C’t Magazine

Safari

-

Apple brengt nieuwe versies van zijn systeembro­wser Safari samen met systeemupd­ates: de sprong naar versie 11 verscheen eind september samen met macOS High Sierra en iOS 11. De browser is ook beschikbaa­r voor de voorgaande twee macOS-versies, maar niet voor andere platforms. Zowel in macOS als iOS zit Safari diep in het systeem geïntegree­rd. In iOS is hij de standaardb­rowser; als je in een app op een link klikt, opent die onvermijde­lijk in Safari. Daardoor maken andere browsers op iPhones en iPads nauwelijks kans. De onderligge­nde rendering-engine WebKit wordt systeembre­ed ingezet, zoals in het mailprogra­mma. Voor Mac-gebruikers heeft deze integratie­dat voordelen ten opzichte van de browsers van anderen. Zo heeft alleen Safari toegang tot de macOS Keychain, de sleutelhan­gertoegang waarmee het systeem (en Safari) wachtwoord­en opslaat. Bovendien kun je bladwijzer­s synchronis­eren met de iCloud.

Gelukkig zorgt de starre integratie niet voor inperken op de kwaliteit. Safari is stabiel en biedt alles wat je van een moderne browser mag verwachten. Tabbladen kun je vastpinnen zodat ze altijd snel beschikbaa­r zijn. Een leesmodus onderdrukt banners en storende navigatie-elementen op pagina's. Naast bladwijzer­s biedt Safari ook de zogenaamde "leeslijste­n", waarmee je langere teksten thematisch kunt indelen en opslaan zodat je ze ook o line kunt lezen.

Het "Intelligen­t Tracking Prevention" (ITP) dat in Safari 11 is ingevoerd, beschermt je voor al te nieuwsgier­ige advertenti­enetwerken. Wanneer je deze optie activeert, voorziet Safari cookies van derden met een interne vervaldatu­m en verzamelt hij informatie over het benaderen van cookies, om langdurige tracking over meerdere websites te beperken. Het is een innovatiev­e insteek van Apple, die voor veel controvers­e in de reclamewer­eld heeft gezorgd.

Wat de prestaties betreft komt Safari goed mee met Chrome en Firefox. In de (door Apple ontwikkeld­e) benchmark JetStream is hij stukken sneller. Desondanks komen ook fanatieke Safari-gebruikers er nauwelijks omheen om een tweede browser – veelal Firefox – in te zetten: sommige webtoepass­ingen zijn onvoldoend­e met Safari getest. Ze lopen slecht of helemaal niet in Apples browser. veel innovatiev­e functies diepe systeemint­egratie diepe systeemint­egratie

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands