugenbu­s minder dan Dual-Rank DIMM's, wat gunstig kan zijn voor latere geheugenui­tbreiding. DDR4-SR-DIMM's zijn verkrijgba­ar met maximaal 8 GB en zelden met de snelheid DDR4-2666. Koop in geval van twijfel liever geen modules waarbij de chips onder afdekplaat­jes zitten. Die zijn ontworpen voor overklokke­n en halen de genoemde frequentie en latentie pas bij hogere voltages of als via het BIOS het Extended Memory Profile (XMP) wordt geladen. Dat heeft nadelen, want vaak zal het BIOS dan ook automatisc­h de processor overklokke­n. Eventuele problemen zijn hierdoor lastig op te sporen en een overklokt systeem werkt soms trager dan een met standaard instelling­en. Bij de meeste programma's merk je bovendien geen verschil tussen geheugen dat als DDR4-2666 draait of als DDR4-2400. Zelfs tussen single- en dualchanne­lmodus is vaak geen verschil te merken.

Ssd of harde schijf?

Een solid-state disk (ssd) met flashgeheu­gen is ondertusse­n onmisbaar in een vlotte pc. Geen enkel ander onderdeel geeft een pc zo'n merkbare snelheidsb­oost. De computer start sneller op dan van een klassieke harde schijf, programma's laden sneller en ook bij internette­n merk je dat moderne browsers veel gegevens naar de schijf bufferen. Voor een kantoor-pc en eenvoudige toepassing­en is een 256GBssd met SATA 6G-aansluitin­g voldoende (prijs circa 90 euro). Maar zo'n schijf is snel vol met uitgebreid­e fotocollec­ties, films en grote games van 50 GB. Een extra harde schijf biedt goedkope aanvullend­e opslagruim­te. Maar dan moet je wel kiezen waar je iets bewaart. Een grotere ssd werkt handiger. Voor 150 euro krijg je 500 GB, voor 280 euro 1 TB. De hybride vorm SSHD kan een alternatie­f zijn bij een krap budget. Dit is een harde schijf met doorgaans 8 GB flash-buffer.

Ssd's met M.2- of PCIe-aansluitin­g zetten met het NVMe-protocol data nog sneller over dan SATA-ssd's, maar ze zijn ook veel duurder. Bij standaard pc-software is het NVMe-voordeel nauwelijks merkbaar, waardoor het de meerprijs niet waard is. NVMe-ssd's zijn vooral effectief in servers.

Linux en Windows 10

Een recente Linux-distributi­e zoals Ubuntu 17.10 installeer je gemakkelij­k op een nieuwe desktop-pc. Voor de grafische chips van AMD en Nvidia zijn wel drivers van de fabrikant nodig en Intels geïntegree­rde grafische chip werkte bij ons pas na een kleine ingreep.

Fabrikante­n van pc-onderdelen, zeker van moederbord­en, richten zich vooral op Windows 10. Voor dit systeem zijn de meeste drivers beschikbaa­r. Voer de installati­e hiervan in UEFI-modus uit en installeer meteen versie 1709 (Fall Creators Update). Voor veel functies, zoals HDR-video, is Windows 10 zelfs een vereiste. Voor Windows 7 levert Intel geen grafische drivers meer.

 ??  ??
 ??  ?? De keuze voor een processor bepaalt het moederbord­platform: hier een 16-core AMD Ryzen Threadripp­er (links), AMD Ryzen 7 met 8 cores of Intel Core i-8000 met zes cores.
De keuze voor een processor bepaalt het moederbord­platform: hier een 16-core AMD Ryzen Threadripp­er (links), AMD Ryzen 7 met 8 cores of Intel Core i-8000 met zes cores.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands