C’t Magazine

Firefox

-

Mozilla heeft Firefox 57 Quantum met veel trots uitgebrach­t. Veel gebruikers reageerden na de update echter licht geïrriteer­d: de bedienings­elementen zijn anders ingedeeld, de nieuwe interface kan niet iedereen charmeren en vooral veel add-ons werken niet meer. Mozilla ondervond de weerstand die gebruikers hebben om hun gewoontes te veranderen. Een ding werd daarbij bijna vergeten: de gerenoveer­de Firefox is in alle opzichten beter dan de voorgaande versies.

De opgeruimde interface met zijn hoekige design kan met themes aangepast worden. Via 'Aanpassen' kun je menu-items met drag & drop naar de werkbalk slepen of bestaande knoppen verplaatse­n. Geen andere browser is zo flexibel. Als je dan nog niet tevreden bent, kun je via het bestand userChrome.css de interface via CSS aanpassen en in about:config allerlei instelling­en finetunen. Nieuw en handig zijn de drie puntjes naast de adresbalk, waarmee je een contextmen­u opent voor het actuele tabblad. Daarmee kun je de site aan je bladwijzer­s toevoegen of een screenshot maken. De integratie van webdienst Pocket is al voorgeconf­igureerd. Die synchronis­eert inhoud in de cloud zodat deze op elk gewenst apparaat beschikbaa­r is.

Firefox 57 laat alleen uitbreidin­gen toe die de Firefox WebExtensi­on-API's gebruiken. Dat is lastig voor mensen die add-ons inzetten die werken met de inmiddels gedeactive­erde XUL-interface. Deze stap was echter vooraf aangekondi­gd en ook nodig. Firefox had er last van dat dergelijke add-ons teveel mochten. Ontwikkela­ars van populaire add-ons hebben dit begrepen en er verschijne­n steeds meer compatibel­e versies van hun tools. Van de 21.000 uitbreidin­gen die er waren, zullen wellicht niet alle worden bijgewerkt, maar veel wel.

De snelheidsw­inst die Firefox door de renovatie heeft bereikt, is enorm. Chrome is zijn voorsprong kwijt en met Firefox surf je nu praktisch even snel – waarbij het werkgeheug­en maar weinig wordt belast. Ook op mobiele platforms werkt Firefox lekker snel. Mozilla is van plan om dit jaar de nieuwe rendering-engine WebRender in te bouwen, waarmee de browser nog eens een stukje sneller moet worden. licht, snel en flexibel veel add-ons verkrijgba­ar XUL-add-ons werken niet meer

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands