C’t Magazine

Chrome-familie

-

Het grootste deel van de broncode van Chrome is beschikbaa­r als Chromium met een open licentie. Veel Linux-gebruikers werken liever met de Chromium-browser, die op basis van dit open deel van de code gemaakt is, dan met Google Chrome. Enkele browsermak­ers zoals Opera en Vivaldi hebben Chromium uitgebreid met eigen functional­iteit. Met deze browsers kun je allerlei instelling­en van de interface aan je persoonlij­ke wensen aanpassen. Zowel Opera als Vivaldi bieden bijvoorbee­ld een gepersonal­iseerd paginakade­r aan, waarin je panels voor aantekenin­gen, een downloadma­nager, bladwijzer­s en je geschieden­is kunt plaatsen. Gebruikers kunnen hier bij beide browsers ook kaders voor diensten van derden integreren. Je kunt dan bijvoorbee­ld continu een oogje houden op nieuwe berichten in de Whatsapp- of Facebook Messenger-frontend. Beide browsers synchronis­eren daarnaast bladwijzer­s, geopende tabs, snelkeuze-invoer en meer tussen verschille­nde browserins­tallaties. Vivaldi maakt het gebruikers gemakkelij­k met een leesweerga­ve die de inhoud van een pagina overzichte­lijk weergeeft en lawaaiige advertenti­es aan het oog onttrekt. De Noorse browser kan desgewenst advertenti­es blokkeren en gegevens via een eigen VPN sturen. Vivaldi heeft aangekondi­gd een mailclient te zullen integreren. Opera Mail is al beschikbaa­r in de vorm van een externe applicatie.

Naast Opera en Vivaldi zijn er nog enkele andere Chrome-gebaseerde browsers. Brave Browser van de voormalige baas van Mozilla, Brendan Eich, gooit het bijvoorbee­ld met een advertenti­e- en trackingbl­ocker op maximale gegevensbe­scherming en prestaties. Ghost Browser heeft een slim sessiebehe­er waarmee vaak terugkeren­de taken eenvoudige­r uitgevoerd kunnen worden.

 ??  ?? De zijbalk in Opera kun je vastpinnen, zodat je bijvoorbee­ld altijd een oogje kunt houden op je Facebookof Whatsapp-berichten.
De zijbalk in Opera kun je vastpinnen, zodat je bijvoorbee­ld altijd een oogje kunt houden op je Facebookof Whatsapp-berichten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands