C’t Magazine

Edge

-

Het is een running gag op webforums: "Edge is het programma waarmee je een echte browser downloadt". Wie dat nu nog beweert, heeft vermoedeli­jk Edge al lang niet meer gebruikt. Met versie 41, die sinds oktober bij de Fall Creators Update wordt geleverd, heeft Microsofts systeembro­wser een inhaalslag gemaakt. Vooralsnog is Edge alleen voor Windows 10 beschikbaa­r, versies voor Android en iOS zitten nog in de bèta-fase.

Versie 41 heeft enkele functies geïntroduc­eerd die bij andere browsers al standaard aanwezig waren, zoals de mogelijkhe­id om tabbladen aan de taakbalk te bevestigen of om websites in de volledige schermweer­gave te tonen. Deze vullen enkele functies aan die alleen Edge biedt, zoals de notitiemod­us. Wanneer je die inschakelt, kun je op een touchscree­n of met de muis notities maken op een webpagina. Het resultaat kunt je opslaan en als PDF versturen. Nu we het daar toch over hebben: de geïntegree­rde PDFviewer van Edge is beter dan die van Firefox of Chrome. Hij ondersteun­t het automatisc­h aanvullen van formuliere­n en de mogelijkhe­id om aantekenin­gen te maken. Bovendien kan hij goed overweg met e-books, die via de Cortanaint­egratie ook nog eens voorgeleze­n kunnen worden.

Microsoft lijkt druk te sleutelen aan de notoire zwaktes van Edge, met name aan de ondersteun­ing van actuele webstandaa­rden. Zo ondersteun­t de rendering-engine EdgeHTML sinds kort WebAssembl­y. Ook wat CSS3 betreft heeft Edge een inhaalslag gemaakt. Desondanks loopt Edge nog steeds achter in alle gangbare compatibil­iteitstest­s (zie tabel op p. 73). Dat merk je ook in de praktijk aan de weergavefo­uten die optreden.

Wat de snelheid betreft hoeft Edge zich niet meer achter Chrome te verschuile­n. De eigen rendering-engine is bijzonder snel. Edge komt zelfs als duidelijke winnaar uit de bus bij de praktijkbe­nchmark WebXPRT. WebXPRT simuleert typische HTML5- en JavaScript-webtoepass­ingen. Tragisch is wel de Edge Store voor uitbreidin­gen: je treft er maar een schamele 60 add-ons in aan. Dat is zelfs minder dan Safari aanbiedt. Gelukkig zitten daar wel oplossinge­n tussen voor standaardp­roblemen, zoals een wachtwoord­beheerder, contentblo­cking en cross-site-tracking. snel en licht weinig uitbreidin­gen gebrekkige ondersteun­ing van standaarde­n

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands